25.janvārī Krāslavas novada "Kaplavā", zirgu sētā "Klajumi", kur saimnieko Ilze Stabulniece, satecēja ceļi no visas Latvijas. Pie Ilzes satikās Latvijas Kulinārā mantojuma tīkla biedri uz tradicionālo ikgadējo jauko biedrības "Latgales Kulinārā mantojuma centrs" saietu gada sapulci. Ieradās arī Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla koordinators Niclas Fjelistrom (Zviedrija) un Juta Bubina. Pasākumu vērts sadalīt trijās daļās: iepazīšanās ar "Klajumiem" un to skaistajiem zirgiem, vizināšanās kamanās, tad oficiālā sadaļa - sarunas par paveikto un darāmo, tad draudzīgā, brīnišķīgā gaisotnē "Klajumu ķēķī" kulinārā mantojuma ēdienu baudīšana. Uz Kaplavu visgarāko ceļu mēroja Kuldīgas tehnikums, Ogres tehnikums, Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikums. Bija ciemiņi no Rēzeknes, Aglonas, Daugavpils, Balvu, Ludzas, Krāslavas
un Preiļu novadiem, visi - Latgales kulinārā mantojuma centra biedri.. Pasākumu atklāja biedrības valdes priekšsēdētāja Tatjana Kozačuka. Eiropas Reģionālā Kulinārā mantojuma tīkla koordinators Niclas Fjelistrom klātesošos iepazīstināja ar citu valstu pieredzi, uzteicot arī Latviju kā aktīvu dalībnieci. Noskatījāmies krāšņu video materiālu. Pēc tam biedrības Siera klubs vadītāja Vanda Davidanova informēja par tehnikumu īstenoto saistībā ar kulināro mantojumu. Viņa īpaši uzsvēra Siera kluba veiksmīgo sadarbību ar Vidzemes TV projektā 100 recepšu Latvijas simtgadei. Rezultāts vairāk nekā 10 dokumentālās filmas par kulinārā mantojuma ēdienu gatavošanu un gatavotājiem. Juta Bubina solīja, ka šīs filmas tiks popularizētas Eiropas mērogā.
Gardi ēdieni, skaisti tosti un izmeklēti dzērieni papildināja burvīgo vakaru pie Ilzes Stabulnieces zirgu sētā Klajumi. Sniga sniegs, termometrs rādīja -10oC, bet mums bija silti un patīkami.
|