SIA "EDAKS" Degoles pienotava | Uzzuni vairāk |
![]() |
SIA "Edaks" "Pienotava", Degoles p., Tukuma n., LV-3140 Tālr: 63154422 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tukuma novadā sekmīgi strādā SIA EDAKS un turpina rakstīt savu vēsturi. 1995. gadā uzņēmums Degoles pienotava sāka darbu atjaunotā ēkā (iegādāta no paju sabiedrības Nītava). 2005. gadā uzņēmums Degoles pienotava saņēma Pārtikas uzņēmuma atzīšanas apliecību, kas apstiprināja, ka Degoles pienotava atbilst visām Eiropas Savienības prasībām. Ziemā Degoles pienotava dienā vidēji pārstrādā 7 tonnas, bet vasarā 10 tonnas piena. Saražotos produktus firma pārdod veikalu tīklā RIMI Latvija, Stockmann un savās tirgotavās. Daudz saražoto produktu patērē arī bērnudārzi, skolas, slimnīcas. Degolē ražo 22 piena produktus: dzeramo pienu, kefīru, vājpiena dzērienu Airans, rjaženku, jogurtu, krējumu, biezpienu, saldos biezpiena sieriņus, mīksto, svaigo dažādu garšu sieru Muižas. Iecienīts ir kefīrs ar sēnēm. Radošo ieceru īstenošanā piedalās viss kolektīvs. Uzņēmumu dibināja un vairāk nekā 10 gadus vadīja Eduards Kurnosovs. 2007. gadā par SIA EDAKS īpašnieci kļuva Irina Drozdova, ar ekonomistes zināšanām un tirdzniecības iemaņām un pieredzi apveltīta vadītāja, kura turpina degoliešu aizsāktās tradīcijas, tās paplašinot un pilnveidojot. Kā apliecinājums ir fakts, ka rodas arvien jauni produkti. |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kā radās Muižas siers? Pārtikas tehnoloģe Aija Golde degoliešus iedrošināja ražot sieru. Tika iegādātas nepieciešamās iekārtas mīkstā siera ražošanai. No visa savāktā piena daudzuma apmēram puse nonāk vannā, lai pilnpiens pārvērstos gardā produktā - sierā. Kāpēc radās nosaukums Muižas siers? Tāpēc, ka kolektīvam šķiet, ka ražotne ir kā maza muižiņa. Muižas siers - vismaigākais un mīkstākais no nenogatavinātajiem sieriem, kas satur ne tikai piena olbaltumvielu - kazeīnu, bet arī divas organismam nozīmīgas olbaltumvielas - albumīnu un globulīnu. Šīs olbaltumvielas lielā daudzumā satur jaunpiens, tādēļ sieram ir kausētam produktam un jaunpienam raksturīga garša. Sieru ražo bez sāls piedevas. Lai būtu lielāka daudzveidība, degolieši sāka ražot Muižas sieru ar garšvielu piedevām. Dažādojot siera garšu, pievieno zaļas, sārtas vai dzeltenas nokrāsas sauso garšaugu maisījumu un nedaudz vārāmās sāls. Bērniem ražo Našķi. Tas ir ļoti garšīgs sieriņš brūnā krāsā ar rozīnēm. |