3. seminārs Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā

 

12.septembrī „Siera klubs” organizēja  semināru "Meistara diena” Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā.  Piedalījās gan Kandavas jaunie pavāri un konditori, gan grupa  no Cīravas struktūrvienības, kopā 60 semināristi un skolotājas. Ar vērtīgiem stāstījumiem  uzstājās lektori : Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks,  Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra  Kuldīgas biroja projektu vadītāja Linda Dūdiņa-Hoiere, SIA "Airitas kūkas" īpašniece, izcilā konditore Airita Mieze un  „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova. Jau no rīta tehnikumā valdīja darba kņada. jaunieši čakli darbojās: gatavoja visdažādākās uzkodas jeb siermaižu paklāju no Latvijas produktiem un sviestu masas ar piedevām. Jaunie censoņi noklausījās lekcijas, uzdeva jautājumus, noskatījāmies  filmas par "Lazdonas piensaimnieks" sviesta un Rucavas baltā sviesta gatavošanu, par sviesta vēsturi, šā produkta unikalitāti ēdienos. Tad - bagātīga aukstā galda ēdienu degustācija un meistarklase desertu gatavošanā. Diena bija gara, bet  jauka, jo jutām jauniešu lielu  interesi, atsaucību un sirsnību. 

Sviesta unikalitāte

„Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova: "Grūti izsvērt, ar ko seminārs "Meistara diena" Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā bija īpašs. Bet bija! Jaunieši klausījās lekcijas, un par katru tēmu bija produkti degustācijai. Uzsvērām pienu, kā dabas dotu veselīgu un mūsu organismam nepieciešamu produktu, no kura tapuši citi - daudzi, jo daudzi. Pirmais - rūgušpiens, un baudījām „Jaunpils pienotavas” gatavoto. Degustējām „Lazdonas piensaimnieka”  Balto biezpiena sieru, kas tapis no biezpiena  un ir pirmais skābpiena siers, un, to saimniecēm papildinot, radās Ķimeņu un Jāņu sieri (tos izgaršojām!) Noskatījāmies filmas par sviestu, un jaunieši dzēra  Lazdonas paniņas - sviesta blakus produktu. Tad bija saruna par fermentētajiem sieriem, degustācijā bija „Talsu piensaimnieks”, „Jaunpils pienotava”  un „Smiltenes piens” ražotie. Tā izstaigājām piena bagāto, brīnišķīgo  ceļu. Visbeidzot pierādījām, ka siers sader ar jebkuru citu produktu :karbonādi,  mazsālītu lasi, desu, dārzeņiem. Ka siers iederas salātos, bet biezpiens - konditorejas gardumos".

   

Saldā meistarklase

Meistarklasi vadīja konditore Airita Mieze. Tāda bija tehnikuma vēlme, un , ja Airita, tad skaidrs, ka tā būs salda meistarklase. Airita topošajiem konditoriem iemācīja, ka gatavot strūdeli, vaniļas mērci, franžipānu,  persiku kūku. Tika uzsvērts, ka konditorejā un saldajos ēdienos liela nozīme ir kvalitatīviem piena produktiem: sieriem (īpaši krēmsieram), biezpienam, krējumam, sviestam. Meistarklasē izmantoja Talsu  piensaimnieks un PKS "Straupe" produktus.  Arī paši audzēkņi bija centušies, izcepuši vējakūkas un plātsmaizes. 

...............................................................................................................................................................................................................................................................