SIA "ELPA" | Uzzini vairāk |
![]() |
Bērzu gatve 4, KAZDANGA, |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Interesants atradums
ir uzņēmums SIA ELPA, kurš iekārtots bijušā kolhoza administratīvā un
kultūras nama telpās. Jā, no ārpuses ar nelieliem pārbūvējumiem ir tas
pats vecais Valatas kultūras nams, bet iekšpusi ne pazīt. Ēka pārtapusi
mūsdienīgā Eiropas Savienības prasībām atbilstošā piena produktu ražotnē,
kura 2008. gadā nosvinēta 15 darbības gadu jubileju. Iesākums bija necils
un grūts. Deviņdesmito gadu sākumā piensaimniecībā bija iestājusies dziļa
krīze. Sakarā ar daudzu bijušo padomijas lielo piena ražošanas un pārstrādes
uzņēmumu likvidēšanos arī Liepājas rajonā veidojās situācija, ka nevarēja
uzticēties grimstošajam lieluzņēmumam Kurzemes piens. Domu biedru grupa,
ko vadīja toreizējais lauksaimniecības tehnikuma direktors un tagadējais
SIA ELPA valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis, pieņēma lēmumu uz Kazdangas
Lauksaimniecības tehnikuma bāzes radīt uzņēmumu, kas nodarbotos ar tolaik
tikai Liepājas rajonā aizsākto, bet tagad jau visā Latvijā plašāk izvērsušos
ekoloģiskās lauksaimniecības piena produktu pārstrādes nodarbi. Tādēļ
arī uzņēmuma nosaukuma SIA ELPA atšifrējums ir šāds : Ekoloģiskās Lauksaimniecības
Pārstrādātāju apvienība. Tomēr cerības par ekosaimniekošanas strauju attīstību
izrādījās pārāk optimistiskas. Pastāv iespējas, ka tomēr tuvākā nākotnē
sertificēto ekosaimniecību saražotais piena daudzums palielināsies un
uzņēmums varēs pāriet tikai uz ekoloģisku piena produktu ražošanu. Arī
līdz šim uzņēmums nav atteicies no tā dibināšanas pamatmērķa - ražot dabīgus,
veselīgus piena produktus, pielietojot Latvijas piensaimnieku gadsimtu
garumā uzkrāto pieredzi un tradīcijas. Savā patreizējā produktu ražošanas
tehnoloģiskajā procesā netiek pielietoti konservanti, stabilizatori, modificētās
pārtikas piedevas. Katru dienu no apkārtējām Liepājas, Kuldīgas, Saldus
rajona zemnieku saimniecībām - apmēram 100 piegādātājiem - tiek iepirktas
līdz 35 tonnu augstas kvalitātes piena, un pēc pārstrādes tas pārtop labākajā
Latvijas pasterizētajā pienā ar samazinātu tauku saturu, krējumā, biezpienā,
kefīrā, jogurtā un četru veidu mīkstajos, nenogatavinātajos sieros Kazdanga:
ar dillēm , ķiplokiem, papriku, pētersīļiem un ķimenēm. Ēdot Kazdangas
sieru, katras dienas rītu jūs varat pārvērst par atklājumu. Mīkstais,
nenogatavinātais siers var būt par pamatēdienu brokastīs, kā arī laba
apetīti rosinoša uzkoda pirms pusdienām. Mīkstais, nenogatavinātais siers,
papildināts ar svaigām dillēm, sausajām ķiploku, pētersīļu, seleriju un
paprikas garšvielām, kā arī ķimeņu sēkliņām, iegūst bagātīgu pēcgaršas
buķeti.
|