SIA "EDAKS" Degoles pienotava   Uzzuni vairāk
 

SIA "Edaks"
"Pienotava", Degoles p.,
Tukuma n., LV-3140
Tālr: 63154422

 

Tukuma novadā sekmīgi strādā SIA „EDAKS” un turpina rakstīt savu vēsturi. 1995. gadā uzņēmums „Degoles pienotava” sāka darbu atjaunotā ēkā (iegādāta no paju sabiedrības „Nītava”). 2005. gadā uzņēmums „Degoles pienotava” saņēma Pārtikas uzņēmuma atzīšanas apliecību, kas apstiprināja, ka „Degoles pienotava” atbilst visām Eiropas Savienības prasībām. Ziemā Degoles pienotava dienā vidēji pārstrādā 7 tonnas, bet vasarā 10 tonnas piena. Saražotos produktus firma pārdod veikalu tīklā „RIMI Latvija”, „Stockmann” un savās tirgotavās. Daudz saražoto produktu patērē arī bērnudārzi, skolas, slimnīcas. Degolē ražo 22 piena produktus: dzeramo pienu, kefīru, vājpiena dzērienu „Airans”, rjaženku, jogurtu, krējumu, biezpienu, saldos biezpiena sieriņus, mīksto, svaigo dažādu garšu sieru „Muižas”. Iecienīts ir kefīrs ar sēnēm. Radošo ieceru īstenošanā piedalās viss kolektīvs. Uzņēmumu dibināja un vairāk nekā 10 gadus vadīja Eduards Kurnosovs. 2007. gadā par SIA „EDAKS” īpašnieci kļuva Irina Drozdova, ar ekonomistes zināšanām un tirdzniecības iemaņām un pieredzi apveltīta vadītāja, kura turpina degoliešu aizsāktās tradīcijas, tās paplašinot un pilnveidojot. Kā apliecinājums ir fakts, ka rodas arvien jauni produkti.

 

Kā radās Muižas siers?

Pārtikas tehnoloģe Aija Golde degoliešus iedrošināja ražot sieru. Tika iegādātas nepieciešamās iekārtas mīkstā siera ražošanai. No visa savāktā piena daudzuma apmēram puse nonāk vannā, lai pilnpiens pārvērstos gardā produktā - sierā. Kāpēc radās nosaukums Muižas siers? Tāpēc, ka kolektīvam šķiet, ka ražotne ir kā maza muižiņa. Muižas siers - vismaigākais un mīkstākais no nenogatavinātajiem sieriem, kas satur ne tikai piena olbaltumvielu - kazeīnu, bet arī divas organismam nozīmīgas olbaltumvielas - albumīnu un globulīnu. Šīs olbaltumvielas lielā daudzumā satur jaunpiens, tādēļ sieram ir kausētam produktam un jaunpienam raksturīga garša. Sieru ražo bez sāls piedevas. Lai būtu lielāka daudzveidība, degolieši sāka ražot Muižas sieru ar garšvielu piedevām. Dažādojot siera garšu, pievieno zaļas, sārtas vai dzeltenas nokrāsas sauso garšaugu maisījumu un nedaudz vārāmās sāls. Bērniem ražo „Našķi”. Tas ir ļoti garšīgs sieriņš brūnā krāsā ar rozīnēm.
Gadu no gada Muižas siers turpināja savu uzvaras gājienu. Nu ir desmit Muižas siera veidi. Jau minētajiem pievienojies Muižas siers ar baziliku, Muižas siers ar ķimenēm, Muižas siers ar dzērvenēm un upenēm, Muižas siers ar ceptiem sīpoliem, Muižas siers „Brinza”, Muižas siers ar burkāniem un kūpinātais Muižas siers.
SIA „EDAKS” visiem ražotajiem produktiem kvalitātes nosacījumi ir vienādi: tikai svaigs, no rīta savākts piens. To katru dienu pārstrādā produkcijā, kuru jau nākamās dienas agrā rītā piegādā veikaliem.