AS Interbaltija
AGsaruna ar JUms būs par jaunākajām tendencēm un ne līdz galam izskaidrotām
lietām vīnu sakarā, kas radījušas dažādus stereotipus. Aizskarot tēmu,
kas saistīta ar modes vīzijām vīnā, jāatzīst, ka modernā vīna filozofija,
tās izpratne un modes tendences tajā ir ne vecāka par 40-50 gadiem.
Daudziem tas var šķist dīvaini, jo lielākā daļa ir dzirdējusi par tūkstošiem
gadu senu vēsturi. Bet ne visi zina, ka tāds nosaukums kā chardonnay,
kas ir viens no vispopulārākajiem pasaules vīnos, sarunu valodā 60.
gados nav lietots. To varēja dzirdēt tikai vīna darītāju savstarpējā
leksikā, kad ticis diskutēts par gaišajiem vīniem. Tik tiešām chardonnay
kā zīmols sāka attīstīties 70. gadu beigās un eksplodēja 80. gados,
pateicoties ASV un Austrālijas vīndaru radītajiem vīniem, kas pārsteidza
pasauli un iekaroja milzu simpātijas patērētāju vidū. Tāda situācija
bija radusies no veida, kā tika prezentēti labākie baltie vīni, kas
tika darīti Burgundijas reģionā no šīs šķirnes. To bija aizsākuši mūki,
kuri ir jaunāko - 2000 gadu vīna vēsturē ēras pēdējais posms, uzskatāmi
par mūsdienu vispasaules vīna kvalitātes izpratnes jēdziena aizsācējiem.
Respektīvi, vīna kvalitātes jēdziens atkarīgs no tā ģeogrāfiskās izcelsmes.
Tā arī tika izšķirti vīni pēc to piederības noteiktiem reģioniem, ciematiem
(apelācijām) vai vīna dārziem. Būtība ir apstāklī, ka plašākā teritorijā
ir grūtāk izšķirt noteiktu identitāti, jo apstākļi (augsne, saules stundas,
nokrišņu daudzums un temperatūra) ir ļoti dažādi. Vecās Pasaules vīna
darītājiem ir viena liela priekšrocība, kas nav Jaunajā maģiskais
vārds terroir. Tas ir viens no svarīgākajiem apstākļiem, ko Vecās Pasaules
vīna darītāji vairāku paaudžu laikā ir spējuši izprast. Proti, tā ir
informācija par noteiktām teritorijām, īpašajiem apstākļiem tajās un
atšķirībām salīdzinājumā ar citām. Iepazīstoties ar Burgundijas reģiona
vīna darīšanu, kur terroir filozofiju aizsāka mūki, ir divas svarīgas
lietas: šķirnes (Chardonnay un Pinot Noir) un ārkārtīgi sarežģītas teritorijas
(simtiem vīna dārzu). Daudzi no mums, ieskatoties Burgundijas vīnu etiķetēs,
bieži ir apmulsuši, jo tajās rakstītie vārdi latvietim ir izrunājami
ar grūtībām, nezinot, ko tie nozīmē. Bet tie sastopami lielā daļā Vecās
Pasaules vīndariem, jo ar bagātām vīna vēstures tradīcijām apveltītas
valstis, piemēram, Francija, Itālija vai Spānija, savus slavenākos vīnus
prezentē pārējai pasaulei, uzsverot, ka tik izciliem vīna stiliem nenākas
rakstīt uz etiķetēm, no kā tie ražoti. Tas katram jāzina.
|
Tāpēc apmeklējam
dažādus izglītojošos pasākumus - vīna kursus, kuros rast izskaidrojumu,
kas ir Chablis, Chianti vai Rioja, lai uzzinātu, kur slēpjas vīnu smalkums
un īpašā būtība. Liela problēma ir kvalitātes indeksācija, jo Jaunās
pasaules valstis, piemēram, Čīle, Austrālija un Dienvidāfrika uz saviem
vīniem nemin indeksējošus vārdus kā Premier vai Grand Cru, bet to cenas
mēdz būt ļoti augstas. Tāpēc lielai daļai vīna draugu ir viena skala,
pēc kuras vērtēt savus potenciālos pirkumus CENA. Un šim apstāklim
pakārtojas sekojošs jautājums: Jo augstāka cena, jo labāks vīns?.
Atbilde skan: Jo augstāka cena, jo mazāk kļūdu. Par zemākām cenām
pārdoto vīnu segmentā iespējams lielāks procents vilšanos, jo tur ir
grūtāk atrast labāko pirkumu par atbilstošo cenu. Tāpēc daudziem šķiet,
ka par 3 latiem nav iespējams atrast cerētos pirkumus. Bet tos mums
piedāvā Jaunā pasaule. Un tas tāpēc, ka esošās modes tendence ir pilnmiesīgāki
vīni ar izteiksmīgākiem aromātiem un garšas nianšu kombinācijām, kas
retāk sastopami Vecās pasaules ražojumos par dārgāku cenu. Kā viens
no uzskatāmākajiem piemēriem minams Jaunzēlandes Sauvignon Blanc. Šo
vīnu aromāts ir neaizmirstams kārtējas apstākļu sakritības dēļ, kas
notika 70. gadu sākumā. Tolaik lieliem soļiem sāka attīstīties ne vien
Austrālija, bet arī kaimiņvalsts Jaunzēlandes daļa - Hawkes Bay. 1973.
gadā vīna dārzi, kuros kultivēja gaišās šķirnes kā Sauvigno Blanc, bija
aizstiepušies līdz dienvidu salas ziemeļiem, bet visas vīna darītavas
bija Hawkes Bay. Rezultātā vīnogu ceļš no vīna dārziem līdz vīna darītavām
nereti ilga 12-24 stundas. Tie bija piespiedu apstākļi, kuriem bija
pakļautas gatavās, trauslās vīnogas, kas pārplīsa un notika neatgriezeniska
macerācija (aromāta un garšas molekulu nonākšana no mizām sulā). Rezultāts
ir Jaunzēlandes Sauvignon Blanc milzīgā popularitāte, kuras galvenais
iemesls ir piesātinātā, nezūdošā aromātu buķete un izteikti atsvaidzinošais
raksturs garšā, ko pārspēt izdevies tikai dažiem stiliem. Kaut gan pats
Sauvignon ir gājis līdzīgu ceļu kā Chardonnay, kad 60.-70. gados daudzi
cilvēki sajūsminājās par izsmalcinātajiem un atsvaidzinošajiem vīniem
no Francijas ziemeļaustrumiem, nemaz nenojaušot, kas slēpjas zem nosaukumiem
Sancerre un Pouilly-Fume.
|
Turpinot
tēmu par apstākļu sakritībām vīna vēsturē, kuru rezultātā ir radušās
dažādas varenas lietas, svarīgs ir Sauvignon Blanc, par kura līdzdalību
mūsdienu populārākās šķirnes jeb Cabernet Sauvignon tapšanā daudzi pat
nenojauš. Pateicoties zinātnes attīstībai, ir iespēja rast atbildes
uz jautājumiem, kas saistīti ar dažādu šķirņu izcelsmi. Un šajā sakarā
arī tika atklāts, ka 18.gs. beigās Bordeaux vīna dārzos, kad tur cilvēki
audzēja vīnogas personīgām vajadzībām, netika šķirots, kur stādīt gaišās
un kur tumšās ogas. Tas bija par iemeslu, ka divas tā laika vadošās
šķirnes (gaišais Sauvignon Blanc un tumšais Cabernet Franc) savstarpēji
ir krustojušies, radot ko jaunu, kas 21.gs. tiek saukts par visu šķirņu
šķirni - Cabernet Sauvignon. Mūsdienās ir ļoti maz vīnogu, kas bez Cabernet
- kā to sauc sarunu valodā, spētu radīt augstākā kaluma kvalitātes vīnus.
Tā ir un paliek pagaidām varenākā no šķirnēm pat pie vēstures liecībām,
kas vēstī, ka līdz 19.gs. par izcilāko tika uzskatīta Syrah, ko plašāk
pazīst kā Shiraz.
|