1.seminārs "Meistara diena" Smiltenes tehnikumā

 

25.aprīlī Smiltenes tehnikumā notika „Siera kluba” organizētais seminārs "Meistara diena", kuru dēvējam arī par mazajiem Siera svētkiem. Piedalījās 98 audzēkņi , kā arī pedagogi. ievērības cienīgs fakts : mūs pagodināja zemkopības ministrs Armands Krauze, viņa palīdze Anželika Lazdiņa, Zemkopības ministrijas  Lauku Attīstības departamenta direktore Liene Jansone, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra  valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis,  Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks. Semināru apmeklēja „Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova, padomes priekšsēdētājs Armands Kovaldins un PKS „Straupe” izpilddirektors Andris Rieksts. Meistarklases ēdienu gatavošanā vadīja konditore Marika Bērziņa-Frēliha, Rūjienas amatnieku biedrības vadītāja Guna Kibere un valdes locekle Gita Zariņa. Tā bija brīnišķīga diena, kura  sākās ar lekcijām, degustācijām, bet noslēdzās pēc plkst. 17.00 ar garšīgu toršu baudīšanu.

   

Krāšņs galds – viss labākais!
Kāda bija „Siera kluba” semināra "Meistara diena"?  Vispirms  - lekcijas: (Vanda Davidanova – par jaunajām siera šķirnēm un citiem piena produktiem, PKS „Straupe” izpilddirektors Andris Rieksts – par PKS „Straupe” darba specifiku, Vidzemes "Īstā latvju saimniece" Ilze Briede – par Vidzemes kulinārā mantojuma ēdienu vēsturi līdz mūsdienām, Rūjienas amatnieku biedrības „Rūzele”  vadītāja Guna Ķibere – par Rūjienas kulinārā mantojuma receptēm, pieredzi to vākšanā,  konditore Marika Bērziņa-Frēliha – par toršu noformēšanu paletes naža tehnikā). Tad gatavojāmies degustācijai un meistarklasei. Audzēkņu komanda – kā čaklas bitītes. Grieza, cepa, kārtoja, veidoja.

   
   

ES Aizsargātie Latvijas īpašie produkti
„Siera kluba”  seminārā "Meistara diena" Smiltenes tehnikumā uzklājām galdu ar ES Aizsargātajiem Latvijas īpašajiem produktiem. Kopā ar mums bija Latvijas maiznieku biedrība, piedāvājot sklandraušus un salinātu rudzu rupjmaizi,  no Carnikavas bija "atpeldējuši" nēģi, no „Kotiņu” izaudzētajiem lielajiem  pelēkajiem zirņiem sagatavojām gardus salātus, pievienojot GPU „Nākotne” kūpinātu cauraudzīti. Protams, bagātīgi gozējās dzeltenie Jāņu siera ritulīši, ziņodami, ka tuvojas vasaras saulgrieži. Gan semināristi, gan viesi baudīja un slavēja. Kurš produkts jaunajiem pavāriem bija pārsteigums? Nēģi. Daudzi tos garšoja pirmo reizi. Tāpēc „Siera klubs” cenšas  semināros piedāvāt  mazāk pazīstamus produktus, jo pavāriem Latvijas garšu "ēdienkarte"  jāiepazīst.

Pusdienas ar „Vidzemes garšām”
Smiltenes tehnikumā gan semināristi, gan viesi baudīja meistarklašu teicamu rezultātu - pusdienas. Vidzemnieku sātīgu gaļas biezeņzupu ar dārzeņiem vārīja topošie pavāri. Pie zupas pasniedza interesantus pīrādziņus, ceptus no  „Kotiņu” miltiem ar Straupes sviestu un Straupes Jāņu sieru. Rūjienietes galdā cēla  savu kulinārā mantojuma izslavēto ēdienu - zirņu pikas ar speķīti krājuma mērcē, un pie tā visa lieliski smeķēja GPU „Nākotne” mednieku desiņas. Saldā ēdiena baudīšanu "vadīja" konditore Marika Bērziņa-Frēliha, vispirms pastāstot, kas ir krāšņās "Murkūkas", pēc tam nodemonstrējot, kā pareizi tās sagriezt. Arī dzēriens  bija īpašs - Rūjienas veldze (ābolu sula un kafija), kurai  receptes pirmsākums saistās ar senu pagātni. Smiltenes jaunajiem pavāriem, konditoriem, arī viesiem 25.aprīlis bija ne tikai garšīga diena, bet arī bagāta ar virtuves  gudrībām.

Toršu dekorēšanas meistarklase
Pastāstīt, ko nezīmē toršu dekorēšana, izmantojot  paletes naža tehniku, it kā var, taču, lai to tu pats lietotu praktiski, tomēr ir  jāmācās. To darīja Smiltenes tehnikums jaunie konditori „Siera klubs” seminārā "Meistara diena". Marika Bērziņa-Frēliha lieliska skolotāja! Viņa  iemācīja šo māku, kas patiesībā ir arī  māksla. Audzēknēm ļoti patika, bija arī liels prieks par izdevušos  skaisto rezultātu. 

   
...............................................................................................................................................................................................................................................................