Baudīja 7 piena pārstrādes uzņēmumu 17 siera šķirnes un 11 uzkodu veidus ar sieru

 

11.janvārī biedrība “Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”  savus biedrus aicināja uz sapulci, un dienas kārtības galvenais jautājums bija tikšanās ar zemkopības ministru Didzi Šmitu.  Pasākuma ietvaros “Siera klubs” organizēja Latvijas septiņu piena pārstrādes uzņēmumu 17 siera šķirņu un veidu , kā arī uzkodu ar sieriem degustāciju. Iemesls pamatots : pievērst uzmanību unikālā produkta – Latvijā saražotā  siera  cipariem par kopējo daudzumu, par eksportu un importu salīdzinājumā ar pērnā gada 10 mēnešiem. Par to informēja “Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova. Viņai bija saruna ar ministru, pēc tam viņš labprāt piedalījās degustācijā. 
Zemkopības ministrijā mūsu organizētajā degustācijā piedalījās “Smiltenes piens”, “Jaunpils pienotava”, “Talsu piensaimnieks”, PKS “Straupe”, “Rankas piens”, “Lazdonas piensaimnieks”  un “SierŠtelle” lieliskie sieri, kopā 17 šķirnes un veidi. “Siera klubs” pateicas Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotājai  Irinai Duvanovai un mūsu biedrei Livijai Brūverei čaklajām, prasmīgajām rokām par galda uzklāšanu. Liels paldies Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma  skolotājai Ligitai Šeferei par kārtainajiem desertiem (glāzītēs), kuru gatavošanā izmantots “Smiltenes piens” Krēmsiers, kā arī pateicas Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma konditorejas ceha konditorēm par siera pīrādziņiem ar “Rankas piens” Valmieras sieru  un biezpienmaizītēm no Straupes biezpiena. Milti no ZS “Kotiņi”.
Degustācijā liela piekrišana  bija siera salātiem. Īpaši gardi bija salāti ar “Jaunpils pienotavas” kūpināto sieru "Guni"  un kūpināto šķiņķi (1 : 1) , plus vārītas olas, svaigi gurķi un pāris mazi tomātiņi, majonēze, zaļumi. Otrs salātu veids šāds : “Talsu piensaimnieka” "Talsu Deviņkalnu siers", olas, vārīti burkāni, rīsi, majonēze, zaļumi (proporcijas pēc garša, sieru gan nežēlojiet).

“Siera kluba” visos pasākumos un degustācijās galvenā vērtība ir siera plates,
kurās apvienoti vairāku uzņēmumu gatavotie sieri, atšķirīgi garšās, konsistencē, krāsās. Papildinājumā vienmēr ir košumi, ko dod augļi, ogas, dārzeņi. 11.janvāra degustācijā  visu skatieni "krita" uz karvinga tehnikā  izgrieztajiem  “Rankas piena” siera ziediem (gatavoja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova). Lūk, tādā veidā Latvijas sieri pārtop mākslas darbos, lai priecētu un pārsteigtu apmeklētājus.
...............................................................................................................................................................................................................................................................