SIERA ĒDIENU RECEPTES 8
       

Kartupeļu plāceņi ar biezpienu

Uz smalkās rīves sarīvē kartupeļus, nolej sulu, pieliek labi izmīcītu biezpienu, olu, sāli, nedaudz kviešu miltu, labi izmaisa un cep lielā eļļas daudzumā, liekot ar karoti atsevišķas piciņas.
Izceptus plāceņus liek ugunsizturīgā traukā, pārlej ar krējumu un zem vāka sautē cepeškrāsnī 20-30 minūtes.

Salāti “Dzērvenīte”

200 g Jāņu siera, 2 vārīti burkāni, 4 olas, 1 glāze dzērveņu, 1 glāze valriekstu, majonēze.
Sieru un burkānus sarīvē uz rupjās rīves, olas smalki sagriež, riekstus sīki sasmalcina. Salātus veido kārtām: burkāni, olas, rieksti, dzērvenes, siers. Katru kārtu pārsmērē ar majonēzi. Rotā ar dzērvenēm.

Siera salāti

250 g Ķimeņu siera, 100 g marinētu gurķu, 50 g burkānu, 4 olas, 40 g pētersīļu, 150 g majonēzes, 2 ēdamkarotes asās tomātu mērces, sāls, cukurs, pipari.
Visas sastāvdaļas sīki sagriež (sieru un olas var sarīvēt uz dārzeņu rīves), samaisa, kārto salātu traukā, pārlej ar majonēzes un tomātu mērces maisījumu.

       

Biezpiena un rupjmaizes kārtojums

75 g biezpiena, 50 g salda krējuma, 50 g rupjmaizes, 25 g cukura, 50 g ābolu biezeņa, kanēlis, piens.
Biezpienu izmaļ gaļas mašīnā, pievieno daļu cukura, saputotu krējumu un izmaisa. Nobriedušu rupjmaizi uz rīves sarīvē un sajauc ar atlikušo cukuru un kanēli. Tad biezpienu, rupjmaizi, ābolu biezeni sakārto saldēdiena traukā kārtām: biezpiens, rupjmaize, ābolu biezenis u.t.t. Virsējo kārtu nobeidz ar sarīvētu rupjmaizi. Grezno ar saputotu krējumu un pasniedz ar saldu pienu.

Upeņu zupa ar biezpiena klimpām

50 g upeņu, 300 g ūdens, 30 g cukura, 4 g kartupeļu cietes, citronskābe.
Klimpām: 75 g biezpiena, ¼ olas, 8 g kviešu miltu, 2 g kartupeļu cietes, 5 g cukura, sāls.
Upenes noskalo, saspaida, pārlej ar verdošu ūdeni, uzvāra, izkāš. Šķidrumam pievieno cukuru, ūdenī atšķaidītu kartupeļu cieti, uzvāra un atdzesē.
Biezpienu izmaļ gaļas mašīnā.
Klimpas: biezpienam pievieno olu, miltus, cieti, cukuru, sāli un samaisa. Ar divām tējkarotēm veido klimpas, vāra sālsūdenī, līdz tās gatavas.
Pirms pasniegšanas klimpas ieliek zupā.

 
       

Holandes siera suflē ar ziedkāpostiem

80 g siera, ziedkāpostu galviņa, 2 ēdamkarotes miltu, sviests, divas glāzes piena, 3 olu dzeltenumi, 4 olu baltumi, muskatrieksts, rīvmaize, pipari, sāls.
Ziedkāposta galviņu sadala rozetēs, izvāra sālsūdenī. No miltiem, sviesta, piena gatavo mērci, pievieno sāli, piparus, muskatriekstu.
Mērces katliņu noņem no uguns, iemaisa olu dzeltenumus, gandrīz visu sarīvēto sieru un sasmalcinātas ziedkāpostu rozetītes. Tad saputo olu baltumus un iecilā masā. Visu pilda suflē traukā. Pārkaisa ar atlikušo sieru, rīvmaizi, cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā apmēram pusstundu.

Cepti gurķi ar sieru

200 g Holandes siera, gurķi, sviests, pipari, zaļumi.
Gurķus, nomizo, izņem sēklas un sagriež gabaliņos. Vāra sālsūdenī 8 - 10 minūtes. Izņem no katliņa, notecina.
Dziļu pannu ieziež ar sviestu, kārtām liek gurķus un rīvētu sieru, pēdējā kārtā siers. Virs tā kārto mazas sviesta piciņas. Cep vidēji karstā cepeškrāsnī apmēram pusstundu. Apkaisa ar sakapātiem zaļumiem.

 
 
  SIERA ĒDIENU RECEPTES aug atp next