|
||
|
12.septembrī Siera klubs organizēja semināru "Meistara diena Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā. Piedalījās gan Kandavas jaunie pavāri un konditori, gan grupa no Cīravas struktūrvienības, kopā 60 semināristi un skolotājas. Ar vērtīgiem stāstījumiem uzstājās lektori : Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Kuldīgas biroja projektu vadītāja Linda Dūdiņa-Hoiere, SIA "Airitas kūkas" īpašniece, izcilā konditore Airita Mieze un Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova. Jau no rīta tehnikumā valdīja darba kņada. jaunieši čakli darbojās: gatavoja visdažādākās uzkodas jeb siermaižu paklāju no Latvijas produktiem un sviestu masas ar piedevām. Jaunie censoņi noklausījās lekcijas, uzdeva jautājumus, noskatījāmies filmas par "Lazdonas piensaimnieks" sviesta un Rucavas baltā sviesta gatavošanu, par sviesta vēsturi, šā produkta unikalitāti ēdienos. Tad - bagātīga aukstā galda ēdienu degustācija un meistarklase desertu gatavošanā. Diena bija gara, bet jauka, jo jutām jauniešu lielu interesi, atsaucību un sirsnību. |
Sviesta unikalitāte Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova: "Grūti izsvērt, ar ko seminārs "Meistara diena" Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā bija īpašs. Bet bija! Jaunieši klausījās lekcijas, un par katru tēmu bija produkti degustācijai. Uzsvērām pienu, kā dabas dotu veselīgu un mūsu organismam nepieciešamu produktu, no kura tapuši citi - daudzi, jo daudzi. Pirmais - rūgušpiens, un baudījām Jaunpils pienotavas gatavoto. Degustējām Lazdonas piensaimnieka Balto biezpiena sieru, kas tapis no biezpiena un ir pirmais skābpiena siers, un, to saimniecēm papildinot, radās Ķimeņu un Jāņu sieri (tos izgaršojām!) Noskatījāmies filmas par sviestu, un jaunieši dzēra Lazdonas paniņas - sviesta blakus produktu. Tad bija saruna par fermentētajiem sieriem, degustācijā bija Talsu piensaimnieks, Jaunpils pienotava un Smiltenes piens ražotie. Tā izstaigājām piena bagāto, brīnišķīgo ceļu. Visbeidzot pierādījām, ka siers sader ar jebkuru citu produktu :karbonādi, mazsālītu lasi, desu, dārzeņiem. Ka siers iederas salātos, bet biezpiens - konditorejas gardumos". |
Saldā meistarklase |