|
Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante 16.janvārī , piesakot Siera kluba pasākumu, sacīja: Šis nav lielais seminārs "Meistara diena", bet gan "konkrēts" seminārs nelielai jauno pavāru grupai. Jā, tie bija apmēram 30, nevis simts audzēkņi. Tas bija vērtīgs un interesants seminārs, jo padziļināti ieskatījāmies, analizējām, pēc tam gatavojām vairāk nekā 10 ēdienus, izmantojot PKS Straupe sviestu ar kaņepēm. Tas ir ļoti sens un nozīmīgs piena produkts (nejauciet ar tautā dēvēto kaņepju sviestu). Straupes sviestā ar kaņepēm ir 80 % sviesta un 20 % kaņepju "ikru" (3 reizes gaļas mašīnā izmaltu, attīrītu un izžāvētu kaņepju sēklu). Par šo sviestu semināristiem pastāstīja Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova, par kaņepēm pasaulē un Latvijā - Kaņepju audzētāju asociācijas Goda biedrs Guntis Vilnītis. Pēc tam noskatījāmies filmu par sviesta vēsturi un ražošanu. Tad sekoja semināra garšīgākā daļa - ēdieni , kuri tapa pēc pašu audzēkņu sameklētām receptēm skolotājas Zinaidas Bāras uzraudzībā.
Kartupeļu biezeņzupa ar šitaki sēnēm, "radziņi", triju veidu kraukšķi, uzkodas, ķirbju krēms, pankūciņas, mafini... Visos ēdienos izmantots PKS Straupe sviests ar kaņepēm. Visos ēdienos bija jūtama tā patīkamā garša, kas veidoja tik brīnišķīgu buķeti kopā ar citiem produktiem. Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova : "Mēs bijām pārsteigti par uzkodu daudzveidību. Es saskaitīju piecpadsmit... Sāļas un saldas. Baudījām, un "brīnumiņiem", kuros iestrādāts Straupes sviests ar kaņepēm, nebija gala. Skolotāja Zinaida Bāra un jaunie pavāri solīja dalīties ar receptēm. Tās nopublicēsim, lai arī jūs šo sviestu varētu likt ne tikai uz maizītes, ja vien būs griba, pat uzklāt galdu".
|