SIERA ĒDIENU RECEPTES 11
       

Dārzeņu salāti ar brinzu

Brinza, gurķi, tomāti, redīsi, salātlapas, šalotes lapas, olīveļļa, cukurs, sāls, citrona sula, citronpipari, melnie pipari.
Nomazgātus, nosusinātus dārzeņus sagriež kubiņos, šalotes lapas – strēmelītēs, salātlapas saplēš gabaliņos, brinzu sagriež kubiņos.
Visas sastāvdaļas samaisa salātu traukā, pārlej ar olīveļļas mērci (olīveļļa, cukurs, sāls, citrona sula, citrona pipari, melnie pipari), rotā ar zaļumiem.

                                               Aivara Varņecka recepte

 

Ar biezpienu pildīti makaroni „Kamelones”

Makaroni, sviests, saldais krējums.
Pildījumam: 500 g maltās gaļas, 150 g biezpiens, 2 olas, 3 ķiploka daiviņas, pipari, sāls.
Sagatavo viendabīgu masu pildījumam.
Vispirms makaronus mazliet apvāra, izņem no šķidruma, atdzesē. Katru makaronu piepilda ar gaļas un biezpiena masu. Makaronus liek uz plāts, mazliet pārlej ar saldo krējumu, pārliek ar sviesta piciņām un cepeškrāsnī sautē gatavus.
Biezpiena vietā var likt rīvētu sieru.

                                                Aivara Varņecka recepte

 

Siera šašliki

500 g Krievijas siera ar samazinātu tauku daudzumu, bekona šķēlītes.
Marinādei: olīveļļa, pētersīļu un seleriju zaļumi, rozmarīns, timiāns, čili pipars, citrona sula, maltie pipari, cukurs, sāls.
Sieru sagriež kubiņos un 14 stundas tur marinādē, kura sagatavota no minētajām sastāvdaļām. Pēc tam katru siera kubiņu ietin bekona šķēlītē un cep cepeškrāsnī vai grilē, kamēr siers sāk mazliet kust.
Ēd ar lapu un dārzeņu salātiem.
Siera šašlikus var gatavot no „Holandes” siera, „Deviņkalnu” siera, „Talsu” siera, bet tā kā šie sieri ir diezgan  trekni, tad šašliki jāgrilē īsāku laiku.

                                             Aivara Varņecka recepte

 

 
       

Sāļais biezpiena sacepums

500 g biezpiena, 200 g kūpinātas gaļas, 150 g ķirbja, 100 g selerijas saknes, 3 olas, 100 g miltu, 100 g sviesta, dīksti, rīvmaize, sāls.
Ķirbi un selerijas sakni sagriež šķēlēs un pasautē nelielā ūdens daudzumā, pēc tam atdzesē un saspaida.
Biezpienu izmaļ, pievieno dārzeņu masu, olu dzeltenumus, miltus un sviestu. Samaisa. Baltumus saputo putās un iecilā biezpienā.
Biezpiena masu liek sagatavotā veidnē, pārkaisa ar rīvmaizi, virsu noklāj ar kūpinātas gaļas šķēlēm. Cep 30 minūtes. Gatavu rotā ar dīkstiem.

                                                     Astrīdas Čeppes recepte

 


Fondi

Pa 250 g kausētā siera  RASA, sarīvēta „Deviņkalnu” siera un „Krievijas” siera, 3 ķiploka daiviņas, 1 l sausā baltvīna, 3 tējkarotes kartupeļu miltu, svaigi malti baltie pipari, malts muskatrieksts, 2 tējkarotes citrona sulas, bagetes šķēles, tvaicētu dārzeņu gabaliņi.
Fondi trauku ierīvē ar pārgrieztu ķiploka daiviņu. Sieru samaisa ar vīnu un uzkarsē, tad maisot ieber kartupeļu miltus, pēc garšas – piparus un muskatriekstu, pielej citrona sulu. Vēlreiz uzvāra. Klāt pasniedz kubiņos sagrieztu maizi, arī tvaicētu dārzeņu gabaliņus, apvārītas brokoļu vai puķkāpostu rozetes, mazas kukurūzas vālītes.
Katrs uzdur maizi vai dārzeņus uz dakšiņas un iemērc siera krēmā – fondi.

                                                  Aivara Varņecka recepte

 

  Ar sieru „Bakšteins” pildīti tomāti

10 āboli, 250 g siera, 2 olas, saldais krējums, kanēlis, cukurs, piparmētras.
Ābolus nomazgā, nosusina. Ja tie nelieli, tad negriež uz pusēm, bet izgrebj vidiņu. Ja āboli lieli, tos pārgriež uz pusēm un nedaudz izgrebj vidiņu. Katrā ābolā iekaisa cukuru un kanēli, ieliek siera gabaliņu. Virsū uzlej sakultu olu ar saldo krējumu. Liek cepeškrāsnī un cep gatavus, rotā ar piparmētru lapiņām.

                                        Astrīdas Čeppes recepte

 

 
       

Saldais biezpiena sacepums

500 g biezpiena, 6 olas, 6 ēdamkarotes cukura, 80 g s viesta, 4 ēdamkarotes miltu, 2 ēdamkarotes mannas, 100 g rozīņu, 2 ēdamkarotes riekstu kodolu, citrona miziņa, kanēlis, rīvmaizes, šķipsniņa sāls.
Sviestu saputo ar cukuru, olu dzeltenumiem un citrona miziņu. Biezpienu saberž un pievieno saputotam sviestam, iejauc miltus, mannu, sakapātus riekstus, rozīnes. Olu baltumus saputo un iecilā biezpiena masā.
Masu liek ieziestā un ar rīvmaizi pārkaisītā veidnē, nolīdzina virsējo kārtu un pārliek sviesta piciņas, cep cepeškrāsnī 30 minūtes.
Sacepumu ēd atdzesētu ar putukrējumu.

                                             Ināras Liepiņas recepte

 

Saldais biezpiena sacepums

500 g biezpiena, 6 olas, 6 ēdamkarotes cukura, 80 g s viesta, 4 ēdamkarotes miltu, 2 ēdamkarotes mannas, 100 g rozīņu, 2 ēdamkarotes riekstu kodolu, citrona miziņa, kanēlis, rīvmaizes, šķipsniņa sāls.
Sviestu saputo ar cukuru, olu dzeltenumiem un citrona miziņu. Biezpienu saberž un pievieno saputotam sviestam, iejauc miltus, mannu, sakapātus riekstus, rozīnes. Olu baltumus saputo un iecilā biezpiena masā.
Masu liek ieziestā un ar rīvmaizi pārkaisītā veidnē, nolīdzina virsējo kārtu un pārliek sviesta piciņas, cep cepeškrāsnī 30 minūtes.
Sacepumu ēd atdzesētu ar putukrējumu.

                                                  Ināras Liepiņas recepte

 

 

Cepts siers ar sarkano sīpolu ievārījumu

0,5 kg sarkano sīpolu, 3 ēdam karotes olīveļļas, sāls, pipari, 2 lauru lapas, 100 g brūnā cukura, 100 g sarkanvīna etiķa, 25 g tumšā balzamiko etiķa.
Sīpolus sagriež pusgredzenos un cep uz pannas olīveļļā. Pievieno sāli, piparus, lauru lapas un turpina cept uz vidējas uguns. Ieber cukuru, turpina cept, kamēr cukurs izkūst. Tad ielej etiķi uz lēnas uguns, ik pa laikam apmaisot sautē 30 minūtes. Ja nepieciešams, pievieno šķidrumu.
Pēc tam sieru sagriež šķēlītēs un apcep.
Tad kārtaino bezrauga mīklu sagriež nelielos gabaliņos un cepeškrāsnī cep gatavu.
Uz izceptas maizītes liek sīpolu ievārījumu, virsū sieru un cep cepeškrāsnī 180oC 5 minūtes.
Cepšanai izvēlas Mālpils vai Kazdangas sieru.

                                                       Ulda Kreba recepte

 



 
  SIERA ĒDIENU RECEPTES aug atp