MARIJA ALEKSEJEVA

Viņa ir Dagdas Marija, „Papardes zieda” Marija – uzvārdu nepiemin. Dagdā, Krāslavas un Daugavpils pusē tāpat zina, ka Marija ir izslavēta pavāre.
Marija kopš bērnības sapņoja cept tortes, kūkas, gatavot citus ēdienus. Viņa uzdrīkstējās aizsūtīt vēstuli uz tālo Adleru un pieteikties konditoru skolā, taču mamma neļāva turp braukt.
Marija strādāja kolhozā, brīvajā laikā palīdzēja ēdnīcas pavārēm, un tā bija viņas pirmā skola, jo bija iespēja pamēģināt klāt arī galdus un redzēt, kā to dara pieredzējušās saimnieces. Pēc tam Marija mācījās Rīgas Tirdzniecības skolas konditoru kursos un praksi izgāja konditorejā „Pērse”.
Vairāk nekā desmit gadus Marija Aleksejeva saimnieko kafejnīcā „Papardes zieds” un savā piemājas saimniecībā „Papardes”. Zinot viņas darbu apjomu, šķiet, ka diennaktī ir vairāk nekā 24 stundas. Marija pieņem banketu pasūtījumus, sastāda ēdienkartes, iegādājas produktus, sagatavo ēdienus, galdus klāj gan kafejnīcā, gan izbrauc, kur godi pieteikti. Kāzas, bēres, kristības, jubilejas – tā viņai ir ikdiena, ar kuru Marija iepriecina simtiem cilvēkus.
Marijai ir mākslinieces rokraksts, ar to viņa atšķiras no citām saimniecēm – perfekti, gaumīgi noformēti ēdieni. Kāzu galdi ir grezni, bet bēru galdos dekoriem viņa izmanto tikai salātu lapas un pētersīļus. Īpašu ievērību izpelnās Marijas tortes, kurām var būt gan grāmatas, gan pils izskats. No cepumu mīklas Marija uzbur gulbjus, sēnes, zemenes, vāveres, groziņus, riekstiņus. Vasarā ēdienu dekorēšanai izmanto arī ziedus.
Vēl ir kāda atšķirība – Marija nav dāsna dāļāt citiem receptes: „Buros pa pavārgrāmatām, žurnāliem un internetu, meklēju ko interesantu, tad pielieku savas idejas, eksperimentēju pie plīts, kamēr ēdienam dabūju īsto garšu. Tas ir darbs, nevis nošpikota gatava recepte. Lai citi dara tāpat! Es varu ieteikt, dot padomus, konsultēt, bet kas ir mans, tas ir mans!”
Katrs pavārs zina, cik lielu lomu ēdienos spēlē īstās garšvielas. Marija tās gatavo pati: „Nopērku samaltas lauru lapas, dažādus piparus, muskatriekstu, sīpolu un ķiploku pulveri un kombinēju. Protams, izmantoju dārzā izaugušo: svaigus sīpolus, ķiplokus, pētersīļus, baziliku, dilles, koriandru un daudz ko citu. Nekad nelieku „Vegetu”. Gaļas ruletēs dažādās attiecībās vienmēr ir sinepes un mārrutki, tad nāk pārējās garšvielas un dažādi pildījumi.”
Kuri ir Marijas izcilākie ēdieni? Piemēram, mājas desiņas. Sulīgumu un labu garšu piedodot gaļas masā ielietais degvīns. Ēdot lasi ar paipalu olām, arī pirkstiņus aplaizīs. Recepti Marija atveda no Igaunijas: „Gatavoju galdu Krāslavā. Izvārīju 200 oliņas, nevarēju tās gludi nolobīt. Patiesībā, tās labi lobās, ja zini, kā jādara. Dēls mani veda uz Krāslavu, un es visu ceļu mocīju paipalu olas. Izrādās, tām miziņa jāsasit un pēc tam uz galda jāpaviļā.”
Marija slavējas ar zivju ēdieniem: „Latgalē tik daudz ezeru un zivju, būtu grēks tās neizmantot. Topā ir līdakas: tās pildu, cepu karbonādes, kotletes, lieku želejā frikadeles. Labu garšu manām līdakām dod ciedru rieksti. Izmantoju arī citas zivis. Ļoti garšīga ir laša rulete ar sieru. Arī no skumbrijas, pievienojot olas un burkānus, taisu ruleti.”
Marijai garš stāsts par kartupeļiem. Karstajam galdam tos izvāra, pārber ar svaigām dillītēm. Gatavojot kartupeļu biezputru, pievieno sviestu, saceptus sīpoliņus, dilles. Marija no plānām kartupeļu šķēlēm izveido rozes un izcep. Iecienīti ir „ābolīši” – fritētas kartupeļu bumbiņas vai kartupeļu biezputru izspiež ar konditorejas tūtu kā kūciņas „Vecrīgas” un fritē. Lūk, arī kartupeļi pie Marijas ir ekskluzīva prece, kā pati joko: „Marija vienmēr ķēpājas un sevi izdzen!”
Marija nekautrējas sacīt, ka tuvākā un tālākā apkārtnē cenšas būt labākā: „Es turpinu mācīties. Katru gadu braucu uz semināriem un kursiem uz Rīgu. Pavāram un konditoram jāmācās visu mūžu.”

 

 
Marijas receptes

Cūkgaļas ezīši

Malta cūkgaļa, baltmaize, olas, ķiploks, sāls, garšvielas, rieksti, sezama sēklas, eļļa – cepšanai.

Visus produktus rūpīgi sastrādā viendabīgā masā (bez sezama sēklām un riekstiem). Veido gaļas bumbiņas, tajās iespiež riekstu un katru bumbiņu apviļā sezama sēkliņās. Sakarsētos taukos cep līdz gatavībai.

 

Sāļās rafaellas

Siers, ķiploks, majonēze, olīvas, valrieksti, krabju skaidiņas.

Sarīvētam sieram pievieno ķiploku un majonēzi. Visu rūpīgi samaisa. Olīvā ieliek valrieksta gabaliņu, tad olīvu iespiež siera masā un veido apaļas bumbiņas. Tās apviļā krabju skaidiņās. Līdz pasniegšanai tur ledusskapī.

 

Salāti „Saulespuķe”

Vārītas cūkgaļas fileja, šampinjoni, siers, vārītas olas, olīvas, majonēze, čipsi.

Cūkgaļu sīki sagriež. Šampinjonus notīra, sagriež un sacep. Sieru, olu baltumus un dzeltenumus atsevišķi sarīvē. Salātu traukā liek cūkgaļu, virs tās šampinjonus, pēc tam sieru, olu dzeltenumus un olu baltumus. Katru kārtu pārsmērē ar majonēzi. Dekorē ar sarīvētu olu dzeltenumiem, sagrieztām olīvām un
čipsiem.

 

Siera un čipsu salāti

Siers, žāvēta desa, svaigs gurķis, sīpolloki, siera čipsi, vārītas olas, krabju nūjiņas, majonēze.

Visus produktus sagriež, pievieno sasmalcinātus čipsus un majonēzi, samaisa. Ja nepieciešam, ieber sāli.

 

Alus salāti

Siers, žāvēta desa, vārītas olas, ķiploks, majonēze.

Sieru, žāvētu desu, olas sagriež nelielos gabaliņos. Ierīvē ķiploku, pārlej ar majonēzi, samaisa.

 
atn