SIERA ĒDIENU RECEPTES 9
       

Auzu pārslu biezputra ar āboliem un rozīnēm

80 - 100 g auzu pārslu, 2 lieli āboli, 2 saujas rozīņu, puslitra „Lazdonas piensaimnieka” karsētā piena, medus pēc garšas, šķipsniņa malta kanēļa, sāls pēc garšas.
Rozīnes rūpīgi nomazgā, pārlej ar ūdeni un uzbriedina. Auzu pārslām uzlej pusi no piena daudzuma (vai ūdens) un arī liek uzbriest. Āboliem izņem serdes, tad nomizo un sagriež šķēlītēs. Liek katlā un sautē nelielā ūdens daudzumā pusmīkstus. Pēc tam pievieno rozīnes, auzu pārslas, atlikušo pienu, ko iepriekš uzvāra, pieber sāli, kanēli un apmaisot piecas minūtes vāra. Biezputru noņem no plīts un apsegtu briedina vēl 10 - 15 minūtes. Gatavā biezputrā iemaisa medu.

Pīckuortnis

Sauss biezpiens, svaigi kults sviests, sāls.
Biezpienu sasilda, notecina pēc iespējas sausu un saberž tā, lai nepaliktu kunkuļi. Gan biezpienu, gan sviestu iesāla, lai sāls garša būtu jūtama. Stikla vai māla bļodā liek abus produktus kārtām: apakšā biezpienu, tad sviestu, atkal biezpienu, vēlreiz sviestu, noslēdz ar biezpienu. Nākamo kārtu neliek, kamēr iepriekšējā nav pamatīgi nospaidīta. Biezpienu kārtām jābūt vismaz par trešdaļu biezākām nekā sviesta.
Pasniedz galdā ar visu trauku, griež šķēlēs un ēd ar vārītiem kartupeļiem.

 
       

Stuķis

Kartupeļi, sviests, biezpiens, ķimenes, piens, sāls.
Izvāra kartupeļus, karstus sastampā, pieliek sviestu, samaltu biezpienu, ķimenes, sāli un, pakāpeniski pielejot karstu uzvārītu pienu, maisot karsē. Biezeni pamatīgi sakuļ. Pirms pasniegšanas pārlej ar izkausētu sviestu. Ēd kā piedevu gaļas ēdieniem, kā arī kopā ar lapu salātiem vai svaigiem gurķiem un tomātiem.

Mājas siers

2 kg biezpiena, 1 olas dzeltenums, 150 g sviesta, 4 ēdamkarotes ķimeņu, 3 ēdamkarotes sasmalcinātu lazdu riekstu, 1 tējkarote sāls.
Biezpienu izberž caur sietu. Sviestu saputo ar olas dzeltenumu, sāli, ķimenēm, pievieno biezpienu, sasmalcinātus riekstus un samaisa. Masu ieliek slēgtā traukā (senlaicīgākā variantā masu ievieto mitrā audeklā un noslogo ), 48 stundas tur vēsā, tumšā vietā. Pēc tam izņem no trauka, sagriež šķēlēs un ēd ar sviestmaizēm, salātiem un tomātiem.

Lāču rupjmaize ar biezpienu

Rupjmaizes šķēle, sviests, biezpiens, kas sajaukts ar skābo krējumu, zaļumi.
Maizi apziež ar sviestu un uz tās klāj biezpienu. Pārkaisa zaļumus un pasniedz.

       

Ķimeņu sieriņi

1 kg biezpiena, 100 g skābā krējuma, 1,5 ēdamkarotes ķimeņu, 0,5 ēdamkarotes žāvētu, sasmalcinātu diļļu, 0,5 tējkarotes sāls.
Vairākas dienas pastāvējušu biezpienu samaļ gaļas mašīnā, pieber krējumu, pieliek sāli un ķimenes, kā arī žāvētas, sasmalcinātas dilles. Visu labi samīca vienmērīgā masā. Izveido ap 100 g smagus konusveidu sieriņus, sakārto uz dēlīša, pārsedz ar plānu audumu un atstāj pāris dienu vēsā vietā. Pēc tam, kad sieriņi pārklājušies ar caurspīdīgu kārtiņu, tos caurvējā, siltā vietā apkaltē. Uz šķīvja saliek salātu lapas, uz tām sieriņus. Ēd ar sviestmaizēm un salātiem.

Biezpiens ar tomātiem

150 g biezpiena, 15 g sviesta, 2 tomāti, sīpols, sāls, „Lāču” rupjmaize, vārīti kartupeļi.
Biezpienam pievieno caur sietu izberztus tomātus (bez sēklām un miziņas), sīki sasmalcinātu sīpolu, sāli un samaisa. Biezpiena masu liek traukā, uzliek sviesta gabaliņu, tomātu ripiņas un pasniedz ar rupjmaizi vai vārītiem kartupeļiem.

Kartupeļu plāceņi ar biezpienu

Uz smalkās rīves sarīvē kartupeļus, nolej sulu, pieliek labi izmīcītu biezpienu, olu, sāli, nedaudz kviešu miltu, labi izmaisa un cep lielā eļļas daudzumā, liekot ar karoti atsevišķas piciņas.
Izceptus plāceņus liek ugunsizturīgā traukā, pārlej ar krējumu un zem vāka sautē cepeškrāsnī 20-30 minūtes.

 
  SIERA ĒDIENU RECEPTES aug atp