PLPKS "DUNDAGA"   Uzzini vairāk
 
 
 

„Dundagā” knapsieriņus ražo no vājpiena biezpiena, to speciāli apstrādājot, pievienojot ķimenes un sāli. Knapsieriņu forma atgādina nelielu konusu, bet tos var iegādāties arī sasmalcinātā veidā, pēc tam masu uzberot uz sviestmaizītēm. Stipri samazinātā ūdens daudzuma dēļ knapsieriņus var ilgi uzglabāt. Tikai „Dundagā” ražo svaigo mīksto sieru „Taizelis”. Tā nosaukums atrasts Kurzemes jūrmalā. Svaigs un mazliet sāļš kā jūras elpa, tāds ir šis siers. Siera oriģinālā izgatavošanas tehnoloģija ļauj veidot to vijīgu, elastīgu aukliņu jeb garu „matu” veidā. „Taizeļa” piedzīvojumi „Dundagā” turpinās - tas tiek kūpināts kā zivis, līdz ar to siers stāsta par Kurzemes zvejniekciemu tradīcijām. Svaiga un maiga garša, mīksta, nedaudz drupena konsistence raksturīga sieram „Mare”. Tas ir balts kā mēnesgaisma, kā Kurzemes jūras piekrastes bākas starojums. Siers ir visai specifisks ar vieglu jaunpiena garšu. Tiek ražota arī pikantā „Mare ar sāli un garšvielām” un saldā „Mare ar cukuru un garšvielām”. „Dundaga” slavējas ar tradicionāla skābkrējuma sviesta ražošanu. Jā, tas ir pēc Latvijā sen zināma un - par laimi - neaizmirsta paņēmiena gatavots sviests, ko iegūst tikai un vienīgi no augstas kvalitātes pasterizēta krējuma, ko ieraudzē ar pienskābo baktēriju ieraugu, tad sakuļ kuļmucā. Pēc tam sviesta graudus, kas ir tik līdzīgi dzintara gabaliņiem, samīca viendabīgā sviesta masā, atdalot paniņas, ko saimnieces sauc par ķērnes pienu. Sviesta dabīgais, pienskābais aromāts atgādina Mātes Zemes vasaras ziedu un zāles smaržu, zaļu, tīru un neskartu vidi. Kāpēc šāda ekskursija „Dundagas” siera un sviesta „pagrabos”? Tāpēc, ka šis nelielais uzņēmums, nedz uzspodrināts un pārlieku moderns, tomēr Eiropas Savienības atzīts, ražo un saglabā sendienu elpu - piena produktu īsteno garšu, augsto kvalitāti, zelta receptes, kuras laika zobs nav iznīcinājis. Cauri gadu desmitiem „Dundaga” dunējusi un skanējusi - strādājusi. Garām vējā viļņojošām smilgu skarām, garām baltām margrietiņām, caur Ziemeļkurzemes pļavām plūst zemnieku audzēto gotiņu piena strautiņi un joprojām tek uz Dundagas pienotavu...