Carnikava un tās karalis – nēģis

 

9.novembrī daudzi ceļi satikās Carnikavā. „Siera klubs” un Latvijas lauku izglītības centrs organizēja semināru "ES  Aizsargāto Latvijas produktu stāsts – Carnikavas nēģi no ikdienas ražošanas līdz  tirgum". Dalībnieku sastāvs bija "raibs":  Zemkopības ministrija, „Jaunpils pienotava”, „Lazdonas piensaimnieks”, PKS „Straupe”, LLKC, Latvijas maiznieku biedrība, Restorānu servisa skola, „Ferma restoraunt”, Tirdzniecības un atpūtas centrs „Efeja” (Madona), Rucavas Tradīciju klubs „Zvanītāji”, „Siera klubs”. Visiem noskaņojums un vēlme  "apgūt" Carnikavu un tās karali - nēģi bija brašs (tas skatāms foto materiālā). Vispirms brokastis un Carnikavas Novadpētniecības centra vadītājas  Olgas Rinkus lekcija . Pēc tam devāmies stundas braucienā pamatīgās viļņu šūpās ar kuģīti pa Gauju un Rīgas jūras līci. Brauciens tiešām bija ievērības  un satraukuma cienīgs. Gaujas ūdeņi spoguļojās saulē, bet  līcis meta prāvus viļņus un šūpoja kuģi. Satikām zvejniekus, redzējām, kā tiek celti  no ūdens murdi ar nēģiem. Zvejnieki mums meta nēģus, tos ķēra gan kaijas, gan mēs... Un ūdeņi bija pilni ar roņiem.   Paldies par gardo un stāstījumiem saturīgo ciemošanos pie mājražotājiem - SIA "Krupis". Viņi - saimnieki Eduards un Zigrīda Skaveneci, mazmeita Evita un viņas vīrs Ainārs. Mums tika parādīts viss par nēģu gatavošanu, pēc tam baudījām grilētus nēģus, nēģu zupu, nēģu suši un uzkodu maizītes. Ģimenei ir interesanta kolekcija - keramikas krupji un vardītes, kā arī ievērības cienīgs šķīvis no Spānijas  pilsētas Arbo. Spānijas nēģi - katrs esot vairāk nekā kilogramu brangi, un spāņi neticējuši, ka Latvijā arī ir nēģi. Tad nu   ieradušies  lūkot, dāvanā atvedot dekoratīvu šķīvi.  Bija vērts būt Carnikavā! 

   
...............................................................................................................................................................................................................................................................