SIERA ĒDIENU RECEPTES 10
       

Franču sīpolu zupa

1 kg sīpolu, 1,5 l dārzeņu buljona, 4 ēdamkarotes miltu, 200 g sviesta, 300 ml baltvīna, 1 lauru lapa, svaigi malti pipari, sāls, bagetes, 2 ķiploku daiviņas, olīveļļa.
Sīpolus nomizo, pārgriež uz pusēm, pēc tam – šķēlītēs. Dziļā pannā vai katlā ar biezu dibenu izkausē sviestu, ieber sagrieztos sīpolus, uzkaisa sāli un uz lēnas uguns sautē 25 minūtes. Pievieno miltus. Ielej baltvīnu. Atkal sautē 5 minūtes. Ielej buljonu, uz lēnas uguns sautē 20 minūtes. Pirms zupas gatavības pievieno piparus un lauru lapu.
Sarīvē 2 ķiploka daiviņas, pielej olīveļļu un katru bagetes šķēlīti pārsmērē ar ķiplokeļļu, tad liek uz plāts un cepeškrāsnī no abām pusēm apcep kraukšķīgi brūnas.
Zupu lej zupas trauciņos, ieliek bagetes šķēlītes, virs tām uzber biezā kārtā sieru. Trauciņus liek sakarsētā cepeškrāsnī (220oC) un tur dažas minūtes, lai siers nedaudz pakūst – kļūst krēmīgs.
Izmanto cieto Ievas sieru vai Trikantāleru. Var izvēlēties arī citus sierus, bet tiem jābūt trekniem.

                                                           Artura Linkeviča recepte

Ķēniņienes zupa

1,5 kg vistas šķiņķīši, 3,5 l ūdens, burkāni, sīpoli, pētersīļu saknes, lauru lapas, sīpoli, pipari, sāls.
Zupas ietumēšanai: 100 g miltu, 200 g sviesta, siers.
Katliņā ielej ūdeni, liek vistas šķiņķīšus, dārzeņus, garšaugus un vāra buljonu. To izkāš.
Katliņā sviestā apcep miltus un tos pievieno buljonam, lēni maisot. Vistas šķiņķīšiem noņem ādu, gaļu sablenderē, liek zupā.
Visbeidzot pievieno sieru (izvēlas – kausēto sieru RASA vai Azaids, svaigo krēmsieru „RASA” vai sarīvētu Talsu „Deviņkalnu” sieru, Smiltenes „Krievijas” sieru vai Mālpils „Holandes” sieru).

                                                         Astrīdas Čeppes recepte

Dārzeņu zupas ar biezpiena klimpām

Kartupeļi, burkāni, selerijas sakne, zaļie zirnīši, puķkāposti, sīpoli, maltie pipari, sāls, saldais krējums.
Klimpām: biezpiens, milti, olas, buljons.
No dārzeņiem izvāra buljonu.
Atsevišķi izvāra biezpiena klimpas (biezpienam pievieno miltus, olas, mazliet sāli, samīca viendabīgā masā, izrullē „desiņu”, to sagriež gabaliņos, liek katliņā sālsūdenī, vāra gatavu).
Dārzeņu zupā liek klimpas, pielej saldo krējumu. Krējumu var aizstāt, pievienot svaigo krēmsieru „RASA” vai kausētos sierus „RASA” vai „Azaids”.

                                                 Aivara Varņecka recepte

 
       

Biezeņzupa ar sieru un grauzdiņiem

Kartupeļi, burkāni, kāposti, kāļi, zaļie zirnīši, sīpoli, sviests, saldais krējums, siers.
No dārzeņiem izvāra buljonu. Dārzeņus sablenderē un liek atpakaļ katlā. Sviestā apcep sīpolus un pievieno zupai. Ielej saldo krējumu, pievieno sieru. Zupu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, maisa, lai siers izkūst.
Var izvēlēties dažādus sierus: svaigo krēmsieru „RASA”, kausētos sierus „RASA” vai „Azaids”, rīvētu „Krievijas” vai „Holandes” sieru, vai „Deviņkalnu” sieru.

                                                 Aivara Varņecka recepte


 Siera zupa ar garnelēm

200 g siera, 150 g garneļu, 5 – 6 kartupeļi, 3 burkāni, 3 sīpoli, 300 g puķkāpostu, saldias krējums, sviests, pipari, sāls.
Katlā liek vārīties kubiņos sagrieztus kartupeļus, pievieno uz pannas sviestā apceptus uz rupjās rīves sarīvētus burkānus, smalki sakapātus sīpolus.
Visbeidzot ieliek puķkāposta rozetītes, garneles, pielej saldo krējumu, iemaisa sieru, nogaršo piparus un sāli.
Var izmantot kausēto sieru „RASA” vai „Azaids”, vai sarīvētus Talsu rituļus, „Deviņkalnu” sieru, „Krievijas” sieru, „Holandes” sieru, „Bingo”.

                                                          Ināras Liepiņas recepte

Kotletes ar sieru

1 kg maltas cūkgaļas vai cūkgaļas un liellopu gaļas (1:1), 200 ml kokospiena, 200 g siera, kas sagriezts kubiņos, 5 ēdamkarotes rīvmaizes, 1 neliels smalki sakapāts čili pipars, 1 daiviņa sasmalcināta ķiploka, pustējkarote sarīvēta ingvera, kinzas un pētersīļu zaļumi, sāls, pipari, eļļa – cepšanai.
Visas minētās sastāvdaļas liek bļodā, samaisa  viendabīgā masā un veido nelielas kotletītes. Liek uz sakarsētas pannas un cep cepeškrāsnī gatavas.
Var izmantot „Krievijas” sieru, „Holandes” sieru, „Ugličas” sieru, „Talsu” sieru, „Deviņkalnu” sieru.

                                                         Astrīdas Čeppes recepte

 
       

Sautēti kāposti ar siera cepuri

1 kg skābētu kāpostu, 2 sīpoli, 2 burkāni, sviests, vistas buljons.
Katliņā liek skābētus kāpostus, tos pārlej ar vistas buljonu, pievieno sviestā apceptus sagrieztus sīpolus un apceptus sarīvētus burkānus. Uzliek vāku un sautē gatavus.
Sarīvē sieru. Var izmantot „Krievijas” sieru, „Holandes” sieru, „Ugličas” sieru, „Talsu” sieru, Talsu rituļus, „Deviņkalnu” sieru, „Bingo”, „Trikantāleru”.
Uz kāpostiem uzber siera kārtiņu un dažas minūtes pakarsē, lai siers sāk kust.

                                                 Ināras Liepiņas recepte

Karstie salāti ar Kamambēras sieru, grillētām plūmēm un lazdu riekstiem

3 gab. „Kamamabēras” siera, 250 g plūmju, 70 g lazdu riekstu.
Mērcei: olīveļļa, ingvers, čili, medus.
Dekorēšanai: koriandra vai kinzas lapiņas.
Kamambēras sieru sagriež gabaliņos, liek cepamtraukā un pārlej ar mērci, kura pagatavota no olīveļļas, sakapāta čili un ingvera, medus. Visu mērci neizlieto).
Plūmes nomazgā, nosusina, sagriež šķēlītēs un nedaudz grilē, pēc tam uzber uz siera. Virs plūmēm uzber sasmalcinātus riekstus.
Liek cepeškrāsnī un 180oC temperatūrā cep 3 – 4 minūtes. Izņem no cepeškrāsns, salātus pārslaka ar atlikušo mērci kārto šķīvjos, rotā ar koriandra vai kinzas lapiņām.

                                                     Artura Linkeviča recepte

 

Kuskuss ar  dārzeņiem, saceptu šķiņķi un sieru

500 g kuskusa,  ūdens, 200 g šķiņķa, burkāni, sīpoli, 150 g siera, zaļumi.
Katliņā ieber kuskusu un pārlej ar verdošu ūdeni (ūdenim kuskuss jāpārklāj), līdz 5 minūtes uzbriedina.
Katlā ar biezu dibenu sviestā apcep sīpolus un sarīvētus burkānus, pievieno kuskusu, samaltu šķiņķi. Visbeidzot iemaisa sieru.
Var izvēlēties svaigo krēmsieru „RASA”, kausētos sierus „RASA” vai „Azaids”, sarīvētu „Krievijas” vai „Holandes” sierus, vai Talsu rituļus, vai mazos kubiņos sagrieztu un apceptu „Kazdangas” sieru.

                                                       Astrīdas Čepes recepte



 
  SIERA ĒDIENU RECEPTES aug atp