atpakal ATPAKAĻ
2012 2013          
Prezentacija              
Piens Siers JOgurts            

Semināru cikls „MEISTARA DIENA” profesionālajās vidusskolās

Biedrība „Siera klubs” 2013. gadā bija ieplānojusi noorganizēt izglītojošus seminārus „Meistara diena” 6 (sešas) profesionālajās vidusskolās. Pievienojot biedrības līdzekļus, seminārus izdevās īstenot 7 (septiņās) profesionālajās vidusskolās, kurās mācās topošie pavāri, konditori un viesmīļi:
Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma profesionālajā vidusskolā,
Aizkraukles profesionālajā vidusskolā,
Ērgļu profesionālajā vidusskolā,
Zaļenieku komerciālajā un amatniecības vidusskolā,
Jelgavas Amatu vidusskolā,
Valmieras profesionālajā vidusskolā,
Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā.
Semināros klausītāju auditorija bija liela – kopā vairāk nekā 660 (seši simti sešdesmit) jaunieši, arī skolotāji. Vairākas skolas bija uzaicinājušas vietējos pavārus.
Katrā seminārā bija ieplānots nolasīt 3 (trīs) lekcijas par sieru, biezpienu, skābpiena produktiem, par šo produktu saderību ēdienos ar pārējiem produktiem, par pavāra profesijas prestižu, par uzņēmējdarbības veiksmes stāstiem ēdināšanas jomā u.c. jauniešiem svarīgiem jautājumiem. Paredzētās lekcijas tika nolasītas. Semināros piedalījās 4 (četri) un vairāk lektori. Klausītājus izvēlētās tēmas interesēja, par ko liecina lektoriem uzdotie jautājumi.
Bagātīgas bija degustācijas un piena pauzes. Piedāvāto sieru sortiments bija plašs: degustācijās – apmēram 12 (divpadsmit) sieru šķirnes, piena paužu galdā – apmēram 4 (četras) sieru šķirnes, biezpieni un sviests ar dažādām garšām, dažādi piena kokteiļi.
Semināru praktiskajā daļā pavāri sagatavoja 54 (piecdesmit četrus) siera, arī biezpiena ēdienus (katrs pavārs – pēc savām izstrādātajām receptēm. Pavāri pierādīja, ka siers, arī biezpiens sader ar daudziem citiem produktiem un lieliski garšo. Semināristi tika iepazīstināti gan ar jaunajiem Latvijā ražotiem sieriem, gan ar dažādiem citiem produktiem, kas viņiem bija nezināmi (piemēram, kvinoja, kuskuss, bioloģiskie griķi (zaļie griķi). Pavāri centās parādīt, kā gatavo arī dažādas mērces, čantijus, stāstīja par garšvielu izmantošanu. Liela vērība tika veltīta ēdienu noformējumam.
Semināristiem biedrība „Siera klubs”  sagatavoja un izdalīja izdales materiālus, kā arī  bukletus.
„Meistara dienu” apraksti un fotogrāfijas ievietotas profesionālo vidusskolu mājas lapās un biedrības „Siera klubs” mājas lapas www.sieraklubs.lv sadaļā „Aktuāli”.
Par semināriem Aizkrauklē un Valmierā TV sagatavoja reportāžas. Publikācijas bija reģionālajos laikrakstos „Kurzemnieks” (2 numuros), „Staburags”, „Stars” (2 numuros), „Zemgales Ziņas” un „Liesma”, kā arī pašvaldību ziņnešos.
Semināros kopā izlietoti apmēram 144 kg siera, 42 kg  biezpiena, 6 kg sviesta, 72 litri  piena, 10 litri skābā krējuma un 12 litri svaigā krējuma. Gan degustācijās, gan ēdienu gatavošanā izmantoti šādi sieri: svaigais krēmsiers RASA, kausētie sieri RASA un Azaids, Krievijas siers, Holandes siers, Bakšteins, Kamambēras siers, Lapzemes siers, Ķimeņu siers, Baltais siers, Talsu siers, Talsu rituļi (sarkanais, zaļais), Deviņkalnu siers, Trikantālers, Trikantālers ar amoliņu, Trikantālers ar papriku, Sniega bumbas, Mālpils siers, Mālpils siers kūpināts, Bingo, Mālpils siers itāļu gaumē, Taizelis, Brinza, Muižas siers ar baziliku, Našķis, Kazdangas siers ar dillēm, Kazdangas siers ar pētersīļiem un selerijām, Kazdangas siers ar ķiplokiem un pipariem, Kazdangas siers ar ķimenēm , Ievas siers, Mājas siers (ar ķimenēm, ar zaļumiem ar sēkliņām, ar kurkumu, ar kaņepēm, ar rozīnēm).

1. Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma profesionālā vidusskolā
2. Aizkraukles profesionālajā vidusskolā
3. Ērgļu profesionālajā vidusskolā
4. Zaļenieku tehnoloģiju un amatniecības vidusskolā
5. Jelgavas Amatu vidusskolā
6.Valmieras profesionālajā vidusskolā
7.Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā

Pirmo reizi Latvijā „Govju parāde”

14. septembrī Rīgā notika pasākums „Lauki ienāk pilsētā”, kura ietvaros biedrība „Siera klubs” organizēja „Govju parādi”. Piedalījās astoņas saimniecības, bija atvestas deviņas govis (sešas šķirnes):
* ZS „Vālodzes”, Vecpils pagasts, Durbes novads. Saimnieks Ilgvars Kārkliņš. Latvijas zilās šķirnes govs.
* ZS „Laņģi”, Vandzenes pagasts, Talsu novads. Saimniece Inga Ķiršakmene. Holšteinas melnraibās šķirnes govs.
* ZS „Birzītes 1”, Lažas pagasts, Aizputes novads. Saimnieks Andrejs Silenieks. Holšteinas sarkanraibās šķirnes divas govis.
* ZS „Birzmaļi 2”, Nīcas pagasts, Nīcas novads. Saimnieks Dainis Skrodis. Hošteinas melnraibās šķirnes govs.
* ZS „Vilkābeles”, Gaviezes pagasts, Grobiņas novads. Saimniece Ivita Zaķe. Švices šķirnes govs.
* Piemājas saimniecība „Kauguri”, Dunalkas pagasts, Durbes novads. Saimniece Brigita Kapiņa. Latvijas brūnās šķirnes govs.
* ZS „’Mežmaļi”, Zebrenes pagasts, Dobeles novads. Saimnieks Jānis Virubka. Latvijas brūnās šķirnes govs.
* SIA „Birzītes DS”, Lažas pagasts, Aizputes novads. Saimnieks Didzis Silenieks. Švices šķirnes govs.

....Lasīt vairāk

 

Zemkopības ministre Laimdota Straujumu un 1.vietas ieguvēja Inga Ķiršakmene ZS"Laņģi"

 
 

Uz zemes ir daudz un dažādas bagātības, kuras cilvēks cenšas iegadāties un uzkrāt. Vai esam aizdomājušies, ka vislielākā vērtība tomēr ir baltais zelts – PIENS? To nevar izsvērt naudas izteiksmē, jo pienam ir mūsu dzīvības, darba spēju, labklājības, enerģijas, labsajūtas un veselības cena.

Izdots buklets "Baltā zelta - piena produkti":
48 krāsainas lappuses, tirāža - 4500 eksemplāri.

 
   
 

2012. gada 8. maijā

Pavasara bagātība ar
PIENA PRODUKTIEM

Par šādu tēmu Smiltenē notika viedokļu veidotāju seminārs ES līdzfinansētās programmas „Mārketinga komunikāciju programma sieram un citiem piena produktiem” ietvaros. Kupls bija semināristu pulks – vairāk nekā 100 cilvēku, un gandrīz visas sievietes.

Pasākuma organizētāji semināra programmu apzināti veidoja ar domu gan lekcijās, gan paraugēdienu demonstrējumos uzrunāt sievietes. Pamatojums? Sieviete iznēsā, dzemdē un izaudzina bērnus. Sieviete ģimenē ir galvenā mājsaimniecības vadītāja – produktu iegādātāja, ēdienu gatavotāja, tāpēc viņa ir tiesīga lemt kopējos saimniecības jautājumus. Sieviete veido ēšanas tradīcijas, iesaka un māca bērnus par produktiem, kas svarīgi viņu augšanai un attīstībai. Un katru dienu gudra un tālredzīga sieviete galdā ceļ piena produktus, lai pati un viņas mīļie būtu veseli un labi izskatītos.

lasīt vairāk......