Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2021
PIKC „Smiltenes tehnikums”

7.oktobrī Smiltenes tehnikumā notika "Meistara diena", kurā bija iekļauta plaša un interesanta programma:  lielražotāju sieri, mājražotāju Sabīnes un Jāņa Lapsas gatavotie sieri, stāstījums par Latvijas produktu nacionālajām shēmām, kā arī par Eiropā aizsargātajiem Latvijas produktiem, „Vēl vairāk saules” šefpavāra Tomass Godiņš pieredze, "Krāsainā sieru paklāja" un Lapsu mājas sieru degustācijas, tikšanās ar „Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāju Ilzi Bogdanovu un padomes priekšsēdētāju Armandu Kovaldinu, visbeidzot  - meistarklase ēdienu gatavošanā. Semināru apmeklēja tehnikuma visu kursu topošie pavāri, kas bija sadalīti vairākās grupās. Vislielākais pārsteigums un sajūsma bija par sieru paklāju, kurā bija  baudāmi  „Smiltenes piens”, „Limbažu siers”, „PKS Straupe” un  „Cesvaines piens” sieri, - kopā  deviņas šķirnes, kā arī citi Latvijā ražotie produkti. Seminārā piedalījās mājražotāji Jānis Lapsa un viņa draudzene Sabīne. ”Siera klubs” pateicas par gardajiem sieriem. Un to bija daudz - deviņi veidi. Lapsu mājās gatavo 20 veidu sierus :  ar amoliņu, ķimenēm, ķirbju sēkliņām, žāvētiem augļiem, kaņepju sēklām, ķiploku, dillēm, kanēli u.c. Tā kā Lapsu sieriem ir piešķirts zīmols "Zaļā karotīte", Jānis jauniešiem izskaidroja tā nozīmi. Tika runāts arī par pasākumiem "Novadu garša", jo tajos Sabīne un Jānis aktīvi piedalās.  Jānis pastāstīja arī  par nākotnes iecerēm. Jaunie pavāri degustēja sierus un atzina - ļoti garšīgi!

Semināra praktisko daļu ēdienu gatavošanā vadīja „Vēl vairāk saules” lieliskais šefpavārs Tomass Godiņš. Mācību virtuvē čakli darbojās gan audzēkņi, gan Tomasa meitiņa Luīze, kurai arī ļoti patīk  cept un vārīt. Iespējams, būs tēta darba turpinātāja. Tomass gatavoja Carnikava nēģus ar salātiem, sinepju mērci, „Smiltenes piens” bumbām jeb kraukšķiem un „Limbažu siers” "Grande Duro" plānām šķēpelītēm. Rēzeknes novada ZS „Liepkalns”: griķu makaroni labi garšoja vistas buljonzupā ar Smiltenes kausēto sieru "Azaids". Pārsteigums jaunajiem pavāriem bija  ēdiens ar senu vēsturi - fondī, kurā Tomass bagātīgi izmantoja  „Smiltenes piens” Krievijas sieru, Maazdamer, Mozzarella, Krēmsieru. Saldais ēdiens tapa no PKS „Straupe” biezpiena. Tomasa māku uzteica „Smiltenes piens” valdes priekšsēdētaja Ilze Bogdanova un padomes priekšsēdētājs Armands Kovaldins.
„Siera kluba  šā gada semināru cikls noslēdzies.  Paldies par atbalstu Zemkopības ministrijai, LLKC un Latvijas pārtikas uzņēmumu federācijai.