SIA "MĀLPILS PIENSAIMNIEKS" | Uzzini vairāk |
![]() |
Mālpils, "Pienotava", Mālpils novads, LV-2152 Tālr.: 67925235 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
1923. gadā Sudas upes krastā uzbūvēja Mālpils pienotavu ar sviesta un siera ražotnēm. 1938. gadā pēc pārstrādātā piena daudzuma tā bija viena no lielākajām pienotavām Latvijā. Arī mūsdienās SIA Mālpils piensaimnieks ir vadošo piena pārstrādes uzņēmumu vidū. To vada valdes priekšsēdētājs Rolands Jomerts. Mālpilieši ražo plašu preču sortimentu-gandrīz četrdesmit veidus: pienu, sviestu, krējumu, biezpienu, raudzētas paniņas, dažādus jogurtus, bet galvenais produkts ir siers. Septiņdesmitajos gados tieši Mālpilī pārtikas tehnoloģe Aija Golde palīdzēja piedzimt Latvijā pirmajam mīkstajam nenogatavinātajam sieram, kuram dots Mālpils vārds. Mālpils siers veiksmīgi uzsāka savu gājienu pie patērētājiem, un arī mūsdienās ir iecienītāko sieru vidū. Gadu gaitā tradicionālo Mālpils sieru ir papildinājuši jauni veidi, piemēram, Mālpils siers ar ķimenēm un Mālpils siers ar garšvielu piedevām. Pikantāku uzkodu cienītāji novērtējuši kūpināto Mālpils sieru un kūpināto rīvēto Mālpils sieru. Ir vēl kāds siers, ar kuru lepojas mālpilieši. Tas ir Holandes siers, un tieši mālpiliešu ražotais kļuvis starptautisko izstāžu Riga Food vairākkārtējs laureāts, saņemot gan zelta, gan sudraba medaļas. Patērētājiem tiek piedāvāts Holandes siers, gan fasēts gabaliņos, gan sagriezts šķēlītēs vakuumiepakojumā. Prieks mājsaimniecēm-rīvēto Holandes un Mālpils kūpināto sieru viņas viegli un ērti var lietot ēdienu gatavošanā. Jaunums ir puscietais siers Bingo ar zaļumiem, kā arī lieliskās siera Virvītes pie alus. Siers ir tik daudz ēsts, ka brīžiem mālpiliešiem grūti nodrošināt pieprasījumu. Visu atzīts ir Rīgas siers. Paši mālpilieši to raksturo šādi: Rīgas sieru ieteicams baudīt darbīgiem cilvēkiem, kas tikko no rīta miega pamodušies un kam acis vēl puspievērtas kā Rīgas sieram. Apēdot brokastu maizi, miegs pazudīs un atgriezīsies spēks. Dienas gaitā Rīgas sieru var izmantot kā piedevu pusdienu karstajam ēdienam, bet pārpalikumu-vakariņu salātiem. Pateicoties Mālpils brinzai, Mālpilī ienākusi Austrumu noslēpumainā noskaņa. Šis siers pieder mīksto sieru grupai, ko nogatavina sālījumā. Brinza ir pasaulē iecienītākais siers, ko lieto salātu gatavošanai. 2004. gadā Mālpils piensaimnieks uzņēmuma attīstībā ieguldīja lielus līdzekļus, lai ražotne atbilstu Eiropas Savienības prasībām, līdz ar to radusies iespēja palielināt ražoto produktu daudzumu un kvalitāti. 2006. gada jaunums ir Mālpils siers itāļu gaumē un Mālpils siers ar burkāniem un sīpoliem. Tie ir sieri rudenīgi krāsainā noskaņā, un tie ļoti patīk patērētājiem. Uzņēmums turpina paplašināt kūpināto sieru sortimentu. Sevišķi vasarā pieprasīti ir kūpinātais Alus siers un Plostnieku siers. Informācija uzņēmuma mājas lapā www.malpilspiens.lv |