Seminārs
„RAŽOŠANAS EFEKTIVITĀTES PAAUGSTINĀŠANA –
AUGSTAS KVALITĀTES PIENA PRODUKTI”

Latvijas vairākiem piena pārstrādes uzņēmumiem, piemēram, AS „Latgales piens”, PLPKS „Dundaga”, SIA „ELPA”,  SIA „EDAKS” ir ilggadēja un veiksmīga sadarbība ar Čehijas firmu INTERO CHMELAN.
Čehi vispirms iepazīstas ar uzņēmuma specifiku, vajadzību pēc konkrētas iekārtas, to izgatavo, uzstāda un, ja pēc tam ražošanas gaitā rodas kāda problēma, to atrisina un novērš. PLPKS „Dundaga” valdes priekšsēdētāja Gunta Pirvita vērtējums: „INTERO mums neuzspiež savas idejas, bet pieņem mūsu vajadzību, to kopā izanalizējam, uzlabojam un īstenojam, tāpēc vienmēr ir labs rezultāts.”
Lūk, lai vērtētu sadarbības rezultātu, biedrība „Siera klubs” organizēja semināru „Ražošanas efektivitātes paaugstināšana – augstas kvalitātes piena produkti”. Seminārā piedalījās Čehijas vēstnieks Latvijā Tomašs Pštross, Latvijas Zemkopības ministrijas vadošie speciālisti, piena pārstrādes uzņēmumu vadītāji, firmas INTERO direktors Jans Dostals un citu Čehijas firmu pārstāvji, kā arī „Siera kluba” biedri, kopā – vairāk nekā 40 dalībnieki.
Semināra tēma izteica divu valstu sadarbības rezultātu: uzstādītās iekārtas dod iespēju ražot augstas kvalitātes piena produktus, un ieguvējs ir kā ražotājs, tā patērētājs. Šo tēmu analizēja gan vēstnieks, gan ZM departamenta direktore Rigonda Lerhe, gan Čehijas un Latvijas uzņēmēji.
Semināra otrā daļa bija Latvijā un Čehijā ražoto sieru degustācija un vairāku siera ēdienu, ko bija sagatavojis ZS „Ēmužas” īpašnieks un pavāri, baudīšana.
Jans Dostals raksturoja Čehijas sierus, piemēram, Edamas, trīs veidu Zelta sieru, Nivu (Rokforas tipa siers)  un citus, ko ar sajūsmu degustēja semināra dalībnieki.
Čehiem garšoja Latvijā ražotie Kazdangas sieri, „Taizelis”, „Mare”, „Muižas”, „Našķis”, „Holandes”,  „Krievijas”, „Monterigo”, „Tējas”, „Čedaras” un citi.
Liels pārsteigums visiem bija vienkārši, bet ļoti garšīgi čehu ēdieni, gatavoti ar Latvijā ražotiem sieriem. ZS „Ēmužas” īpašnieks Aivars Varņeckis sacīja, viņš tos izvēlējies atceroties jaunību – mācību laiku, kad stažējies Čehijā, lai apgūtu kaimiņu virtuvi. Galdā tika celti kartupeļu knēdeļi, pildīti ar Holandes sieru un pārlieti ar krējuma un siera mērci, kā arī dažādu siera šķirņu (Čedaras, Edamas, Krievijas) „Pirkstiņi” (siers panēts olā, rīvmaizē, garšvielās un apcepts zeltaini brūns). Arī saldo ēdienu – biezpiena un burkānu kūku – semināristi ēda pirmo reizi, un ne viena vien kundze steidzās pierakstīt recepti.
Aizkustinošs brīdis bija, kad sāka skanēt vijoles un kontrabass, un mijās čehu dziesmas – cita par citu skanīgākas un dedzīgākas. Muzicēja Jans Dostals, viņa meita un dēls. Izrādās, ja Jana Dostala vadītais ansamblis ne vienu reizi vien ir muzicējis Latvijā (10 mūziķi).
Semināra dalībnieki atzina, ka „Siera kluba” rīkotais pasākums bija izdevies: tā bija svarīgas informācijas, pieredzes apmaiņas un arī atpūtas diena.
Biedrība „Siera klubs” plāno, ka 2011. gadā Latvijas piena pārstrādes uzņēmumu vadītāji un kluba biedri varētu doties atbildes vizītē uz Čehiju.