INĀRA LIEPIŅA

Ināra Liepiņa nekad nesaka: nevaru vai nav laika. Aktīvi darbodamās „Siera klubā”, apmeklē seminārus, pati vada nodarbības kursantiem, piedalās konkursu žūrijā uncitos visdažādākos pasākumos. Un nevis tērpusies balles kleitā, bet elegantā baltā uzsvārcī. Ināra ir strādājusi Rīgas centrā, spēļu klubā „Melnais kaķis. Vēstniecība” paršefpavāri un restorānā „Elements”. Interesants, bet grūts viņas dzīves ceļš. Var apbrīnot šīs sievietes izturību, sīkstumu un neatlaidību. Ināra dzimusi Latgalē, un joprojām viņasmājas ir Riebiņu novadā. Lopiņus gan netur, bet dārzā izaudzē visu nepieciešamo iztikai.
Ināra mācījās Rīgas Kooperatīvajā tehnikumā. Profesija – sabiedriskās ēdināšanas tehnoloģe. Viņa sāka strādāt dzimtajā pusē par pavāri. Protams, alga bija neliela. Daudzas paziņas aizbrauca labākas dzīves meklējumos uz Īriju vai Angliju. „Man ir ģimene. Nolēmu, ka mans labākas dzīves risinājums būs šāds: iestājos Rēzeknes augstskolā Pedagoģijas fakultātē un devos uz Rīgu meklēt darbu, strādāju prestižos restorānos. Pabeidzu augstskolu. Profesija – esmu Mājsaimniecības un biznesa pamatuskolotāja. Braukāt uz Rīgu kļuva grūti. Skolā arī slodze liela, tāpēc nolēmu turpmāko ikdienu saistīt tikai ar VSIA PIKC"Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums" Preiļu struktūrvienību.
Topošajiem pavāriem pasniedzu praktisko mācību. Tā ir ēdienu gatavošana, ļoti interesants un radošs priekšmets, viens no svarīgākajiem stūrakmeņiem pavāra ikdienā,” uzsver Ināra. Viņa turpina: „Saviem skolniekiem atgādinu, ka profesionālā izaugsme un meistarība atkarīga ne tikai no pamatzināšanām, ko iegūst skolā, bet arī no pieredzes un katra paša ieinteresētības un vēlēšanās būt vislabākajam.
Mācīšanās mūža garumā ir tas, ko līdz ar aroda zinībām un prasmēm cenšos likt pie sirds ikvienam, jo pavāram šis postulāts ir bezgala svarīgs. Latvijā trūkst jaunu, erudītu, talantīgu, savā darbā iemīlējušos ēdināšanas servisa speciālistu, tāpēc skolu uzdevums ir sagatavot augsti kvalificētus, gudrus un radošus jaunos pavārus un konditorus, kuri gādātu par cilvēku ēdināšanu, spētu domāt un vērtēt mūsdienīgi, ievērotu tendences, kas aktuālas visā pasaulē.
Ināra ir „iemīlējusies” Latvijas produktos, sevišķi sieros un dārzeņos. Viņai no vienkāršām izejvielām patīk gatavot neparastus ēdienus, pievienojot mūsu pašu timiānu, rozmarīnu, raudeni, piparmētras... Eksperimentu lielākā vērtība ir veselīgums un pierādījums savai varēšanai.

Ināras receptes

Karstie dārzeņu salāti ar sieru „Taizelis”

100 g siera „Taizelis”, 350 g dažādu dārzeņu (paprika, cukini, baklažāni, brokoļi, puravi, tomāti, burkāni), zaļumi, eļļa cepšanai.
Marinādei. 1 ēdamkarote olīveļļas, 2 tējkarotes sojas mērces, 1 ķiploka daiviņa, pipari, sāls.


Olīveļļu sajauc ar sāli, pipariem, sojas mērci un ķiplokiem. Ar marinādi pārlej siera virvītes un marinē 2 – 3 stundas. Sakarsē pannā eļļu, liek pa vienam dārzeņus to gatavības secībā un maisot apcep, kamēr gatavi, pievieno siera marinādi, uzkarsē, liek salātu traukā, virsū kārto siera virvītes.

 

 
Ināras receptes

                                    Karpa ar sieru  „Mare” un tomātiem

1,2 kg smaga karpa, 100 g siera, 1 ola, 100 g tomātu, ½ citrona, 30 g sojas mērces, 60 g olīveļļas, sāls, brokoļi, ziedkāposti.


Karpu notīra, izķidā, noskalo, nosusina. Sajauc sojas mērci, olīveļļu un citrona sulu un marinē karpu 3 – 4 stundas, ik pa brīdim apgrozot. Izņem no marinādes, sānos iegriež 5 – 6 slīpus iegriezumus, sieru sarīvē, sajauc ar olu. Tomātus noblanšē, novelk miziņu, izņem sēklas, sagriež šķēlītēs. Karpu liek uz cepešpannas, kas izklāta ar cepampapīru, virsū liek tomātus, pārklāj ar siera masu, cep krāsnī 20 – 25 minūtes 200 – 220 grādos, kamēr gatava. Pasniedz ar tvaikotiem brokoļiem un ziedkāpostiem.

 

 
Ināras receptes

                        Laša fileja ar Monterigo siera un mandeļu garoziņu

700 g laša filejas, 50 g sviesta, 50 g siera, 4 ēdamkarotes mandeļu skaidiņu, 4 ēdamkarotes sasmalcinātu pētersīļu, sāls, citronpipari, citrona daiviņa.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Fileju sagriež 4 gabalos, uzber sāli, citronpiparus, uzslacina citrona sulu. Cepešpannu iesmērē ar sviestu, liek laša fileju un to arī pārsmērē ar sviestu. Sieru sarīvē, samaisa ar mandeļu skaidiņām un pētersīļiem, liek uz filejas, viegli piespiež. Cep krāsnī 15 – 20 minūtes, kamēr garoziņa kļūst zeltaina un kraukšķīga. Pasniedz ar avokado un tomātu salsu.

 

 
Ināras receptes

            Krāsnī cepta rozā forele, pildīta ar garnelēm un  kausēto sieru „Rasa”

1 forele, 100 g kausētā siera „Rasa”, dilles, 2 ķiploka daiviņas, 100 g garneļu, sāls, melnie pipari, ½ citrona, olīveļļa.


Foreli notīra, izķidā, bet galvu atstāj, noskalo, nosusina. Pārkaisa sāli, piparus, uzslaka citrona sulu. Garneles samaisa ar kausēto sieru, sasmalcinātām dillēm un piespiež klāt ķiploku. Masu liek foreles vēderā, ietin  folijā un cep cepeškrāsnī 20 – 25 minūtes 220 grādos. Var cept arī bez folijas. Pasniedz ar sviestā sautētiem dārzeņiem (pākšu pupiņām, puraviem, papriku).

 

 
Ināras receptes

                        Karstie pupiņu salāti ar Holandes sieru

400 g pupiņu, 150 g siera, 2 sīpoli, 2 puravi, 5 ķiploka daiviņas, sviests, 200 g ķiršu tomātu, baziliks, cukurs, sāls, pipari.


Pupiņas izmērcē un izvāra, saglabā siltas. Sīpolus, puravus, ķiplokus sagriež, apcep sviestā, pievieno ķiršu tomātus un sarīvētu sieru, visu maisot uzkarsē, pievieno baziliku, sāli, piparus, cukuru. Sagatavoto masu pārlej pāri pupiņām. Salātus pasniedz siltus.

 

 
Ināras receptes

                                    Manna ar Muižas sieru un medu

100 g siera, 500 g sviesta, 300 g medus, 750 g mannas, 5 olas, 250 g piena, 300 g riekstu, 300 g rozīņu, vaniļas cukurs, dzērvenes.
Sviestā, katliņā maisot, karsē mannu, kamēr tā kļūst viegli dzeltena, tad pievieno riekstus, rozīnes, medu, vaniļas cukuru, karstu pienu, sakultas olas un masu viegli karsējot maisa, kamēr sabiezē. Liek traukā 2 cm biezumā, nolīdzina, pārkaisa ar rīvētu sieru, uzkarsē, griež kvadrātiņos vai izspiež ar metāla formiņām. Rotā ar dzērvenēm.

 

 
atn