|
||
|
24.maija rītā garšīgas brokastis Smiltenes kafejnīcā "Trīs pipari un kūkas" un tad Siera kluba semināristu grupa, gandrīz 30 cilvēki no Latvijas dažādiem novadiem un Rīgas, devās uz pasaku - uz skaisto, sakopto Alūksni, kur notika izglītojošs seminārs "Zuši un citi Latvijas produkti inovatīvās un gardās maltītēs". Tik piepildīta diena! Tik brīnišķīgi un atsaucīgi cilvēki mūs sagaidīja: Alūksnes novada mērs Dzintars Adlers un Alūksnes pašvaldības aģentūras ALJA direktors Māris Lietuvietis. Tik jaukas un izzinošas ekskursijas! Tik ekskluzīvi piedzīvojumi: lidojām pāri Alūksnes ezeram pa trošu ceļu, ķērām zušus. Ēdām zušus. Tik daudz dažādos veidos! Nepietika laika izvizināties ar kuģīti un bānīti? Vajadzējis karstā saulē kājām iziet 6 kilometrus... Māris Lietuvietis sacīja zelta vārdus: vienā dienā Alūksni nevar izbaudīt. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kur dzīvo zuši Soli pa solim, arī ar automašīnām, saritinot kilometrus, tuvojāmies Alūksnes upītes iztekai Alūksnes ezerā. Tur atrodas svarīga būve, kas aizstāj vēsturiskos tačus, un ūdens līmeņa regulēšanas aizvari. Aiz tiem ienāk zuši, un tur tos noķer. Fotogrāfijās var mazliet redzēt "filmu", bet tur ir tumšs, fotografēt grūti. Ēmužu īpašnieks Aivars Varņeckis izmēģināja laimi un zuti noķēra! Māris Lietuvietis un SIA "Zuši ND" īpašnieks Nauris Drelnieks par zušu dzīvi, migrāciju, vairošanos, garšas īpašībām pastāstīja interesantus stāstus, uzsverot, ka Alūksnes ezers viens no tīrākajiem Latvijā. Un ir teika, ka ezera dzīlēs pamats izklāts ar zeltu, lūk, tāpēc Alūksnes zuši tik gardi, smaržīgi un izskatīgi. ...Zvanīja mūsu pavārs Tomass: viņš mūs gaidīja uz meistarklasi. Atģidāmies, ka gribas ēst un pēc visa dabā piedzīvotā, Siera kluba semināristi bija gatavi sēsties pie galda. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Zuši katlā un uz pannas Saka : zuši ir tik gardi, ka tos nevajagot likt ēdienos. Taču Siera kluba semināra uzstādījums bija zuši - ēdienos. Tas attaisnojās, jo, šķiet, viss sagatavotais bija neaprakstāmi labs. Salāti: viegli iemarinēti jaunie gurķi, redīsi, kus-kuss, Jaunpils pienotavas biezpiens un zaļumi. Protams, zušu fileja! Tā bija karaļa galda cienīga: panēta rīvmaizē un sezama sēkliņās, fritēta eļļā. Pirmajā pamatēdienā: cepta zuša steiks ar selerijas graudu sinepju biezeni, krējuma mērce ar Smiltenes piens cieto sieru "Smiltene". Un visbeidzot (attēlā - lielajā pannā): cepts zutis ar grilētiem dārzeņiem saldā krējuma mērcē ar rīvētu Jaunpils Pikanto sieru. Delikatešu diena, vai ne? Pēc tam vēlreiz nofotografējāmies un iepirkāmies, lai būtu gards cienasts mājiniekiem. Paldies par semināra popularizēšanu Vidzemes TV un laikrakstam Malienas un Alūksnes Ziņas, kā arī ziņu portālam. Skaistā diena izstāstīta. Vēlreiz izstaigāti notikumi - redzētais un piedzīvotais. Siera klubs vēl: aizbrauciet arī jūs uz Alūksni, lai arī jums ir savs skaists stāsts. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |