Pulcējāmies Latgales Kulinārā  mantojuma saietā

 

23.janvārī „Siera kluba” grupa nokļuva baltā ziemā, un tas bija pirms un aiz Dagdas..Jā, tik tālu ceļojām: Ogres tehnikuma, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienības, ZS "Juri" pārstāvji, jo apmeklējām biedrības „Latgales kulinārā mantojuma centrs” gada saietu, kuru var dēvēt par atpūtas pēcpusdienu un balli. Kā jau katru gadu, arī šoreiz mūs smaidīga sagaidīja Tatjana Kozačuka un kolēģi no Krāslavas novada, Daugavpils novada, Rēzeknes novada un citām Latgales vietām, kā arī vidzemnieces no Rūjienas. Sarunas par 2024.gada labajiem darbiem, idejas nākotnei, prieks par tikšanos, lieliska maltīte latgaļu gaumē - galdi "lūza" no pārpilnības, dziesmas, mūzika, dejas. Tas viss notika  Krāslavas novada Andzeļu pagastā,  atpūtas bāzē "Obiteļ", kuru pārvalda Linda Ābeltiņa. Vēlā vakara melnumā devāmies mājās, un mūs ceļa malā sagaidīja pēkšņs pārsteigums - trīs vareni aļņi. Tie bija apdomīgi, strauji neuzrikšoja uz brauktuves... Viss labs, kas labi beidzas. 

Garšīga tradīcija
Latgales Kulinārā mantojuma pasākumos ieviesta jauka tradīcija: katrs viesis ierodas ar "groziņu", kurā ir  novadam vai ģimenei raksturīgākais ēdiens, viņu lepnums. Piemēram, kuldīdznieki atveda sklandraušus, zivis, Kurzemnieku salātus). Īpašs gardums bija  "Klajumu" saimnieces IIlzes Stabulnieces  ceptās asinsdesas, tādas -  tikai Latgalē,  masā  iestrādāta smaržīgā mātes mētra, tautā saukta par "smerdeli".  „Siera klubs”  galdā lika plates ar  Jaunpils pienotavas  Jāņu sieru, „Olimpu”, "Tilzītes" un "Baltu piena " ražotajiem Kazdangas sieriem.  Prieks  - tiem bija liela  "piekrišana", jo laikam Latgales veikalos tie nav sortimentā. Katrs viesis prezentēja ēdienus, vēlēja skaistu  kopsadarbību  2025.gadā. 

 

   
...............................................................................................................................................................................................................................................................