Tikšanās Aglonas maizes muzejā

 

Skatoties fotogrāfijas, atkal rodas sajūta, ka esam viesmīlīgajā Aglonas muzejā, kur notika biedrības Latgales kulinārā mantojuma centrs  ikgadējā biedru sapulce. Divus gadus bija liegta pulcēšanās, tāpēc redzēšanās prieks bija liels un neviltots. “Siera klubu” pārstāvēja tā vadītāja Vanda Davidanova, Ogres tehnikums, Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienība.
 Tatjana Kozačuka klātesošos informēja par paveikto, kā arī ieskicēja plānu tālākai darbībai. Savs vārds bija sakāms katram biedrības biedram. Pasākuma jauka ideja, ka mēs katrs atbraucam ar labumiem piepildītu "groziņu", tā parādot, kas mums gards, īpašs. Igauņu ģimene priecēja ar latgaļu dziesmām, pievienojās visi, un muzejs pildījās ar jestrām dziesmām. Stundas neskaitījām, taču pienāk brīdis vārdiem : "Projām jāiet, projām jāiet, es nevaru šeit palikt". 

 

Sieru degustācija
“Siera klubs” uz Latgali devās ne tikai atpūsties, bet arī veda līdzi "uzdevumu": noorganizēt sieru degustāciju. Kulinārā mantojuma visuzskatāmākais piemērs ir Jāņu siers ar simtiem gadu garu vēsturi. PKS “Straupe”  Jāņu  sieru, lai janvārī izbaudītu tā lielisko garšu, mēs piedāvājām bez piedevām. Tiešām garša bija kā vasaras vidū ar  tik labi jūtamām ķimenītēm”. Un otrs variants - pašiem pār pārsteigumu,- Jāņu siers ar “Smiltenes piens” “modernajiem" sieriem. Uz kartupeļu pankūciņām uzlikām masu, kuras sastāvā bija sarīvēts Jāņu siers un Stracciatella, dekorējām ar kūpinātas gaļas strēmelītēm. Bet Smiltenes Krēmsieru  samaisījām ar sarīvētu Jāņu sieru, samaltu kūpinātu šķiņķi. Lai masa būtu vijīgāka, pievienojām saldo krējumu. Pasniedzām uz viegli apgrauzdētas sēklu maizītes. Visiem garšoja, un Siera klubam šie varianti bija jaunu ideju īstenojums. Ēdienu dekorēšanā  izmantojām Smiltenes  siera bombas jeb kraukšķus un mini Mozzarellas.

Kulinārā mantojuma labumi
Uz biedrības Latgales kulinārā mantojuma centrs saviesīgo pasākumu biedri vienmēr ierodas ar labumu piepildītiem "groziņiem". Katrs atved ēdienu, kas ir visraksturīgākais, gandrīz - vai vizītkarte. Tā bija arī šoreiz. Kuldīgas kūpinājumi no brieža un aļņa gaļas, desas,  kotletītes,  sklandrauši,  sāļā torte, Latgales cūkgaļas kūpinājumi, zivis, visdažādākie pīrāgi, sieri, plātsmaizes, mājās brūvēts alus, šmakovka...  Pietika un pāri palika. Kā  viesmīlīgajā Latgalē, kur par godiem saka : galdi "lūza".
...............................................................................................................................................................................................................................................................