Nosvinēta piecpadsmitā Latvijas novadu Siera diena |
Cēsīs, Rožu laukumā pulcējās daudzi tūkstoši piena produktu mīļotāju. Bija sestdiena 22.jūlijs, jau piecpadsmito reizi pēc kārtas notika vieni no gada garšīgākajiem svētkiem Latvijas novadu Siera diena. Tie bija ieripojuši skaistajā Vidzemes pilsētā - Cēsīs. Pasākuma viesiem tika piedāvāta bagātīga programma: iespēja iegādāties un nogaršot vairāk nekā 60 siera šķirnes, kas uz Rožu laukumu atceļojušas no dažādiem Latvijas novadiem. Siera zupa, dižtirgus, stiprinieku konkurss, gleznu un siera gleznu retroskopiju izstādes, dejas orķestru mūzikas pavadībā viss vienuviet, saules apspīdētajos Siera svētkos.
|
Svinīgais brīdis Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs svētku atklāšanā teica, ka šogad Cēsu pilsētas svētku devīze ir: Svinam ar garšu! Un bez šaubām siers ir viens no gardēža iecienītākajiem produktiem. Šie svētki parāda, ka mūsu pilsēta nav tikai pirmais pieturas punkts kultūras un vēstures baudīšanai, bet arī galamērķis garšas piedzīvojumam, uzsvēra |
![]() |
![]() |
Pienesums Latvijas ekonomikai Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis svētku uzrunā lepojās ar labajiem panākumiem siera ražošanā: Siers ieņem ļoti nozīmīgu vietu mūsu tautas dzīvē un arī vēsturē. Ja kādreiz sieru cēlām galdā tikai godos (kāzās vai Līgo dienā), tad mūsdienās tas ir kļuvis par ikdienas sastāvdaļu. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai mēs sieru ražotu un popularizētu. Siera diena veicina siera atpazīstamību, un svētkos ir iespēja iepazīties ar Latvijas ražotāju sasniegto. Priecē, ka mūsu Jāņu siers ir iekļuvis Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā kā īpašs Latvijas produkts. Zemkopības ministrija ar to ļoti lepojas, jo mūsu siera ražotāji dod nopietnu pienesumu Latvijas ekonomikai. Tie ir nodokļi, darbavietas un mūsu lauku dzīvesveids. Katru gadu tiek kāpināti siera eksporta apjomi, un šogad ievērojami ir pārsniegts importētā siera daudzums. Ik gadu top arvien jaunas un jaunas siera šķirnes. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Siera pārtapšanas brīnumi Katru gadu Siera diena apmeklētājiem sagādā kādu pārsteigumu. Šogad svētkos pirmo reizi bija skatāma gleznu izstāde Jāņu siera ceļš, kuras tapšanā piedalījās jaunieši no visas Latvijas. Siera gleznu sākums bija Ogres tehnikumā, tāpēc svētku viesus sveica arī Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante. |
Pepijas gatavotā Straupes Jāņu siera un alus svētku zupa Siera svētku tradīcija ir arī siera zupa. Šogad tika lemts, ka siera zupai pievienos alu: būs ne tikai vēders pilns, bet arī jautrs prāts. Zupu plānoja gatavot Donu saimniece no Blomes Ilze Briede. Bet vai tad Ilzei maz palīgu! Un viņa zupas gatavošanu uzticēja atraktīvajai, jautrajai Pepijai. Zupa iznāca ļoti garda, - tā bija nevis karstā, bet aukstā siera un alus zupa. Lēmums ļoti pareizs, jo diena bija brīnumaini silta, un auksta zupa tieši laikā. Recepte? Pepija ar aizrautību stāstīja, ka zupā esot kefīrs, 17 dažādi sieri, zirņi, olas, grūbas, cukini, gurķi, kukurūza un alus. Vai zupā bija tik daudz sieru šķirņu, varētu pastrīdēties, bet, ka bija svētku ģenerālsponsora PKS Straupe Jāņu siers un uzņēmumā ražotais kefīrs, šaubu nav. Zupu baudīt gribētāju bija daudz, un pēc dažām stundām lielais katls bija iztukšots. Visi apgalvoja: zupa bijusi lieliska! Aukstā zupa ar sieru un alu, - tiešām neparasta! Siera ēdienu klāstam piebiedrota jauna recepte.
|
![]() |
Kurš Cēsīs visstiprākais? Siera dienas svētku interesanta daļa bija aktivitāte: Cēsu stiprinieks un stipriniece. Sacensībās sievietēm bija pēc iespējas vairākas reizes jāceļ piensaimnieku kooperatīva Straupe 10 kg smagais Ķimeņu siera bloks, savukārt vīriešiem Limbažu siera 22 kg smagais Grande Duro siera ritulis. Godpilnās trešās vietas ieguvēja sieviešu kategorijā Diāna Raiska skaidroja, ka īpaši neesot gatavojusies šāda veida konkursam. Fiziskā forma uztrenēta, laistot dārzu. Bet vīriešu kārtas uzvarētājs Andris ieradies uz svētkiem tieši konkursa dalībnieku pieteikšanās brīdī. Viņš 22 kg smago siera rituli spēja pacelt 36 reizes, līdz ar to bija labākais starp konkursa dalībniekiem un ieguva pirmo vietu. |
Siera karalis - Jāņu siers Šogad bija plānots saražot aptuveni 150 tonnas Jāņu siera. Latvijā ar tā ražošanu nodarbojas seši uzņēmumi: Straupe, Jaunpils pienotava, Lazdonas piensaimnieks, Dundaga, Rankas piens un Valmieras piens. Izskatās, ka Jāņu siera apjoms iznācis daudz lielāks aptuveni 200 tonnas.Visbrangākā krava ir Rankas piena pūrā 92 tonnas. Pērnā gada rekords 90 tonnas jau ir pārspēts un uzņēmuma realizācijas daļas vadītājs Arnis Kalvāns ir apņēmības pilns, sakot, ka līdz gada nogalei būs apaļas 100 tonnas. Svarīgi, ka gan Rankas piens, gan Dundaga Jāņu sieru ražo visu cauru gadu, nevis tikai ap vasaras saulgriežu laiku. Labi panākumi bijuši arī Valmieras pienam un Jaunpils pienotavai. Valmieras piena kontā esot 70 tonnas Jāņu siera, bet jaunpiliešiem - 20 tonnas.
|
![]() |
Saules lolotie svētki Siers garšo visiem. Šāda svētku pēcgarša paliks vēl ilgi pēc svētkiem. Pasākuma apmeklētāju vidū bija gan mazi bērni, gan jaunieši, vidējās paaudzes cilvēki un seniori. Viņi Cēsīs ieradušies no dažādām tuvām un tālām Latvijas vietām. Kurzemnieks, SIA Elpa valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis svētku atklāšanā ar smaidu sacīja: Kurzemē, ja gribi izteikt kādai jaukai meitenei komplimentu, jāsaka: Tu i smukāk par govi. Tas jau vien pierāda, ka mūsu tautai ir liela pietāte pret piena devējām un no piena ražotajiem produktiem. Jāuzteic mūsu ražotāji, jo latvieši ir liela, darbīga un varena tauta, kuri ražo dabīgus un veselīgus piena produktus.
|
Stāstu ir daudz, ļoti daudz! Vēl vajadzētu stāstīt par konkursu Lielākais siera ēdājs un alus baudītājs. Katram dalībniekam 7 minūtēs vajadzēja apēst 800 g Smiltenes piena ražoto sieru Provolone. Dikti ēda un dzēra Cēsu alu. Tomēr šķīvīšus nevienam neizdevās iztukšot. Balvās vienalga bija gan siers no AS Smiltenes piens valdes priekšsēdētājas Ilzes Bogdanovas, gan alus. |
![]() |
![]() |
![]() |