Nav lielu vai mazu pavāru. Ir ļoti prasmīgi un zinoši pavāri, līdz ar to garšīgi pavāri. Mārīte Spriņģe Siera kluba organizētajos pasākumos pieteicās pirms 12 gadiem: žurnālā Mājas Viesis izlasījusi par piedāvāto semināru Viss par sieru, nolēma piedalīties. Semināri par dažādām tēmām, tās saistītas ar pavārmākslu, - notika katru gadu, un Mārīte vienmēr bija klausītāju pulkā.
Viņu nevarēja nepamanīt. Uz semināriem atbraukusi no rīta agrāk, gāja virtuvē un piedāvājās palīdzēt. Vienmēr smaidīga un runātīga.
Noskaidrojās, ka Mārīte ir pavāre, bet Siera klubam šīs profesijas ļaudis ir svarīgi un vajadzīgi. Mārīte bez domāšanas pieņēma lēmumu iestāties biedrībā Siera klubs.
Mārītes dzimtā puse ir Vecumniekos. Pusaudzes gados viņa bija liels palīgs mammai virtuvē.
Kad mamma gatavojās pīrāgu cepšanai, es mīcīju mīklu. Viegli nebija, mugura un piere bija sviedros... Ja būs laba mīkla, būs gardi pīrāgi, un tos cepām lielus ēdot turējām abās rokās, atceras Mārīte.
Kad iecerētā mācību iestādē neizdevās izturēt konkursu, tēvs sacīja, ka Mārītei taču patīk gatavot ēdienus, tad kāpēc nepamēģināt kļūt par diplomētu pavāri. Mārīte paklausīja tēva padomam un iestājās Rīgas Tirdzniecības skolā, un viņa ne reizi nav nožēlojusi šo izvēli, kaut arī pavāra profesija ir smaga. Mārīte allaž apgalvojusi, ka viņai patīk tas, ko diendienā dara.
Strādājusi vairākviet - Jūrmalā, Rīgā, Līgatnē, Siguldā.
1974. gadā Mārīte kļuva Siguldas meitene apprecējās, cits pēc cita dzima dēli.
Bija laiks, kad turējām lielu saimniecību. Mums bija trušu ferma ar 250 garaušiem. Tajā laikā mūsu ģimenē dominēja trušu gaļa, un liku galdā visu, ko vien varēju izfantazēt: šmorēju, vārīju, cepu, gatavoju pastētes, gaļu marinēju pat alus marinādē... Bet strādāt par pavāri un kopt trušus bija grūti. Savas ģimenes vīriešus arī nedrīkstēju atstāt novārtā, tāpēc truši pieder ģimenes vēsturei, tā Mārīte.
Radās jauna aizraušanās. Mārīte joko viņai piederot brīnumiņu siltumnīca, kurā aug neskaitāmu šķirņu tomāti, gurķi, salāti un garšaugi. Tie noder gan mājas vajadzībām, gan klājot godu galdus. Jā, Mārīte Spriņģe ir izslavēta godu saimniece, un godu saimnieces kā zinām māk gatavot visus ēdienus. Vasarā brīvu sestdienu neesot, tas nozīmē, ka Mārītes klāto galdu garšas atzītas , novērtētas un pieprasītas.
Pie mājas iekopts augļu dārzs, un tās ogas un augļi, kas netiek apēsti svaigi, vietu rod lielās un mazās burciņās. Īpašs stāsts ir par ērkšķogu šķirni Kuršu dzintars, kuras Mārītei ļoti garšo. Viņa atzīstas, ogas varētu ēst no rīta līdz vakaram. Tās ir lielas un saldas, bet miza bieza. Tāpēc Mārīte no ogām gatavo želeju: samaļ , izberž caur sietu, pievieno mazliet cukuru, sasaldē. Želeja dievīgi garšojot ar pankūkām un tortēs. No ērkšķogām vārot čantiju. Ogās pildot lazdu riekstus: darbiņš piņķerīgs, jo katra odziņa jāpārgriež uz pusēm, jāizņem sēklas, katrā pusītē jāieliek riekstiņš, pusītes akurāti jāsapilda puslitra burciņās, jāpārlej ar cukura sīrupu, jāsterilizē. Ērkšķogas ar lazdu riekstiem veidojot vienreizēju garšas buķeti, un ziemā šis kompots esot liels kārums.
Īpašs stāsts ir par Mārītes ceptajām tortēm. Lai saprastu, kādas tās ir, pietiek vienreiz nogaršot, nevis daudzreiz apspriest. Biedrības Siera klubs organizētajā Vidzemes reģiona konkursā Siera saldā torte starp 24 konkursantēm Mārīte Spriņģe ieguva 3.vietu. Žūrija vienreiz nogaršoja un novērtēja, tā, lūk!
Mārīte brīvos brīžus, kuru nebūt nav daudz, saista ar darbību studijā Flora pluss. Viņas aktīvas sievietes gatavo krāšņas netradicionālas cepures, pieskaņo kleitas, rokassomiņas un organizē skates ne tikai Siguldā, bet daudzviet Latvijā.
Stāstu par Mārīti Spriņģi sākām ar kulināriju, tad arī īsā apraksta nobeigumā atkal atgriezīsimies pie ēdieniem.
Mārīte vairākus gadus strādā par pavāri Siguldas Valsts ģimnāzijā. Arī skolā viņas prasmes ir ievērotas un novērtētas.
Produkti ir tādi, kādi ir, tomēr cenšos gatavot ēdienus, kuri bērniem garšo. Griķu biezputra nepatīk, bet griķu pankūkas apēd ar gardu muti. Grūbu biezputru sauc par cūkēdienu, bet kad no grūbām izvāru risoto ar bagātīgu ceptu dārzenīšu piedevu, šķīvji tiek iztukšoti, stāsta Mārīte.
Mārīte izdomā receptes, bet cik tad daudz jaunus divriteņus izgudrosi. Visbiežāk izlasītās vai noskatītās receptes tiek pārstrādātas, pielabotas pašas gaumē. Tad sestdienās un svētdienās viņa izpaužas mājās gatavo lielajai ģimenei: vīram, četriem dēliem, vedeklām un pieciem mazbērniem. Ik reizi tiek pasniegts kāds vēl nebaudīts ēdiens. Garšīgs, tapis ar lielu mīlestību.