|
2025.gadu Siera klubs uzsāk ar gardu aktivitāti : ar reportāžu no PKS Straupe. Un tā ir izcila sviesta ražošana. Gandrīz katrs piena pārstrādes uzņēmums gatavo sviestu. Īsto, kurā ir 82 % tauku. Ir arī produkts ar mazāku tauku saturu. Sviests ir piena tauku koncentrāts. Bet ne tikai, tajā ir arī olbaltumvielas, minerālvielas, fosfatīdi, laktoze un vitamīni. Sviestu neuzskatām par neveselīgu produktu, tas organismu nodrošina ar enerģiju. Taču, ja ēdīsi daudz sviesta un gulšņāsi, tas gan organismam nepatiks... PKS Straupe tiešām ir garšīgs saldkrējuma sviests, gatavots no kvalitatīva krējuma. Procesu uzrauga ražošanas vadītājs Rolands Jomerts, sviesta ražotājs ir Arnis Rutkovskis. Bija patīkama sajūta, kādu brīdi "padzīvot" starp lieliem, dzintardzelteniem, smaržīgiem sviesta kalniem. Pēc tam - degustēt ar rupjmaizi.
Straupes svests ar kaņepēm
Turpinām ceļot pa PKS Straupe sviesta valstību - gribētos sacīt kā pasakā - pa sviesta "pagrabiem". PKS Straupe ir uzņēmums, kurš ražo ne tikai izcilu saldkrējuma sviestu, bet arī šokolādes sviestu, zaļumu sviestu un sviestu ar kaņepēm. Siera klubs precizē: bieži saka- kaņepju sviests. Taču tas ir pilnīgi cits produkts. Kaņepju sviests ir no apgrauzdētām un samaltām kaņepju sēklām pagatavota masa. Dažreiz tai pievienoja mazliet sviestu, un šo masu lietoja kā aizstājējproduktu, dēvējot par bada sviestu, kalpu sviestu,, mello sviestu, staku, grūsli, tempi. Sviests ar kaņepēm tiešām ir sviests ar kaņepēm, jo pamatā ir 80% saldkrējuma sviesta un tikai 20 % kaņepju masas, garšai tiek pievienots sāls. Šo produktu uzskatām par latviešu nacionālās virtuves daļu, par kulinārā mantojuma ēdienu. To var nopirkt PKS Straupe veikaliņos. Garšojiet, vērtējiet šo gardēžu delikatesi!
|