Taustiņš F5, lai atsvaidzinātu informāciju

Siera svētkos cildināja ražotājus un sieru


 
LATVIJAS NOVADU SIERA DIENA Ikšķilē
 

FOTO KONKURSS


 

Pēc pieredzes – uz Baltkrieviju

No  13. līdz 17. maijam Latvijas un Lietuvas kulinārā mantojuma sektora pārstāvji piedalījās pieredzes apmaiņas braucienā, apmeklējot Minskas un Grodņas reģionus, lai iepazītu kaimiņvalsts kultūru, vēsturi, kulinārijas un amatniecības mantojumu, lauku tūrisma piedāvājumus.
Programma  bija ļoti piesātināta un daudzpusīga. Apmeklējām saimniecības, kurās audzē zirgus, stādus, nodarbojas ar biškopību, vāc senatnīgos mūzikas instrumentus u.c.

 


 

Seminārā konditoriem galveno vijoli spēlē Smiltenes krēmsiers

24.aprīlī „Siera klubs” organizēja Ogres tehnikumā vērtīgu semināru par tēmām, kas saistītas ar saldumiem: jaunākās tendences konditorejā, klasiskā siera kūka, krēmsieru garšu dažādošana,  iekrāsošana, ciparu tortes gatavošana. Semināru  vadīja SIA "Lanordija" konditore – konsultante Marika Bērziņa.
Kā pagatavot skaistas  rozītes, mācīja Ilva Liepniece. Uz semināru bija atbraukušas dāmas no tāliem un tuviem novadiem, kopā - vairāk nekā trīsdesmit. Jau sākot ar brokastīm, visa diena bija gardumu un jaunu ideju noderīgu darbam piepildīta. Lielākā vērtība: tika apgūts un  izpētīts Smiltenes piens ražotais krēmsiers.


 

ĒDIENKARTE. Lieldienu noskaņās

   

 

Latvijas sieru krāšņums Itālijā

VSIA „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” audzēkņu komanda un skolotāja Irina Duvanova vairākas dienas pavadīja Itālijā, kur notika jauno profesionāļu konkurss „Karago”. I.Duvanova pārsteidza itāļus ar savu izcilo meistarību, - skaisti un smalki karvingotiem sieriem (AS „Limbažu siers” un „Sole Grosso”, AS „Smiltenes piens” – „Provolone”, AS „Talsu piensaimnieks”- Talsu krāsainie rituļi) – itāļi brīnījušies, ka viņu zemē, kas slavējas ar šo produktu, karvingu sieru dekorēšanā nepārzina, bet Latvijā to prot.

 

 

 


 

Ttrešais seminārs „Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem”

28.martā atkal pulcējāmies uz "Siera klubs" organizēto semināru "Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem", un tā ir jau novadu pavāru, viesu māju saimnieču un skolotāju šā gada trešā tikšanās. Galvenā tēma - Latvijā ražoto sieru saderība ar Viļakas novada  ZS "Kotiņi" grūbām, zirņiem, pupām un to miltiem. Protams, visu papildināja vīngliemeži, paipalas, strausu un fazānu gaļa, un citi kvalitatīvi produkti. Ēdienus gatavoja lieliski šefpavāri: Haralds Saušs, Astrīda Čeppe, Aivars Varņeckis, ļoti interesantu lekciju nolasīja Inese Vīcupa, pārsteigumu bija sagādājusi Inese Bedeice. Un par to jums pamazām pastāstīsim. Seminārs notika VSIA Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums telpās. Var droši sacīt, ka tā atkal bija gan gudrību, gan atpūtas jauka diena.

 


 

Starptautiskais jauno profesionāļu konkurss

VSIA "Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” notika vērtīgs Starptautisks jauno profesionāļu  konkurss "Lea, Know, Do, Can, Show". Konkursu atbalstīja biedrība "Siera klubs", un mūsu interese bija vērot, kā sacentās viesmīļi, ēdienu gatavotāji, konditori. Piedalījās jaunieši no Francijas, Itālijas, Ukrainas, Igaunijas, Lietuvas, Latvijas, kopā bija 80 dalībnieki 30 nominācijās.

 


 

Otrais seminārs „Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem”

Sākam rakstīt skaistus un gardus stāstiņus no „Siera klubs” otrā semināra "Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem". Šefpavārs Aivars Varņeckis, Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka, semināra Goda viesis Mārtiņš Rītiņš, visa organizatore Vanda Davidanova, biedrības "Slow Food" pārstāvis Dāvis Kancāns, šefpavāri Kaspars Jansons  un Ilva Liepniece, - katrs pielika sirdi, roku, lai pasākums izdotos un diena būtu zināšanām, vērtīgām idejām, gardiem sieriem un dažādiem ēdieniem piepildīta, lai dotu gandarījumu 35 semināristēm, kuras bija atbraukušas no Dobeles, Talsiem, Ogres, Kuldīgas, Līvāniem, Valmieras, Smiltenes, Siguldas, Aizkraukles  u.c.

 


 

Sieru degustācija

21. februārī  notika biedrības LOSP sapulce, kurā piedalījās gan biedri, gan
zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un VARAM ministrs Juris Pūce.
Sapulces ievaddaļā  Siera klubs piedāvāja sieru degustāciju, kurā klātesošie varēja nobaudīt 14 sieru šķirnes, kuras ražo AS „Jaunpils pienotava”, AS „Smiltenes piens”, AS „Talsu piensaimnieks” un SIA „ELPA”.

 

Skatīt vairāk >

 

ĒDIENKARTE Aucē (Ilva Liepniece)

   

 

Seminārs – liels darbs un garda atpūta

Jau sešpadsmito gadu „Siera klubs” organizē seminārus  pavāriem, profesionālo iestāžu skolotājām, viesu māju saimniecēm. Lielais nosaukums "Veselība, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem" izsaka būtību, ceļot godā gan sierus, gan maizi, gaļas produktus (subproduktus), sēnes, dārzeņus. Tieši tas viss bija dienas trīs meistarklasēs. Produktiem, tos pārvēršot ēdienos, lielisku garšu un izskatu radīja pavāri. Lūk, Haralds Saušs, lektore Gunta Duka, šefpavārs Tomass Godiņš, semināra vadītāja Vanda Davidanova, šefpavāri Aivars Varņeckis un  Ilva Liepniece.

 

 

Skatīt vairāk >

 

Kulinārā mantojuma tīkla biedri – Latgalē

25.janvārī Krāslavas novada  "Kaplavā", zirgu sētā "Klajumi", kur   saimnieko Ilze Stabulniece, satecēja ceļi no visas Latvijas. Pie Ilzes satikās Latvijas Kulinārā mantojuma tīkla biedri uz tradicionālo ikgadējo jauko biedrības "Latgales Kulinārā mantojuma centrs" saietu – gada sapulci. Ieradās arī Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla koordinators Niclas Fjelistrom (Zviedrija) un Juta Bubina. Pasākumu  vērts sadalīt trijās daļās: iepazīšanās ar "Klajumiem" un to skaistajiem zirgiem, vizināšanās  kamanās, tad oficiālā sadaļa - sarunas par paveikto un darāmo, tad draudzīgā, brīnišķīgā gaisotnē "Klajumu
ķēķī"  kulinārā mantojuma ēdienu baudīšana.

 

Skatīt vairāk >

 

 
ZIŅU ARHĪVS (2017., 2018. gads)
ZIŅU ARHĪVS (2015., 2016. gads)
ZIŅU ARHĪVS līdz 2015.gadam
*