|
14. jūlijā Rīgas Restorānu servisa skolā un restorānā FERMA notika biedrības Siera klubs sadarbība ar SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs organizētais seminārs Eiropas Savienības Aizsargāto produktu reģistros iekļautie Latvijas produkti un to izmantošana ēdienu gatavošanā. Piedalījās 34 semināristi: profesionālā izglītības tīkla mācību iestāžu pedagogi un pavāri no Rīgas un gandrīz visiem Latvijas novadiem. Brokastis, lekcijas, diskusijas, pēc tam semināra pamatīgākā daļa - divu uzkodu un četru ēdienu gatavošana, izmantojot ES reģistros iekļautos un aizsargātos Latvijas produktus. Meistarklasi vadīja abi šefpavāri - Māris Astičs un Nils Ģēvele. Viņi gatavoja smalku, gardu uzkodu: salinātas rudzu maizes šķēle ar medu, virs tās sviestā ar timiānu un sīpoliem, un lazdu riekstiem apceptas gailenes - bet pašā augšā - bagātīgi uzbērts sarīvēts Jāņu siers (no Jaunpils pienotava, PKS Straupe un Rankas piens).Plāti ar šādām uzkodiņām uz dažām minūtēm ieslidināja krāsnī. Visa telpa pielija ar fantastisku smaržu. Bet uzkodiņas pašas kusa mutē. Tad Māris un Nils sklandraušus papildināja ar filo mīklā
fritētiem nēģu gabaliņiem, Smiltenes piens krēmsieru un maizes grauzdiņu. Produktu kopums saderēja kā roka ar cimdu. Pamatēdienu nosaukumi vien, ko nozīmēja! Sparģeļu un gaileņu krēmzupa ar dedzinātu Jāņu sieru. Viegli kūpināta sama fileja ar Latvijas lielo pelēko zirņu sautējumu, pelnu mērci un jaunajiem sīpoliem. Lēni gatavota
(nosvilināta ar degli) stirnas kāja, cepeškrāsnī vārīta, pasniegta ar sviesta mērcē gatavotām Kotiņi pupām, grilētu redīsu, gailenēm, kartupeļu virtuli un kaulu piparogu mērci. Pēc tam savu prasmi rādīja Airita Jurcika. Viņas uzburtais saldais ēdiens "Persiks rudzos "(salināta rudzu maize, persiki, zemenes, maizes grauzdiņš, saldējums). Karaļnama cienīgi! Semināristi visas četras kārtas baudīja Ferma restaurant. Seminārs ar lielu pievienoto vērtību - 17.jūnijā bija publikācija laikrakstā "Latvijas Avīze" un portālā LA.LV.
Siera klubs, atmiņās par gardajiem Ferma restaurant šefpavāru Māra Astiča un Nila Ģēveles seminārā gatavotajiem ēdieniem, kuros izmantoja EK Aizsargāto produktu nosaukumu reģistros iekļautos Latvijas produktus, piedāvā recepti "Gaileņu un sparģeļu krēmzupa ar dedzinātu Jāņu sieru". Seminārā izmantojām Jaunpils pienotava, PKS Straupe un Rankas piens ražotos Jāņu sierus. Recepte: dārzeņu buljons, sparģeļi, kartupeļi, Šalotes sīpols, tomātu pasta, ķiploks, timiāns. Visbeidzot SIA Elpa 3 l saldais krējums un Jāņu siers .Izcili produkti! Izcili gatavotāji! Izcils gala rezultāts - zupa!
|