DIEVIDKURZEME – mācību un pieredzes apmaiņas brauciens

 

„Siera klubs” ir atgriezies no mācību un pieredzes  apmaiņas triju dienu brauciena  pa Dienvidkurzemi. Šis vērtīgais pasākums organizēts sadarbībā ar Zemkopības ministriju un Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centru. Mums  daudz palīdzēja LLKC Preiļu biroja vadītāja Aija Bitinas un uzņēmējdarbības konsultante Iveta Sondore. Liels paldies!
Apskates objektus izvēlējāmies pārdomāti, lai tie būtu gan interesanti, gan garšīgi, lai mēs gūtu vērtīgu uzņēmējdarbības pieredzi. Satikām gan senus draugus, gan ieguvām jaunus

 

PIRMĀ DIENA
Rīts - Lapmežciemā pie IK "Reinis B". Tā ir zivju kūpinātava, kurā saimnieko Alla Bečere un viņas trīs dēli. Interesants stāsts, kā nemitīgā darbā aizvadīti vairāk nekā 20 gadi, pēc tam bagātīga dažādu zivju degustācija. Ceļš ved uz Šlokenbekas muižu - uz ceļu muzeju. Turpat tuvumā ir apskates vērts objekts  "Amerikāņu retro auto un moto garāža". Dodamies uz Kuldīgas pievārti, uz "Mazsālijām". Tik skaista vide, kas veldzē dvēseli un ķermenī ielej enerģiju : saimniece Gunita Štorha mums rāda vīna darītavu,foreņu dīķus, vīnogu dārzu, trušus un vistas, apciemojam meža cūcēnu Ansi. Pēc tam pagrabiņā ir jauka pasēdēšana un sarunas pie uzkodām un dzērieniem. Viss - no pašu saimniecības. Rokas stiepiena attālumā  Snēpele - strausu un gaļas kazu ferma. Prieks tikties ar Pēteri Gobzemi, kura pārziņā ir 100 strausi un 120 būru kazas. Mums ļoti garšoja strausu gaļas zupa un crem brule!  Iekārtojamies Kuldīgas Hotel Virkas muižā un dodamies uz Kaļķu ielas kvartālu baudīt vakara daļu : alu "Duna brewery", vakariņas restorānā "KOPA"  un gruzīnu dziesmas.

 

OTRĀ DIENA
Pēc salda miega Virkas muižā un sātīgām brokastīm  muižas restorānā dodamies ekskursijā pa Kuldīgu.  Pēc tam  - Alsunga. Kāpdami pa Alsungas pils kāpnēm, jau  dzirdam dziesmas.  Mūs sagaidīja Alsungas sievas. Tā bija ļoti skaista un sirsnīga stunda. Tad - Spēlmaņu krogs un atraktīvā meistarklases vadītāja Laila Puķīte. Paši gatavojām sklandraušus, paši vārījām ķiļķenus (klimpas), paši ēdām izteiktas kurzemnieku pusdienas. Pat skābputra bija! Uz brīdi piestājām Rudbāržu pagasta šitaki sēņu audzētavā "Garīkas". Gan ekskursija, gan sēņu zupas degustācija  mūs stiprināja, lai dotos  uz Aizputes vīna darītavu, kas ir Santu ģimenes uzņēmums. Mēs pavadījām jautras stundas kopā ar īpašnieka Mārtiņa stāstiem par vīnu, baudot dažādas šķirnes. Jaunais uzņēmums "Baltu piens", kas uzsācis  darbu Kazdangā, mums atsūtīja degustācijai Kazdangas sierus. Tik pazīstama garša! Paldies!  Nakšņojām Aizputē viesu mājā "Mētras māja", pirms tam  izgaršojot samu restorānā "Karaliskā zoss". 

 

TREŠĀ DIENA
„Siera kluba” pieredzes brauciena arī trešais rīts atnesa sauli. Paēdām brokastis Aizputes restorānā "Karaliskā zoss" un devāmies uz Nīcu. Apmeklējām Nīcas siera ražotni, kur top Nīcas sieri. Izgaršojām, novērtējām - gana labi. Tad ieskatījāmies Nīcas senlietu krātuvē, lai iepazītos ar Nīcas un Otaņķu bagāto kultūras mantojuma pūru. Acis priecēja košais tautastērps un zīļu vainags. Pie Prenclavu vējdzirnavām mūs sagaidīja  melderis un kundze Arnis un Pārsla Kupši,  ekskursija un bagātīgs galds ar Pārslas gatavotajiem "Otaņķu gardumiem". Pārsla vairākkārt  piedalījusies mūsu organizētajos siera toršu konkursos, bija ko atcerēties. Visbeidzot nokļuvām Latvijas pašā dienvidu daļā:  Rucavas tradīciju namā „Zvanītāji”. Izbaudījām Rucavas sievu sirsnību, dziesmas, stāstus vietējā dialektā , tradicionālos ēdienus, tik daudz dzirdējām  par vietējās kultūras vērtībām un ierašām. Savām rociņām gatavojām lielo vērtību - balto sviestu. Nodziedājuši obligāto "Galda dziesmu",  ēdām sviestu   ar karstiem kartupeļiem, marinētu siļķīti, piekožot Rucavas maizi. Saldajā tika pasniegts buberts ar ķīseli un biezpienmaizes. Paldies, Māra Tapiņa! Jūs pārspējāt pašas  sevi! Tik brangi ēduši nevarējām nekāpt Pūsēnu kāpā un nemeklēt Baltijas jūru! Tā, lūk, aizvadījām trīs fantastiskas dienas! Skaistas un neaizmirstamas!

   
   
...............................................................................................................................................................................................................................................................