Taustiņš F5, lai atsvaidzinātu informāciju
ZIŅU ARHĪVS (2015., 2016. gads)

Jauni sadarbības partneri

Biedrība „Siera klubs” vienmēr ir gandarīta par jauniem sadarbības partneriem. Šoreiz tas ir Līvānu gardēžu klubiņš, kuru vada aktīvs sirdscilvēks Ināra Ivanova.
Decembra nogalē biedrības vadītāja Vanda Davidanova devās uz Līvāniem, kur pie Lidijas Gļaudas notika saimnieču kopā sanākšana. Pasākuma tēma bija Vecgada vakara Latgales ēdieni. Protams, divpadsmit! Un ne mūsdienu gardumi, bet gatavoti pēc atmiņās saglabātām kulinārā mantojuma receptēm.
Putraimdesas, sutināti kāposti ar cūku ribiņām, studiņš, zirņu pikas, no samaltas zirņu masas gatavota zivs, pildīta līdaka, vinegrets, rasols ar pašu gatavotu majonēzi, mājās sieti dažādi sieri, speķa pīrāgi, taukos vārītas rozā un dzeltenas rozītes, no smilšu mīklas cepti cepumi, vāverītes, sēnītes, eži, plātsmaizes, biezpiena mājiņas… Ne visu ar spalvu aprakstīt! Nobaudīt un atcerēties bērnības garšu gan gribējās, un tas izdevās.

 

Lasīt vairāk....

 

Semināru cikls „Veselība, labs izskats, harmonija – ar uzturu”

Tuvojas gada noslēgums, un atkal rakstu Jums – „Siera kluba” semināru interesentiem, kuri nu jau četrpadsmit gadus apmeklējuši mūsu organizētās mācības janvāra, februāra un marta pēdējās ceturtdienās, lai papildinātu teorētiskās un praktiskās zināšanas, klausoties lekcijas, piedaloties ēdienu gatavošanas meistarklasēs, iepazīstoties ar lauku gardumu ražotājiem, visu degustējot. Uzrunāju arī tos cilvēkus, kuri nav piedalījušies mūsu semināros, bet – iespējams – izlems tos apmeklēt. Laipni aicinu mūsu saimē!
Semināru ciklu lielo virsrakstu nemainīsim: „Veselība, labs izskats, harmonija – ar uzturu” turpināsies arī 2017. gadā. Šī tēma ir neizsmeļama, ļoti daudzpusīga, tāpēc papildināma un pilnveidojama.

Lasīt vairāk....

 

Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla jaunie dalībnieki
Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Smiltenes tehnikums

Decembrī Eiropas kulinārā mantojuma tīkla dalībnieku reģistrā parādījušies divi jauni Latvijas reģioni – Kurzeme un Vidzeme. Līdz šim bija tikai Latgale. Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Smiltenes tehnikums kļuvuši par pilntiesīgiem Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla biedriem. Apsveicam!
Biedrība „Siera klubs” 2014.gadā iestājās biedrībā „Latgales kulinārā mantojuma centrs”, kļūstot gan par Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla, gan Latgales Kulinārā mantojuma biedriem. Toreiz individuāli iestāties Eiropas Kulinārā mantojuma tīklā bija problemātiski lielās biedru naudas dēļ. Nu noteikumi ir vienkāršoti: katra juridiska vai fiziska persona, aizsūtot iesniegumu Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla vadībai, kas atrodas Zviedrijā, kā arī samaksājot gada biedra naudu EUR 130.00, kļūst par šā tīkla biedru. Tālākais ir pašu ziņā.

 

 

Lasīt vairāk....

 

 

* * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Biedrības „Siera klubs” paveiktais 2016. gadā * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

Arī sieri svinēs Ziemassvētkus

Biedrība „Siera klubs” bieži centusies organizēt pasākumus, lai varētu sacīt: „Tas notiek pirmo reizi Latvijā!”
Piparkūku mājiņas – skaists un mīļš Ziemassvētku tuvināšanas brīdis. Taču Ventspils tehnikuma audzēkņu gatavotajām bija īpaša pievienotā vērtība.
Stāsta „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova: „Mums sadarbībā ar Ventspils jaunajiem pavāriem un citu specialitāšu audzēkņiem radās ideja īstenot pasākumu „Kur dzīvo sieri?” Protams, Ziemassvētku laikā. Lai arī Latvijā ražotiem sieriem būtu svētki, lai šim vērtīgajam un veselīgajam produktam mēs pievērstu patērētāju lielāku uzmanību: sak, neaizmirstiet tos, glīti noformētus platēs vai ēdienos, celt svētku galdā.”

 

 

Lasīt vairāk....

 

Bagātīga degustācija

3.decembrī Vecbebros biedrība „Siera klubs” Latvijas Biškopības biedrības vairāk nekā 150 biedriem organizēja 27 šķirņu un veidu sieru degustāciju. Bija arī dažādas medus šķirnes, tāpēc sierus varēja baudīt ar vasarā ievākto dzintaraini saldo produktu.
Degustācijā klātesošie izgaršoja šādus sierus: Holandes un kūpināto „Mozzarellu” no AS „Smiltenes piens”, Jāņu sieru un Balto biezpiena sieru no AS „Lazdonas piensaimnieks”, Jāņu sieru un „Delicato” no PKS „Straupe”, „Olimpu” un kūpināto „Sulguni” no AS „Jaunpils pienotava”, Jāņu sieru un „Taizeli” no PLPKS „Dundaga”, kūpinātās siera virvītes, Mālpils sieru, Holandes sieru ar zaļumiem”, sierus „Dillīte” un „Pipariņš” no SIA „Mālpils piensaimnieks”, Kalnu sieru un Kalnu „Premium” no SIA „Kalnu piens”, triju veidu Kazdangas sierus no SIA „ELPA”, sarkano un zaļo Talsu rituli, un Talsu rituli „Ķiplociņš” no AS „Talsu piensaimnieks”, divu garšu Ievas sieru no ZS „Vecsiljāņi”, divu garšu sierus „SierŠtelle” no SIA „Malevss”.  Uz degustācijas galdiem kopā bija gandrīz 30 kg sieru.

Lasīt vairāk....

 

Reģionālā konkursa „Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda” uzvarētājas izbaudījušas braucienu uz Briseli

Četru reģionu konkursa „Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda” 1. – 3. vietu ieguvējas novembra nogalē devās 3 dienu apmaksātā braucienā uz Briseli. Tāda bija konkursa galvenā balva. Esot bijis jauki un interesanti. Lūk, no aptaujas dažas atbildes par braucienu un konkursu.
Jūsu pārdomas par redzēto Briselē.

  • Vienreizēja iespēja būt Eiropas Parlamentā, muzejā un iepazīt tā darbu.
  • Jauka un jautra kompānija, tik daudz redzētā.
  • Draudzīgas dalībnieces, sirsnīga atmosfēra, interesantas ekskursijas.
  • Ziemassvētku sajūta pašā svētku gaidīšanas laikā.
  • Saliedējošs vakars restorānā, garšīgas vakariņas ar vietējiem ēdieniem.
  • Jaunas pieredzes – ēdieni, produktu piedāvājums veikalā, tirdziņos.
  • Iemīlējos Briselē.

Kāds ir jūsu ieguvums, piedaloties konkursā, neskaitot galveno balvu?

  • Tas stimulē un dod pārliecību, ka daru pareizi.
  • Iepazīti fantastiski kolēģi.
  • Pieredzes apmaiņa.
  • Sadraudzējāmies un nākotnē ciemosimies viena pie otras.
  • Sevis pilnveidošana, zināšanu papildināšana.
  • Gatavojoties konkursam, atradu jaunas receptes un tās izmēģināju.
  • Jaunas idejas darbam.

Vai piedalīsieties nākamajā konkursā "Latviešu  raksti godu galdā - SIERMAIZĒS", kas būs veltīts, sagaidot Latvijas simtgadi?

  • Ir vēl laiks domāt, bet noteikti ieteikšu citiem un mudināšu paziņas.
  • Iespējams.
  • Centīšos, ļoti vēlētos.
  • Kauns būtu atteikt.
  • Noteikti piedalīšos.
  • Nekad nesaki nekad.
  • Jā, jo ļoti patika šī konkursa organizētība un, protams, galvenā balva.

 

100 receptes - lepojamies ar mūsu biedriem

Biedrība "Siera klubs" lepojas, un ir pateicīga ka "Vidzemes TV" ir sagatavojusi filmiņas par mūsu biedrēm, un viņas ir Ināra Liepiņa un Marija Aleksejeva.
Lai sižeti jums sagādā ieinteresētību un dod zināšanas. Materiāli ir par Latgales senatnīgajiem ēdieniem.

 

Krāsainie mirkļi Rucavā

12.novembrī biedrības „Siera klubs” pārstāvji devās uz Rucavu, kur notika lieli svētki: „Rucavas tradīciju klubs”, kuru vada Sandra Aigare, svinēja 15 gadu jubileju, bet „Rucavas sievas” – 5 gadu jubileju.
„Mēs nevarējām nebraukt, jo sadarbība jau vairākus gadus ar abiem jubilāriem: Goda saimnieču saiets Mežaparkā, Annas dienas svinības „Vītolniekos”, semināri „Zvanītājos”, Rucavas sievu dalība tortu konkursos un citi pasākumi mūs ir vienojuši,” stāsta „Siera kluba” vadītāja V.Davidanova.
Baltajā ziemīgajā dienā krāsainie mirkļi pārvērtās garās krāsainās – sirsnīgās stundās, ko grūti vārdiem izstāstīt. Tās bija jāredz un jāizdzīvo!

 

Lasīt vairāk....

 

Cildina biezpienu, maizi un tortu cepējas

11. novembrī Zemkopības ministrijā biedrība „Siera klubs” un Latvijas Maiznieku biedrība – 2016. gada reģionālo konkursu „Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda” organizatori – pulcēja Kurzemes, Vidzemes, Latgales un Zemgales novadu konkursu 1. – 3. vietu ieguvējas, konkursu atbalstītājus, kā arī abu biedrību pārstāvjus un sadarbības partnerus.
Pasākumā piedalījās Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un konkursu ģenerālsponsore – Eiropas Parlamenta deputāte Iveta Grigule, kura 1. – 3. vietu ieguvējām dāvā triju dienu braucienu uz Briseli.

Lasīt vairāk....

 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA”  2016

1. Seminārs Smiltenes tehnikumā

2. Seminārs Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā

5. Seminārs Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā

6. Seminārs Ogres tehnikumā

 

Vērtīgs seminārs Limbažos

21.oktobrī biedrība „Siera klubs” organizēja semināru AS „Limbažu siers”, lai iepazītos ar cieto sieru ražošanu, un SIA „N.Bomja maiznīca LIELEZERS”, lai iegūtu informāciju par maizes cepšanu.
Seminārā piedalījās 29 dalībnieki: profesionālo izglītības vidusskolu un tehnikumu skolotājas, kā arī kafejnīcu un restorānu šefpavāres. Semināristi uz Limbažiem bija mērojuši ceļu no Aizkraukles, Vecbebriem, Rankas, Kuldīgas, Rīgas, Smiltenes, Valmieras, Jaunpils u.c.
AS „Limbažu siers” semināristus sagaidīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ēvalds Putniņš. Viņš pastāstīja par siera ražošanas tradīcijām Limbažos, uzsverot, ka vecos rakstos atrastajās liecībās, siers šai pusē minēts jau 1688. gadā. Informējis par kooperācijas sākumu, par Limbažu pienotavas kā Valmieras piena kombināta struktūrvienību un sniedzis ieskatu AS „Limbažu siers” vēsturē, direktors atgādināja, ka cieto sieru ar itāļu meistara Andželo Frosio palīdzību sāka ražot pirms 16 gadiem. Tas notika ar kvalitatīvām, Šveicē ražotām iekārtām, kuras joprojām strādā ne sliktāk kā slavenie Šveices pulksteņi.

Lasīt vairāk....

 

Pieredzes apmaiņas brauciens uz Igauniju – uz Hījumā salu

Biedrība „Latgales kulinārā mantojuma centrs” septembra nogalē organizēja pieredzes apmaiņas braucienu uz Igaunijas Hījumā salu, jo šīs salas pieci uzņēmēji, tāpat kā Eiropas 40 dažādos reģionos strādājošie, ir Eiropas kulinārā mantojuma tīkla biedri.
Arī biedrība „Siera klubs” ir gan Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla, gan „Latgales kulinārā mantojuma centra” biedrs, un mēs devāmies brīnišķīgā ceļojumā, kas piedāvāja zināšanas un atpūtu.
Hījumā atrodas uz ziemeļiem no Sāremas un ir otra lielākā Igaunijas sala. Tās platība ir 989 km2. Uz salas dzīvo apmēram 8 tūkst. iedzīvotāju. Lielākā pilsēta ir Kerdla. Interesanta vēsture, neskarta daba, sirsnīgi, izdomas pārpildīti un čakli ļaudis, - tas raksturīgs Hījumā.

LASĪT VAIRĀK

PIENA PASAKU KAMOLIŅŠ ripo pie lasītājiem

Pirms astoņiem gadiem biedrība „Siera klubs” izdeva grāmatu „Pasakas piena glāzē”, Latvijas 14 skolu bērnu rakstītu un zīmētu. Pie jums atkal dodas krāšņa grāmata, atkal to veidojuši skolēni, bet nu jau no 48 skolām.
2015. gadā pieteicām konkursu „Piena pasaku kamoliņš”. Atsaucība bija pārsteidzoši liela: „Siera klubs” saņēma 600 pasakas un vairāk nekā 200 zīmējumus. Protams, gan „Siera kluba”, gan mazo autoru cerība bija izdot grāmatiņu. Labas idejas īstenojas, - to zinājām, tāpēc sākām darbu: pasakas un zīmējumus nopietni izvērtējām, izvēloties visinteresantākos, jo visus nopublicēt nevaram. Liels PALDIES skolēniem, kuri paši izveidoja brīnišķīgu un mīļu grāmatiņu. Paldies skolotājām, jo tieši viņas rosināja audzēkņus rakstīt un zīmēt, un, nojaušams, ka biežas bija arī sarunas par pienu un no tā saražotajiem produktiem.
Paldies atbalstītājiem: Eiropas Parlamenta deputātei Ivetai Grigulei, biedrībai „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”, AS „Interbaltija AG”, piena pārstrādes uzņēmumiem, pilsētu un novadu pašvaldībām un citiem mūsu sadarbības partneriem un biedrības biedriem. Visi kopā mēs spējām Latvijas 24 novadu bērnu jaunrades darbiņus pārvērst skaistā un vērtīgā grāmatā, kurā piena produkti dzīvo, mīl, strīdas, lai katrs pierādītu savu pārākumu un svarīgumu, arī ceļo, cīnās ar čipsiem un kolu, uzvar, raud un priecājas, svin Siera svētkus…
Lasiet šo pozitīvo grāmatu, kas ir neiedomājami jaukas 146 lappusēs apkopotas pasakas par gotiņām, pienu, sieru, biezpienu un citiem piena labumiem, garšīgiem, un veselīgiem.
„Piena pasaku kamoliņš” ir biedrības „Siera klubs” izdotā sestā grāmata. Tās visas kopumā un katra atsevišķi ir nenovērtējams veiksmes stāsts par piena produktiem, mudinot tos lietot arvien vairāk un vairāk.

Vanda Davidanova, biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja

SKATĪT VISU GRĀMATU

Jelgavā Zemgales reģiona konkurss
„Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda” noslēdzies

 

1.vietas ieguvēja Sandra Zariņa (Jaunpils), torte „Melleņu nakts” (torti prezentēja Lauma un Kristīne Liepiņas)

2.vietas ieguvēja Ilze Kupča (Baldone), torte „Latvijas vitamīnu grozs”

3.vietas ieguvēja Inese Bedeice (Jelgava), torte „Puķes ir dabas skaistākie vārdi”

 

27. augustā Jelgavā notika Piena, maizes un medus svētki un to ietvaros – biedrības „Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrības”, sadarbībā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi KULTŪRA, organizētais Zemgales reģiona konkurss „Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”. Piedalījās 16 konkursanti no Tērvetes, Dobeles, Auces, Saldus, Bauskas, Aizkraukles un Jelgavas.

Lasīt vairāk

 

4.vietas ieguvēja un skatītāju simpātija Rēzija Simona Apsīte (Jelgava), torte „Mūūū-ka”

Sandra Latiša (Tērvete), torte „Oranžās brīvdienas” - skatītāju simpātija

Attēlā (no labās uz kreiso):  Jānis Šolks, Piensaimnieku centrālā savienības valdes priekšsēdētājs, Rolands Jomerts, PKS „Straupe” tehniskais direktors, Gundars Sisenis, SIA „ELPA” valdes priekšsēdētājs, Ringolds Arnītis,  Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs, Ēvalds Putniņš, AS „Limbažu siers” valdes priekšsēdētājs, Vanda Davidanova,  „Siera kluba”  vadītāja, Armands Krauze, 12.Saeimas deputāts, Jānis Baiks, Valmieras domes priekšsēdētājs, Viesturs Krilovs, AS „Jaunpils pienotava” valdes priekšsēdētājs

Sestdien Valmierā izskanēja biedrības „Siera klubs”, sadarbībā ar Zemkopības ministriju un Valmieras pašvaldību organizētie četrpadsmitie svētki „Latvijas novadu Siera diena”, kuru apmeklēja daudzi tūkstoši cilvēku. Tā bija iespēja vienkopus nogaršot un iegādāties apmēram 100 sieru šķirnes un veidus. Ne tikai dižtirgū, bet arī garajā sieru galdā, ēdienos, sacensībās un konkursos satikās AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, AS „Limbažu siers”, AS „Rankas piens”, SIA „Kalnu siers”, SIA „Siera ražotne”, PKS „Straupe”, AS „Talsu piensaimnieks”, SIA „ELPA, PLPKS „Dundaga” un zemnieku saimniecību „Vecsiljāņi”, „Jaundimdāni”, „Pakalnieši, „Dzintari”, „Celmi”, „Blūdži”, „Birznieki” sieri un citi piena produkti.
Pasākumu atklāja biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Svētkos visus sumināja Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, 12. Saeimas deputāts Armands Krauze, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks. Īpašs sveiciens piena pārstrādes uzņēmumiem bija no Zemkopības ministrijas: parlamentārais sekretārs Ringolds Arnītis septiņiem siera ražotājiem – AS „Preiļu siers”, AS „Smiltenes piens”, AS „Talsu piensaimnieks”, AS „Jaunpils pienotava”, AS „Limbažu siers”, PKS „Straupe”  un SIA „ELPA” pasniedza Zemkopības ministrijas Atzinības rakstus dažādās nominācijās: par apjomīgāko siera ražošanu un eksportu, par ilggadēju stabilu un veiksmīgu darbību piena produktu ražošanā, par radošu darbu jaunu produktu ieviešanā, par tradīciju turpināšanu cietā siera ražošanā u.c.  

lasīt vairāk...>

 

Rēzeknē Latgales reģiona konkurss
„Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”

1.vietu ieguva
Aina Barsukova
no Kārsavas, torte „Mežrozīte”

2.vietu ieguva
Svetlana Ustinova
no Rēzeknes, torte „Maigums”

3. vietu ieguva
Ināra Liepiņa
no Preiļiem, gardums
„Saldā rudzu maize”

Skatītāju simpātija:
Haralds Saušs

no Daugavpils, uzkodu plate
„Vasaras kaisle”

Skatītāju simpātija:
Ilona Nikolajeva

no Riebiņu novada torte
„Ai, Latgale, tu dvēselīte mana”

30.jūlijā biedrība „Siera klubs” un „Latvijas maiznieku biedrība” sadarbībā ar Rēzeknes pilsētas domi un aģentūru „Kultūras un tūrisms centrs” organizēja Latgales reģiona konkursu „Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”. Mērķis - popularizēt divu senu un veselīgu produktu izmantošanu kulinārijā un konditorejā, radīt jaunas receptes, veidot biezpiena un maizes saskaņu ar citiem Latvijas produktiem, iegūstot jaunu garšu buķetes. Tas izdevās!
Rēzeknē ieradās 21 konkursants, katrs ar 4 kg smagu maizes un biezpiena gardumu. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja baudīt 84 kg tortes, kliņģerus, sacepumus, kēksus, cepumus... Konkursanti pieteikušies no Līvānu, Preiļu, Riebiņu, Daugavpils, Ilūkstes, Vārkavas, Kārsavas, Ludzas, Dagdas un citiem novadiem. Protams, arī no Rēzeknes.
Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova gandarīta par tik lielu atsaucību:  „Konkurence bija milzīga, jo konkursantu vidū bija ļoti spēcīgi meistari. Bet tieši tāpēc bija interesanti.”

Lasīt vairāk...>

Smiltenē Vidzemes reģiona konkurss
„Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”

1.vietas ieguvēja Renāte Kalniņa no Gulbenes novada, torte „Upene rudzos”

2.vietas ieguvēja Inta Ekerte no Pārgaujas novada, torte „Senās Hansas klaips”

3. vietas ieguvēja Inese Bediķe no Smiltenes novada, torte „Muižas gardumu lāde”

Sarmīte Špate (Smiltenes novads), torte „Rupucis” - skatītāju simpātija

Anita Korņeja (Alūksne), torte „Satikšanās” - skatītāju simpātija

16. jūlijā Smiltenes pilsētas svētku ietvaros notika biedrības „Siera klubs” un Latvijas Maiznieku biedrības, sadarbībā ar Smiltenes novada domi, organizētais Vidzemes reģiona konkurss „Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”.
Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova:
„Konkursa mērķis bija popularizēt Latvijas produktus, vispirms – biezpienu un maizi, kā arī citus ar tiem saderīgus. Jā, kopš senseniem laikiem Latvijā zinām, cik gards ir biezpiena ar krējumu, piekožot siļķīti, kartupelīti un maizīti, bet šiem produktiem ir neizmērojamas iespējas arī konditorejā, un konkurss Smiltenē to pierādīja.”

Lasīt vairāk

Videosižets "100 receptes - siers"
Videosižets par Jāņu sieru (krievu valodā)

KONKURSS
„MANS LEPNUMS – MANS ĪPAŠAIS SIERS”

Ventspilī lija kā pa Jāņiem, bet pelēkā diena nebūt nemazināja aktīvo rosīšanos Ventspils tehnikumā, kur biedrība "Siera klubs"  10. un 11 jūnijā organizēja republikānisko konkursu " Mans lepnums - mans īpašais siers". No tuviem un tāliem novadiem bija ieradušies 22 jaunieši - topošie ēdienu gatavošanas meistari, lai parādītu savu māku mīksto, nenogatavināto sieru siešanā, piedāvājot jaunas idejas.
Stāsta biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova:
"Pērn organizējām Jāņu siera siešanas konkursu, un produktu gatavojām pēc sensenas receptes no biezpiena. Šogad bija „modernais” siers: pienu uzkarsēja, pievienoja recinātāju, nolēja sūkalas, iegūto balto kunkuli sajauca ar piedevām, ja vēlējās, pievienja dabīgu krāsvielu. Masu lika drāniņā, noslogoja. Tā, lūk, radās katra konkursanta īpašais siers. Konkursā jaunieši rādīja prasmi, apvienotu ar jaunradi."
Latvijā svaigo, nenogatavināto sieru vēsture lielražošanā sākās pirms vairāk nekā 30 gadiem, un pirmais šāda veida siers tapa Mālpilī. Mālpils sieru labi zinām, un tas joprojām visiem garšo. Produktam ātri vien radās „sekotāji”: Kazdangas un Muižas sieri, Dundagas „Mare” un  „Taizelis” u.c. Svaigie, nenogatavinātie sieri parasti ir nelieli ritulīši ar dažādām piedevām. Sakām: šodien ražo, nākamā dienā tie ripo pie patērētāja.

Papildināts: lasīt vairāk >

 

Videosižets "Siera konkurss"
ĪPAŠIE SIERI NO TOPOŠIEM PAVĀRIEM

 

Videosižets par Kazdangas siera ražotni
Videosižets par a/s "Smiltenes piens"

Skrundā Kurzemes reģiona konkurss
„Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”

1.vietu ieguva Liepājas tehnikuma skolotāja Silvija Mame. Torte „Dzintara laiva”.

2.vietu ieguva Aizputes novada Lažas speciālās internātpamatskolas skolotāja Ausma Štāle. Torte „Rudzu maizes saldais spēks”.

3.vietu ieguva Laura Timermane no Talsu novada Vandzenes zemnieku saimniecības „Bērzi”. Torte „Kaza ziedos”.

Skatītāju simpātiju balvas ieguva Ineta Siksna (Priekules novads), torte „Dāvana” un Megija Balcere (Skrundas novads), torte „Skrundas laiks”.

7.maijā daudzi ceļi satecēja Skrundā. Turp vieni devās uz pilsētas 20 gadu jubilejas svinībām, otri – piedalīties konkursā „Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”, trešie- gardumus izgaršot un gūt jaunas idejas biezpiena un maizes izmantošanai svētku ēdienos.
Konkursā piedalījās 17 konkursanti no 10 novadiem. Visjaunākajam drosminiekam – tikai 8 gadiņi.
Kopumā uz diviem gariem galdiem izkārtotie biezpiena un maizes labumi izskatījās lieliski. Tur bija tortes klasiskā formā, kā kuģis, kā lācis, kūciņas mājiņu veidolā, uzkodas, gardumu plate, biguzis, pat tika gatavoti īpāsi burgerīši... Bija ko redzēt, brīnīties un našķoties, jo dalībnieki bija ļoti centušies.

Lasīt vairāk

 

Reģionālo laikrakstu žurnālisti bauda sierus

19.maijā zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un departamentu pārstāvji tikās ar reģionālajiem medijiem. Reģionālo laikrakstu žurnālisti saņēma plašu informāciju par svarīgām aktualitātēm Latvijas lauksaimniecībā, zivsaimniecībā, mežsaimniecībā un lauku attīstībā. Īpaši aktuāls bija jautājums par piena ražošanu un piena cenām.
Biedrība „Siera klubs” bija sarūpējusi bagātīgu sieru un siera uzkodu degustāciju. Tika piedāvāts AS „Smiltenes piens” „Maazdamer”, „Mozzarella”, Krievijas siers, krēmsieri, AS „Limbažu siers” – „Grande Duro”, AS „Jaunpils pienotava” – kūpinātās siera bumbas, „Mini Mozzarella”, „Rullo di Mozzarella”, Suluguni, Brinza, „Olimps”, „Pavasaris”, AS „Talsu piensaimnieks”- Talsu ritulis – krāsainais un SIA „ELPA” Kazdangas sieri.
Pie pusdienu galda „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova žurnālistus cienāja ar biezpiena un maizes torti un PKS „Straupe” ražoto Jāņu sieru. Par Jāņu sieru, kurš iekļauts ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, žurnālisti saņēma plašu, skaidrojošu informāciju.

Skatīt vairāk....

Skrundā Kurzemes reģiona konkurss
„Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”

SEMINĀRS „MŪSDIENU JAUNĀKĀS TENDENCES PAVĀRMĀKSLĀ”

21.aprīlī biedrība „Siera klubs” sadarbībā ar Ogres tehnikumu organizēja semināru.

DIENAS PROGRAMMA

21.aprīlī biedrība „Siera klubs” sadarbībā ar Ogres tehnikumu organizēja semināru

„Uztura kultūra un mode”
Signe Meirāne, žurnāla „Četras sezonas” izdevēja un galvenā redaktore

„Jaunas, modernas  tendences uzkodu gatavošanā un pasniegšanā”, degustācija
Meistarklasi vada Ogres tehnikuma šefpavārs
Germans Andrés Cuotto Silva
(pavārs no Venecuēlas)

„SierŠtelle” sieru prezentācija
Māris Legzdiņš, SIA „Malevss” valdes priekšsēdētājs

„Jaunumi vīna pasaulē”, vīnu degustācija
Solvita Meļņikova,  
AS „Interbaltija AG” Mārketinga vadītāja

Lasīt vairāk....

 

Ideja, kuru varam piedāvāt pasaulei

Valmieras tehnikumā Valmieras „Mākslas dienu 2016” ietvaros notika vēl nebijis interesants pasākums „Garša. Meistars. Māksla”.
Ko tas nozīmē? Radošās komandas (Valmieras tehnikums, tā struktūrvienība no Rankas, sadarbības partneri -Ventspils tehnikums, „Valmiermuižas alus darītava”) no siera veidoja savdabīgas gleznas, parādot un pierādot, ka ēdiens, apvienojot garšas, krāsu un formu salikumus, var būt kā mākslas darbs.
Sieram bija liela diena, jo šis produkts tika iecelts visaugstākajā „plauktā”, pierādot, ka ir ne tikai garšīgs, bet arī apbrīnas vērts.
„Latvijā daudz esam izmantojuši citu zemju pieredzi, bet ideju – gleznas gatavot no siera – nu citi var patapināt no mums,” saka „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova.

 

Lasīt vairāk...

 

Trešais seminārs „Lauksaimniecības produktu ražošana Latvijā un to daudzveidīgā izmantošana”

Trešais seminārs „Lauksaimniecības produktu iegūšana un daudzveidīgā izmantošana” notika 2016. gada 31. martā. Piedalījās 34 semināristi.
Izlasot programmu, redzat, cik interesants un noderīgām tēmām bagāts bija seminārs, kādi lieliski pavāri vadīja divas meistarklases.

 

Lasīt vairāk....

 

Seminārs „Īru tradicionālās virtuves ēdienu paraugdemonstrējumi”
 kopā ar pavāru Edgaru Zaķi

15.martā, pateicoties Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma vadības uzaicinājumam, biedrības „Siera klubs” vadītājai Vandai Davidanovai, bija iespēja piedalīties seminārā „Īru tradicionālās virtuves ēdienu paraugdemonstrējumi”. Meistarklasi vadīja pavārs Edgars Zaķis, pavārs, kurš 15 gadus strādā Īrijā, ir ļoti daudz ko iemācījies un apguvis praktiski, dalījās savā pieredzē ar topošajiem pavāriem. Tas bija interesants un vērtīgs seminārs, tāpat kā stāsts, kā latviešiem klājas tālajā zemē.
Semināra dalībnieki un Edgars Zaķis nogaršoja arī dažādus Latvijā ražotos sierus, ko bija sarūpējis „Siera klubs”.

Katrs rīts kārtīgā īru saimniecībā sākas ar maizes cepšanu.
Maizes cepšanas aizsākumi Īrijā ir meklējami senajos klosteros, kur mūki gan paši audzēja, gan arī paši savās dzirnavās mala miltus. Maizi mūki par brīvu dalīja nabagajiem un vietējiem iedzīvotājiem, kuri nāca sūdzēt grēkus un pēc tam baudīt maizi ar tēju vietējā viesu namā.

 

Lasīt vairāk...

 

Seminārs „Lauksaimniecības produktu ražošana Latvijā un to daudzveidīgā izmantošana”

25. februārī notika biedrības „Siera klubs”, sadarbībā ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”, organizētais seminārs „Lauksaimniecības produktu ražošana Latvijā un to daudzveidīgā izmantošana”. Šoreiz topa produkti bija Latvijas ražojumi, kas iekļauti EK reģistros.
Seminārā piedalījās 34 semināristi.

Lasīt vairāk....

 

Jauno pavāru konkursu pusfināli

18. februārī Smiltenes tehnikumā, bet 25. februārī Venspils tehikumā notika jauno pavāru un viesmīļu konkursi. Biedrība „Siera klubs” sveica sadarbības tehnikumu un profesionālo vidusskolu konkursu dalībniekus.
Smiltenē konkursu atbalstīja AS „Smiltenes piens”.

Galerija...

 

SEMINĀRS par Latvijā ražotu produktu nozīmi mūsu ikdienā

28.janvārī notika biedrības organizētais seminārs „Lauksaimniecības produktu ražošana Latvijā un to izmantošanas daudzveidība kulinārijā un konditorijā. Semināra apakšvirsraksts varētu būt „Veselība, skaistums un harmonija ar uzturu”. Semināru atbalstīja SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”.
Piedalījās 35 semināristi no Rēzeknes, Dagdas, Valmieras, Ventspils, Liepājas, Siguldas, Kuldīgas u.c.

 

Lasīt vairāk...

 

2016.gads sācies ar JAUNUMU

AS"Lauku Avīze" izdevisi biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētājas Vandas Davidanovas uzrakstīto praktisko žurnālu "PIENS UN TĀ PRODUKTI". Abonenti to saņēmuši, pārējie interesenti var iegādāties grāmatu veikalos. Izdevums ir interesants un gudrs stāsts par piena produktiem, to nozīmi veselībā, vietu uz mūsu galda.

Tematiskās avīzes
“PIENS UN TĀ PRODUKTI” saturs

 

Biedrības „Siera klubs” paveiktais 2015. gadā

 

Smiltenes tehnikumā tiekas Ziemeļvidzemes piena pasaku rakstītāji

10. decembrī biedrība „Siera klubs” sadarbībā ar Smiltenes tehnikumu rīkoja piena pasaku un zīmējumu kamoliņa tinējiem semināru par sieru, kā arī sacīja lielu paldies par interesantajiem jaunrades darbiņiem. Uz pasākumu bija aicināti Ozolu pamatskolas, Ērģemes pamatskolas, Smiltenes ģimnāzijas, Smiltenes Trīs pakalnu pamatskolas, Palsmanes pamatskolas, Valkas pamatskolas, Blomes pamatskolas un Taurenes pamatskolas audzēkņi.

Lasīt vairāk...

 

Mālpilī tiekas konkursa „Piena pasaku kamoliņš” tinēji

Konkursā piedalījās 56 vispārizglītojošo un mākslas skolu audzēkņi. Ir uzrakstītas vairāk nekā 600 pasakas un uzzīmēti vairāk nekā 200 zīmējumi.
V.Davidanovas vērtējums: „Esmu izlasījusi visas pasakas. Tās saliku divās kaudzītēs: „vislabākās un interesantākās” un „ne tik interesantās”.
Valde domāja, kā lai pateicamies skolēniem. Tā kā „Siera klubam” rudenī vairākos reģionos notika pasākumi, tad Madonas, Aizkraukles un Kokneses novadu jaunos autorus aicinājām piedalīties mūsu seminārā Vecbebru profesionālajā un vispārizglītojošajā internātskolā.
Kurzemes skolu pārstāvji, kas rakstīja pasakas un zīmēja, un skolotājas satikās Liepājas tehnikumā mūsu pasākumā „Pienu ēdu, pienu dzēru”. Valmieras un kaimiņu novadu skolu audzēkņi piedalījās garšīgajā seminārā „Jogurta saldā diena”.
SIA „Mālpils piensaimnieks” uzņēma septiņu skolu audzēkņus:

 

Lasīt vairāk...

 

Biedrības „Siera klubs” organizētais seminārs „Sieru sēju, maizi cepu”

2015. gada 5.novembrī biedrība „Siera klubs” ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” līdzfinansējumu pasākuma „Lauksaimniecības produkcijas popularizēšana” ietvaros Aglonas maizes muzejā organizēja semināru „Sieru sēju, maizi cepu”. Pasākumā piedalījās vairāku vispārizglītojošo skolu audzēkņi un skolotājas.
Tika nolasītas trīs lekcijas: par pienu un tā produktiem, par nozīmi veselībā un vietu ēdienkartē („Siera kluba” valdes priekšsēdētāja V.Davidanova), par vissenāko produktu – maizi un tās saderību ar sieru (Aglonas Maizes muzeja vadītāja V. Kudiņa) un par sieru gatavošanu mājas apstākļos (ZS „Juri” īpašniece un siera meistare Lidija Lubāne).

 

Lasīt vairāk...

 

Seminārs – preses konference „Piena produkti – spēkpilna dzīve”

3.novembrī notika SIA „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes” Piena grupas plānotais seminārs – preses konference „Piena produkti – spēkpilna dzīve”. Pasākumu organizēja biedrība „Siera klubs” sadarbībā ar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu.

Lasīt vairāk...>

Katru dienu Tavā edienkartē -Latvijā ražotais piens un piena produkti
Obligāti noskaties! Iesaki radiem, draugiem un paziņām! Esi stirs, vesels un skaists!
Piena produkti - spēkpilna dzīve!

 

Jogurta saldā diena Valmierā

SIA „Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome” Piena grupa Valmieras tehnikumā 28. oktobrī organizēja pasākumu „Jogurta saldā diena”. Tas notika ar Valsts Lauku tīkla, Zemkopības ministrijas un Lauku atbalsta dienesta finansiālu atbalstu.
Pasākumā „Piena grupu” pārstāvēja biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova un „Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības” valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.
Pasākuma mērķis bija popularizēt skābpiena dzērienu JOGURTU, kuru Latvijā ražo daudzi piena pārstrādes uzņēmumi. Tika veidots TV sižets, tā galvenā doma: lietosim jogurtu – produktu, kuru dēvē par „trīs vienā”. Tas nozīmē, ka jogurta galvenie „stūrakmeņi” ir olbaltumvielas, kalcijs un labās baktērijas. Par šo tēmu izvērsti stāstīja V.Davidanova.
Pasākumā kā lektores piedalījās PKS „Straupe” ražošanas vadītāja Lilita Tiesnese, ZS „Dimanti” īpašnieku meita Inese Taube, Valmieras tehnikuma skolotāja Ramona Jirgena. Viņas stāstīja par jogurta ražošanu rūpnieciskos apstākļos un zemnieku saimniecībā, par produkta izmantošanu ēdienu gatavošanā. Klausītāji bija vairāk nekā 40 Valmieras tehnikuma audzēkņi, arī skolēni un skolotājas no Valmieras Mākslas skolas, Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas un Ozolmuižas pamatskolas. Šis pasākums izvērtās par izglītojošu semināru.

 

Lasīt vairāk...

 

JOGURTS

 

Semināru cikls „MEISTARA DIENA” profesionālajās vidusskolās 2015

1. Seminārs Ogres tehnikumā 7.maijā

2. Seminārs
Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošā vidusskolā
13. maijā

3. Seminārs Mālpils profesionālajā vidusskolā
14. maijā

4. Seminārs Vecbebru profesionālajā un
vispārizglītojošajā internātvidusskolā 30.septembrī

5. Seminārs PIKC „Ventspils tehnikums” 8.oktobrī

6. Seminārs PIKC Valsts SIA „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas 
tehnikums”(RTRIT) 15. oktobrī

ogr dobele

 

Pienu ēdu, pienu dzēru

;

„Ēdām pienu un dzērām pienu, muti gan nemazgājām, kaut gan piens ir noderīgs arī skaistumkopšanā,” sacīja biedrības „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova, pēc pasākuma, kas notika 13. oktobrī PIKC „Liepājas Valsts tehnikums”. To organizēja SIA „Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome” Piena grupa sadarbībā ar tehnikuma topošajiem pavāriem. Finansiāli atbalstīja Valsts lauku tīkls, Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.

Lasīt vairāk...

 

Kluba biedri 2015

* Inese Bedeice – PIKC Valsts SIA „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” skolotāja,
* Sandra Zariņa – Jaunpils pils restorāna šefpavāre,
* PIKC „Ventspils tehnikums”,
* SIA „Kalnu piens”,
* Sandra Stricka – ZS „Dimanti” īpašniece,
* PIKC Valsts SIA „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”

 

100 receptes - biezpiens

 

Izlasiet, lietojiet! Publikācija žurnālā "Praktiskais Latvietis"
PDF formātā

 

PIEREDZES APMAIŅAS BRAUCIENS UZ ČEHIJU

Mūsu čehu draugi – firmas „Intero Chamel” direktors Jans Dostals, kurš arī ir lielisks mūziķis, Latvijā bijuši bieži – gan darba uzdevumā, gan atpūtā. „Intero Chamel” ir izgatavojis un uzstādījis piena produktu pārstrādes līnijas PKS „Dundaga”, AS „Latgales piens”, SIA „EDAKS”, SIA „Latvijas piens” un citos uzņēmumos, vairākkārt piedalījies starptautiskajās izstādēs „Riga Food”. Jana Dostala vadītais kolektīvs „JARO” koncertējis biedrības „Siera klubs” organizētajos svētkos „Piena produktu balle” Limbažos un „Latvijas novadu Siera diena” Kuldīgā.
Bieži tika uzdots jautājums, kad mēs aizbrauksim uz Čehiju. Beidzot šogad tas notika: „Siera klubs” sadarbībā ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Čehiju, uz valsti, kura ir nedaudz lielāka nekā Latvija. Toties tajā dzīvo vairāk nekā 10,5 milj. iedzīvotāju. Iedzīvotāju skaits uz 1 km2 – 130, Latvijā – tikai trīsdesmit septiņi.
Mēs uzstādījām daudzpusīgu uzdevumu: iepazīties ar piena pārstrādes uzņēmumu pieredzi, būt siera muzejā, nokļūt arī citās lielās ražotnēs, piemēram, kur top piedevas jogurtam un alus. Cerējām, ka radīsies iespēja redzēt, kā strādā zemnieku saimniecība, kas slauc pienu. Gribējām pēc iespējas vairāk izgaršot čehu nacionālās virtuves labumus, un, protams, lietderīgi izmantot brīvo laiku, apskatot dažādas pilsētas un līkumot pa serpentīnveida ceļiem kalnos.
No Rīgas izbraucām 14. septembra agrā rītā,  un īsi pirms pusnakts jau bijām pirmajā pieturvietā – Žamberkā, kas atrodas apmēram 30 km attālumā no Polijas robežas. Skaista pilsēta, tajā dzīvo 6,5 tūkst. cilvēku. Žamberkā darbojas arī Jana Dostala uzņēmums. Pateicoties Janam, kurš bija kopā ar mums četras dienas, uz papīra uzlikto plānu izpildījām. Redzējumu un piedzīvojumu bagāža ir milzīga, arī pārsteigumi, arī lielā sirsnība... Mūs lutināja arī laika apstākļi.

Vairāk par braucienu šeit...

 

Zemgales reģiona konkurss „Siera un maizes svētku sāļā torte” Jelgavā

1.vietu ieguva Sandra Zariņa no Jaunpils. Torte "Siera draugi"
2.vietu ieguva jaunās konditores no Jelgavas Amatu vidusskolas Viktorija Petričica. un Eva Rumpe. Tortē "Laimes pakaviņš"
3.vietu ieguva Jelgavas kafejnīcas "Rausis" maizniekmeistare Smaida Bāliņa. Torte "Mītavas alnis"
4. vietu un skatītāju simpātija ieguva Ligita Ziemele no Jelgavas. Torte „Zemgales talismans”

29. augustā biedrība „Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrība” sadarbībā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi KULTŪRA Jelgavā Piena, maizes un medus svētku ietvaros organizēja Zemgales reģiona konkursu „Siera un maizes svētku sāļā torte”.  Piedalījās 11 dalībnieces no Aizkraukles, Tērvetes, Bauskas, Vecbebriem, Jaunpils, Dobeles, Jelgavas. Ārpus konkursa startēja Latgales reģiona konkursa uzvarētāja no Dagdas Svetlana Vidžupe.

 

Lasīt vairāk

 

Seminārs Jaunpils un Džūkstes pagastos

20. augustā biedrība „Siera klubs” sadarbībā a SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” organizēja semināru, kurā semināristiem bija iespēja noklausīties vairākas lekcijas, bet galvenais – praktiski redzēt piena produktu ražošanas un ēdienu gatavošanas procesu.
Tas bija izbraukuma pasākums. Mēs apmeklējām AS „Jaunpils pienotava”, SIA „Jaunpils pils” un zemnieku saimniecību „Geidas”.  Katrā vietā bija savs uzdevums un liels ieguvums.
AS „Jaunpils pienotava” ir uzņēmums ar lielu pieredzi, strādā kopš 1912. gada. Notikušas dažādas pārmaiņas, līdz uzņēmums kļuvis par vienu no modernākajiem Latvijā.
Valdes priekšsēdētājs Viesturs Krilovs pastāstīja par plašo produktu klāstu. Bija noorganizēta degustācija: nobaudījām sierus „Jaunpils Zelta”, „Kurzemes”, „Bauskas”, „Pikantais”, „Imperators”, „Diplomāts”, „Olimps”, „Pavasaris”, kūpinātos sierus „Mednieku” un „Mūka”. Semināristi bija sajūsmā par jauno produktu – sieru „Mocarella”. Tā kā „Jaunpils pienotava” ir garšīga un dažāda biezpiena ražotāja, tad atsevišķs stāsts un ekskursija ražotnē bija arī par šo veselīgo un kvalitatīvo produktu.
Jaunpils pilī semināristi „nokļuva” viduslaikos. Mūsu mērķis bija uzzināt par sieru ražošanu senatnē, par ēšanas tradīcijām un iepazīt viduslaiku virtuvi. Liels paldies Jaunpils pils kolektīvam gan par izsmeļošo lekciju, gan atraktīvo ekskursiju, gan bagātīgi klāto galdu ar neskaitāmiem ēdieniem. Un mēs tiešām ēdām ar pirkstiem, rokas mazgājām rožūdenī!

Lasīt vairāk...

 

 

 

18.jūlijā notika Kuldīgā izskanēja biedrības „Siera klubs” organizētais gada svarīgākais pasākums „Latvijas novadu Siera diena”. Svētki notika jau trīspadsmito reizi, tiem ir interesanta vēsture un skaistas tradīcijas.
Lasīt vairāk

 

„Siera kluba” tikšanās ar žurnālistiem
Lasīt vairāk
14.jūlijā biedrība „Siera klubs” rīkoja Preses konferenci svētku „Latvijas novadu Siera diena 2015” sakarā. Bija ieradušies žurnālisti no dažādiem laikrakstiem, radio, TV, ziņu aģentūras LETA.
Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova klātesošos informēja par Siera dienas programmu, uzsverot interesantākās un atraktīvākās norises. Tā kā preses konferencē piedalījās piena pārstrādes uzņēmumu vadītāji, tad žunrālisti uzdeva jautājumus par situāciju piena pārstrādē un par eksportu.

 

Latgales reģiona konkurss„Siera un maizes svētku sāļā torte” Aglonā

1.vietas ieguvāja Svetlana Vidžupe no Dagdas.
Torte "Vasaras sonāte"
2.vietas ieguvēja Ināra Liepiņa no Preiļiem.
Torte "Laimes mirklis"
3.vietas ieguvējas Mārīte un Kristīne Lipskas no Ludzas.
Torte "Makšķernieka prieks"
Skatītāju simpātiju balvas ieguvēja Ilona Nikolajeva no Riebiņu novada.
Torte "Jumītis"

4. jūlijā biedrība „Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrība” sadarbībā ar Aglonas novada domi organizēja Latgales reģiona konkursu „Siera un maizes svētku sāļā torte”. Konkursā piedalījās 12 tortu gatavotājas no Ludzas, Dagdas, Vārkavas, Preiļu, Riebiņu un Aglonas novadiem.
Žūrijas komisijas priekšsēdētājs, AS „Rīgas dzirnavnieks” maizniekmmeistars Edgars Grāvītis cildināja visas konkursantes:
„Katra dalībniece bija ļoti centusies un gatavojusies, tortes bija gaumīgi, ļoti rūpīgi un interesanti noformētas, katrai – sava specifiska garša, tāpēc žūrijai darbs nebija viegls. Kopumā vērtējot, Latgales reģiona konkursantu meistarība ir slavējama – tā bija pārsteidzoši augstā līmenī. Sāļās tortes ir sarežģītāk gatavot, jo ir grūti atrast dažādu produktu labu saderību. Latgales meistarēm tas izdevās.”
Konkursā piedalījās gan pieredzes bagātas tortu cepējas, gan jaunietes. Arī viens zēns. Tas nozīmē, ka mums aug čakla un sevi parādīt un pierādīt griboša paaudze.

 

Lasīt vairāk

 

 

Vidzemes reģiona konkurss "Siera un maizes svētku sāļā torte" Smiltenē

1. vietas ieguvēja Astrīda Čeppe)
2.vietas ieguvēja Ramona Jirgena
3.vietas ieguvējas Amanda Puķīte un Ramona Vorohta
Skatītāju simpātiju balvas ieguvēja Ilze Briede

21.jūnijā biedrība "Siera klubs" un "Latvijas Maiznieku biedrība" sadarbībā ar Smiltenes novada domi organizēja Vidzemes reģiona konkursu "Siera un maizes svētku sāļā torte". Piecpadsmit lielas un krāšņas tortes bija atbraukušas no Alūksnes, Valmieras, Rīgas, Līgatnes, Blomes, Gulbenes, Mālpils, tomēr visvairāk no Smiltenes.
Žūrijas komisijas priekšsēdētāja, SIA "Lanordija" produktu konsultante - tehnoloģe Marika Bērziņa uzteica un slavēja visus dalībniekus par uzdrīkstēšanos, interesantām idejām, ieguldīto darbu, taču norādīja arī nepilnības: "Sāļā torte nav salāti vai liela sviestmaize. Tā nedrīkst būt nedz pārāk mitra, nedz sausa, jo tad neturas kopā kārtas, griežot tās sadalās.
Konkursantu gatavotās kūkas pēc izskata tiešām bija skaistas, īsti meistardarbi, bet ne visās tortēs bija atrasta produktu ideāla saderība, līdz ar to - laba garša."
Konkurence bija liela: piedalījās gan pieredzes bagātas tortu cepējas, gan jaunieši - topošie konditori. Žūrijas komisija vērtēja tortu receptūru, formas oriģinalitāti, noformējumu, garšu, prezentāciju.

Lasīt vairāk

 

KONKURSS „MANS LEPNUMS – MANS JĀŅU SIERS”
Profesionālo vidusskolu un tehnikumu audzēkņiem!

pr
kopb

 

NOSLĒDZIES KONKURSS!
konkurss

„Piena pasaku kamoliņā” ietītas 555 pasakas un 120 zīmējumi

Noslēdzies biedrības „Siera klubs” pieteiktais pasaku un zīmējumu konkurss „Piena pasaku kamoliņš”. Tā mērķis bija ne tikai skolēnu fantāzijas un ideju rosināšana, bet arī viņu draudzības stiprināšana ar Latvijā ražotiem piena produktiem, - lai tos pēc iespējas vairāk lietotu ikdienā uzturā. Konkursa rezultāti ir pārsteidzoši labi: piedalījās 64 skolu skolēni, iesūtot 555 pasakas un 120 zīmējumus.
Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova: „Liels paldies čaklajiem rakstītājiem un zīmējumu autoriem! Skaisti, sirsnīgi un gudri darbiņi! Paldies skolotājām, kuras audzēkņus mudināja piedalīties konkursā. Visaktīvākās bijušas Preiļu, Madonas, Mālpils, Aizputes, Smiltenes, Cēsu, Valmieras, Talsu, Valkas, Kuldīgas, Vārkavas novadu skolas.
Pasakas jāizlasa, jāizvērtē, tikai tad varēšu nosaukt visinteresantākos jaunrades darbiņus. Pagaidām, tos pārlapojot un apskatot zīmējumus, ir skaidri galvenie varoņi, un tie ir siers, biezpiens, piens un jogurts. Jādomā, ka šie produkti bērniem vislabāk garšo.”
Biedrības „Siera klubs” valdes sēdē tika izskatīts arī jautājums par „Piena pasaku kamoliņa” veiksmīgo ceļu Latvijas skolās un nākotnes redzējums. Valdes locekļi nolēma, ka jācenšas piesaistīt līdzekļus, lai atkal varētu izdot pašu bērnu rakstītu un zīmētu grāmatiņu. 2007. gadā tas izdevās: grāmatiņa „Pasakas piena glāzē”, kas ir gan apjomīga – 144 lappuses, gan krāsaina, ar tik jauku saturu, joprojām priecē lasītājus un autorus, kas jau izauguši lieli un daudzi audzina savus bērnus.

 

Novadu konkurss “Siera un maizes svētku sāļā torte” Skrundā

1v 2v 3v 1s 2s
1.vietas ieguvējs Gundars Sisenis ar torti "Kazdangas sieru akords" (Kazdanga)
2.vietas ieguvēja Dace Kudore ar torti "Maska" (Skrunda)
3.vietas ieguvēja Gunta Atiķe ar torti "Lauku peļu labumi" (Liepājas novads)
Skatītāju simpātija - Megijas Balceres torte "Skrundas roks" (Skrunda)
Skatītāju simpātija - Gunta Pirvita torte "Mare rupjmaizes kažokā" (Dundaga)

Krāšņās, skaistās, gardās tortes apēstas, to gatavotāji balvas saņēmuši, - prieks un gandarījums visiem.
9.maijā Skrundas pilsētas svētku ietvaros biedrība "Siera klubs" un "Latvijas Maiznieku Biedrība" sadarbībā ar Skrundas novada domi organizēja Kurzemes reģiona konkursu "Siera un maizes svētku sāļā" torte. Konkursā piedalījās 13 tortu gatavotāji no Ventspils un Ventspils novada, no Rucavas novada un Aizputes novada, Liepājas, Dundagas novada, Kuldīgas un Skrundas.
Žūrijas komisijas priekššedētāja Marika Bērziņa atzina, ka šis konkurss bija liels izaicinājums, jo Latvijā sāļās tortes nebūt nav tik iecienītas kā saldās lauku tortes.Viņai, pieredzējušai konditorei, šis pasākums  deva daudzas vērtīgas idejas. Sāļā torte ir ne tikai siera un maizes salikums, bet tajās izmantoti arī citi Latvijas produkti - zivis, gaļa, krējums, sviests, putraimdesas, sēnas,visdažādākie dārzeņi un citi labumi, kas sastrādāti
lielisku garšu krēmos.
Konkurence tiešām bija spēcīga

Lasīt vairāk

 

Seminārs Madonas novadā

Biedrība "Siera klubs" sadarbībā ar SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs" Madonas novadā organžēja semināru"Lauksaimniecības produkcijas popularizēšana".Trīsdesmit semināristi - profesionālo vidusskolu un tehnikumu pasniedzējas, kas māca topošos pavārus, arī kafejnīcu šfpavāres iepazinās ar četru uzņēmumu darbu, nobaudīja lieliskus, interesantus produktus. Varētu sacīt - savdabīgus, izsmalcinātus, ar kuriemvar lepoties ne tikai Madonas navads, bet visa Latvija.
Par zemnieku saimniecībām "Līvi" un "Sveķi", par AS "Lazdonas piensaimnieks" un atpūtas centru "Efeja" nu labas ziņas un vērtīga pieredze aizceļoja uz Ventspili, Skrundu, Cīravu, Jaunpili, Rēzekni, Rīgu, Rēzekni, Ranku, Ogri un citviet, - tik tālu bija braukuši semināristi. Katra skolotāja seminārā iegūto pieredzi varēs izklāstīt saviem audzēkņiem, kuri skaitāmi simtos.
Tas arī "Siera kluba" mērķis - lai topošie pavāri iegūst positīvas zināšanas par Latvijas produktiem, zina ražotājus, izmanto šos produktus ēdienu gatavošanā.
Protams, vissvarīgākā vieta vienmēt tiek ierādīta sieram, bet vajadzīgi arī citi labumi, jo siers ir produkts, kurš sader ar jebkuru citu produktu.
Un par to semināristi pārliecinājās :"Lazdonas piensaimnieka" sieri un biezpiens "Efejas" pavāru prasmīgajās rokās bija pārtapis reti gardos ēdienos ar ļoti skaistu un kārdinošu noformējumu.

Galerija

tiy

 

Reģionālās preses žurnālistiem prezentē sieru un siera tortes

16.aprīlī Zemkopības ministrijā notika REĢIONĀLĀS PRESES DIENA.
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs bija uzaicinājis reģionālo preses izdevumu žurnālistus, lai diskutētu par Latvijas lauksaimniecības attīstību nākotnē. Informāciju sniedza SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis, ZM Lauku attīstības atbalsta departamenta direktore Liene Jansone, ZM Tirgus un tiešā atbalsta departamenta direktore Rigonda Krieviņa, Lauku atbalsta departamenta direktore Anna Vītola-Helviga un citu departamentu vadītāji.
Pasākumā piedalījās biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Bija organizēta Latvijā ražoto sieru degustācija, kā arī tika prezentētas divas siera tortes – sāļā un saldā.’
Siera un maizes sāļo torti gatavoja SIA „Private Catering Riga” šefpavāre Astrīda Čeppe. Tortē bija izmantoti AS „Smiltenes piens” siers „MAAZDAMER”, AS „Talsu piensaimnieks” „Talsu ritulis, sarkanais”, AS „Lazdonas piensaimnieks” „Baltais biezpiena siers”,  SIA „Lāči” rupjmaizes un baltmaize un SIA „Donas” saldskābā maize . Lielā, greznā torte, pasniegta uz spoguļvirsmas, ne tikai izskatījās kārdinoša, bet tiešām garšoja lieliski.
Astrīda Čeppe atzina, ka šī torte bijusi „iesildīšanās” pirms piedalīšanās „Siera kluba” un „Latvijas Maiznieku biedrības” organizētā konkursa „Siera un maizes svētku sāļā torte”.
Saldo torti cepa Biruta Janočko no Bauskas novada Gailīšu pagasta. Tortē izmantots SIA „Mālpils piensaimnieks” Mālpils siers.
V.Davidanova pateicās žurnālistiem par saistošajiem un nozīmīgajiem rakstiem par sieru un citiem piena produktiem, par „Siera kluba” pasākumu atspoguļošanu.

Galerija

zm

 

 

Sāļu ēdu, saldu dzēru

Šādu apakšvirsrakstu varētu likt semināram „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana”, kas notika 2015. gada 23.martā sadarbībā ar SIA „Latvijas Lauku Konsultācijas un izglītības centrs”.

  Semināristi uzzināja par dažādu krāsaino sieru ražošanu. Balti un dzelteni sieri, - pazīstami un ierasti, bet sarkani, zaļi un oranži, - interesanti, ar savdabīgām garšas īpatnībām, kuras piedod dabīgās krāsvielas.
ZS „Silkalni” īpašniece Zeltīte Kaviere pusotru stundu „būra” visdažādākās tējas, tinktūras, uzlējumus un  sīrupus. Semināristi varēja pabrīnīties, kā no tik vienkāršiem līdzekļiem – dabīgiem augiem, arī augļiem, to miziņām var iegūt neskaitāmus veselības dzērienus organisma attīrīšanai, imunitātes spēcināšanai un dažādu slimību ārstēšanai.

Lasīt tālāk...

 

Plānotie pasākumi 2015. gadā

pr

 

Zināšanu nekad nebūs par daudz

Biedrības „Siera klubs” organizētajā 26. februāra seminārā „Garša, veselība. harmonija”, kurā piedalījās vairāk nekā 40 semināristi no visas Latvijas, bija izcelti trīs produkti:
* sieri, kas nogatavināti ar speciālu pelējuma baktēriju palīdzību,
* dažādu šķirņu ķirbji, to nozīme veselībā un vieta ēdienos,
* nutriju audzēšana un nutriju gaļas izmantošana.
Seminārā piedalījās dietas ārste un pasniedzēja Lolita Neimane, kura nolasīja lekciju „Transtaukskābes un to avoti mūsu uzturā”. Ēdienus ar ķirbjiem gatavoja restorāna „Neiburgs” šefpavārs Tomass Godiņš. Garšīgas ķirbju maizes bija izcepusi pavāre Mārīte Spriņģe. Ēdienus no nūtriju gaļas gatavoja restorāna „MUUSU” šefpavārs Kaspars Jansons.

Lasīt tālāk...

 

Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana

Biedrība „Siera klubs” sadarbībā ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” organizēja šogad pirmo semināru „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana”. Diena aizritēja saturīgi un interesanti, jo daudz bija jaunu tēmu, bet ēdienos – jaunu produktu, līdz ar to – jaunu garšu, kuras gan raksturīgas, gan atšķirīgas latviešu virtuvei.
Semināristi – pavāri, viesu māju saimnieces un profesionālo vidusskolu skolotājas, kuras māca jaunos pavārus. Braukuši uz semināru  tālu: no Rēzeknes, Preiļiem, Ventspils, Liepājas, Cīravas, Laidzes, Skrundas, Jaunpils, Valmieras Rankas, Smiltenes, Vecbebriem, Aizkraukles u.c.

Semināra programma

 

"Siera kluba" divu biedru vērtīga tikšanās

Ogres tehnikuma pedagogi posās braucienam pa Vidzemi.
"Siera klubs" ieteica iepazīties ar PKS"Straupe" darbību un veselīgajiem, gardajiem produktiem. PKS"Straupe" valdes priekšsēdētājs Imants Balodis piekrita uzņemt ciemiņus.
10.janvārī šī tikšanās - seminārs notika.
"Siera kluba" valde arī citām profesionālajām vidusskolām iesaka apmeklēt piena produktu ražotnes."Redzētais būs zināšanu papildināšana, ko pedagogi varēs izmantot savā darbā", uzskata biedrības vadītāja V.Davidanova.

...Lasīt vairāk

bilde

 

ZIŅU ARHĪVS līdz 2015.gadam