LĪVIJA BRŪVERE
|
|
||||||
![]() |
|||||||
Dažas Līvijas receptes |
Pildītās ligzdiņas 2 šķēles cūkgaļas karbonādes mīkstuma (2 x 100 g), 2 olas, 50 g sviesta, garšvielas pēc izvēles (melnie pipari, smaržīgie pipari, sāls, muskatrieksts u.c.), taukviela cepšanai, lauru lapas, dilles, burkāni, sīpoli. Cūkgaļas šķēli izklapē, pārkaisa ar garšvielām, tajā ietin mīksti vārītu olu, un apcep uz pannas taukvielās, līdz zeltainai garoziņai. Liek dziļākā traukā, garšai pievienojot lauru lapas, burkānus, sīpolus, diļļu kātus, pēc vēlēšanās var pievienot arī garšvielas. Sautē, līdz gaļa ir mīksta. Gatavo veltnīti izņem no sautējamā šķidruma, atdzesē, pārgriež uz pusēm, izņem olas dzeltenumu. Dzeltenumu izberž caur sietu, pievieno mīkstu sviestu, ja vēlas asāku garšu, pievieno mārrutkus, majonēzi un pilda atpakaļ pārgrieztajos veltnīšos. Dekorē ar zaļumiem. Pasniedz kā auksto ēdienu. Cūkgaļas vietā var izmantot teļa vai jaunlopa gaļu. |
Kārtainie salāti Pa 200 g burkānu, zaļo zirnīšu, Mālpils siera, kūpinātas vistas gaļas, krabju nūjiņu, konservētas saldās kukurūzas, konservētu šampinjonu, 3 vārītas olas, 400 g majonēzes, kaltēts baziliks, raudene, aromatizētā sāls. Burkānus un zaļos zirnīšus izvāra un atdzesē. Burkānus, sieru, vistas gaļu, krabju nūjiņas, šampinjonus sagriež palielos kubiņos. Lēzenā traukā liek kārtām sagrieztos produktus, katrai kārtai pārkaisa garšvielas un pārlej ar majonēzi. Produktu secību izvēlas pēc savas gaumes. Pēdējo kārtu pārlej ar majonēzi un rotā ar zaļumiem un salātos esošajiem produktiem. |
Burkānu salāti ( ziemas variants) Pa 200 g burkānu, marinētu gurķu un sīpolloku, majonēze pēc vajadzības, sāls. Izvārītus burkānus un marinētus gurķus sagriež kubiņos. Sīpollokus sasmalcina. Visus produktus sajauc, pievieno majonēzi un pēc nepieciešamības sāli. Pasniedzot dekorē ar sīpollokiem. |
Kārtainā želeja Pēc vēlēšanās pagatavo 2 vai 3 dažādu krāsu želejas vienādā daudzumā ābolu, piena, jāņogu, upeņu, dzērveņu, piparmētru. 1 kg želejas pagatavošanai nepieciešams: 800 g sulas, piens vai līdz vēlamajai garšai sagatavots sīrups, 100 g cukura, 30 g pulverveida želatīna (var izmantot želatīna plāksnītes tad jāņem vērā plāksnīšu svars, uz kādu tilpumu tas paredzēts). Pulverveida želatīnu uzbriedina aukstā ūdenī. Uzvāra sulu vai pienu, pievieno cukuru, karsē, līdz tas izšķīst. Katlu noņem no plīts, nedaudz padzesē un pa daļām pievieno uzbriedināto želatīnu. Ja izmanto plāksnīšu želatīnu, to pievieno samitrinātu bez uzbriedināšanas. Želeju atdzesē. |
Pildīti riekstiņi 300 g miltu, 200 g sviesta, 100 g cukura, 2 olas, naža gals sāls. Pagatavo smilšu mīklu. To uz īsu brīdi liek vēsumā, tad liek riekstiņu vai cita veida formiņās, cep, atdzesē un pilda. Pildījumam: žāvēti āboli, marmelādes konfektes, konfektes Upeņu, Citrons vai tamlīdzīgas vienādos daudzumos. Žāvētos ābolus izmērcē aukstā ūdenī. Visus produktus izmaļ gaļas mašīnā un sajauc vienmērīgā masā, ar kuru pilda izceptos riekstiņus. |
Ātrie cepumi 250 g margarīna, 500 g skāba krējuma, 500 g kviešu miltu, naža gals sāls, ola cepumu pārsmērēšanai. Margarīnu ledusskapī atdzesē (var pat uz īsu brīdi ielikt saldētavā), sarīvē uz rupjās sakņu rīves, pievieno krējumu, miltus, sāli un veikli samīca veltnējamas konsistences mīklu. To liek uz īsu brīdi ledusskapī. No mīklas var cept gan saldus cepumus, gan sāļus cepumus vai pīrādziņus.
|
![]() |