Seminārs “Vietējo produktu salikumi vērtīgās un inovatīvās maltītēs”

 

14. aprīlī “Siera klubs” un semināristi no daudzām Latvijas pilsētām aizvadīja bagātu, skaistu un garšīgu dienu. piedaloties  seminārā "Vietējo produktu salikumi vērtīgās un inovatīvās maltītēs". Šefpavāres Astrīdas Čeppes, konditores Airitas Miezes, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma  skolotāju Ineses Bedeices un Ligitas Šeferes, Latvijas vadošā vīnziņa un eksperta  Ginta Sniedzes lekcijas, meistarklases  un degustācijas, - tik daudzveidīga bija programma. 

Veselības brokastis kūciņu un pīrādziņu vietā
“Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova : "Semināra ievadā  - Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma direktores Ilzes Ločmanes uzruna, un tad devāmies pie brokastu galda. Tā nebija kafijas pauze, lai gan kafija bija  gan ar PKS “Straupe” saldo krējumu, gan ar pienu. Tā bija rīta veselīgu un sātīgu (izmeklētu) gardumu pauze.  Galdā lepojās ES reģistros iekļautie Latvijas īpašie produkti : Carnikavas nēģi, sklandrauši, “Jaunpils pienotava” un PKS “Straupe” Jāņu sieri. Bija Aglonas maizes veistūklis (garens kukulītis) un otrs veids ar speķi un  biezpienu (apaļš). Veistūkļus ēdām , kā to darījuši mūsu senči (baudījām kopā ar Jaunpils pienotavas  biezpienu un rūgušpienu). Neizpalika PKS “Straupe” kaņepju sviests – kulinārā mantojuma produkts. Kuldīdzniece, gaļas produktu ražošanas meistare, Ausma
Štāle mūs cienāja ar triju veidu aļņa un brieža gaļas kūpinājumiem : desām,  piespeķotu karbonādi un vīnā izturētu gaļu. Kādas garšas un smaržas! Paldies Rīgas TRIT skolotājām Inesei Bedeicei, Ligitai Šeferei un Irinai Duvanovai par galda klājumu.

Šefpavāres Astrīdas Čeppes meistarklase
Šefpavāres Astrīdas Čeppes meistarklases moto bija "Vēl nebaudītais ar biezpienu". Tāpēc  galvenais produkts bija Jaunpils pienotavas biezpiens. Astrīda to labi pazīst, jo regulāri lieto ikdienā, kā pati atzīst, citu - gardāku nav atradusi. Viņa gatavoja: rudzu maizes un biezpiena uzkodu ar olīvu, anšovu tapenādi un plaucētu paipalu olu ; biezpiena, Jaunpils Bauskas siera, garšaugu un valriekstu bumbiņas ar granātābolu sēkliņām uz kviešu maizes grauzdiņa; biezpiena, Jaunpils Bauskas siera un šķiņķa kēksiņus ar lociņiem un Smiltenes piena krēmsieru; biezpiena knēdeļus  ar redīsiem, dīgstiem, PKS “Straupe” bezpiedevu jogurta un laima mērci, melno trifeļu skaidiņām un Lazdonas piensaimnieka GĪ  sviestu (izmantoja arī ZS “Kotiņi” jauno - īpaši veselīgo mannā); biezpiena suflē ar ziedkāpostu krēmīgu biezeni, rūgtās šokolādes želeju un kaņepju drumstalām. Biezpiens satikās ar neierastiem - smalkiem produktiem, un rezultātā veidojās neierastu garšu  buķeti. Arī tāpēc, ka Astrīda gandrīz neizmantoja cukuru un sāli. Semināristēm, kuras to nepamanīja, likās, - nav saldumiņa, nav asumiņa. Patiesībā bija viss, tikai savādākā garšu veidolā.

Airitas Miezes meistarklase
Kas interesants bija semināra turpinājumā? Izslavētās konditores Airitas Miezes meistarklase "Veselīga konditoreja mūsu uzturā". Ēdām 3 veidu picas tik garšīgas, ka nebija laiks komentāriem. Picās galveno vijoli spēlēja “Smiltenes piens” Vegānais siers un “Kotiņi” Vegānie milti. Semināristi nebija vegāni, taču bija vērts nobaudīt šo Airitas meistarēdienu. Vegānā siera garšu varēja baudīt  "tīru", kā arī termiski apstrādātu  sieru. Pēc tam - Airitas lekcija par veselīgu konditoreju. Kas ir diēta?  Ar ko aizstāt kviešu miltus? Ar ko aizstāt cukuru? Ar ko aizstāt sāli? Ar ko aizstāt olas? Un vēl, un vēl svarīgi jautājumi un atbildes. Cerams, ka  lekcija būs vērtīgs mācību līdzeklis, kuru semināristes - skolotājas  aizveda audzēkņiem. Tad sekoja praktiskā daļa : Airita gatavoja dažādas veselīgas mērces, kēksus,  ātro zefīru. Pārsteidzoši bija saldie kēksiņi  bez cukura, sāļie kēksiņi - bez  sāls, “Jaunpils pienotava” biezpiena kēksiņi bez miltiem un cukura.  Ideāli sagatavotais izdales materiāls mums neļaus aizmirst Airitas padomus, līdz ar to semināra lielo vērtību. . 

Ineses Bedeices meistarklase
Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma  skolotāja Inese Bedeice  piedāvāja jaunas un  skaistas vēsmas. Viņas meistarklases tēma "Ēdiena dizains". Arī šķīvja dizains. Runājot par dizainu kulinārijā, tiek iekļauta arī gatavošana, iepirkšanās, baudīšana... Var pieņemt, var diskutēt. Inese (kā jau  ēdienu noformēšanas māksliniece) semināristiem stāstīja un rādīja šķīvju košumu - izcēla šķīvja apmales, vidus daļu. Tā bija pārdomāta "spēle" ar produktiem, kurus var sagriezt, sasmalcināt, samaisīt, konservēt, uzglabāt. Šķīvī rotājās dabas krāsas. Vārdos to nevar pārstāstīt, tas ir jāredz.

Ligitas Šeferes un Ginta Sniedzies meistarklase
Seminārs noslēdzās uz īpaši skaistas un modernas nots: tā bija Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotājas Ligitas Šeferes meistarklase "Kārtainais TRAIFLS jeb deserts glāzītēs". Traifls, no angļu valodas tulkots,  nozīmē - sīkums. Taču "sīkumiņš" bija ļoti garšīgs, pievilcīgs, veselīgs, sātīgs, visslavenākā galda cienīgs. Deserta sastāvā var būt biskvīts, putukrējums, vārītais krēms, Krēmsiers, biezpiens, ogas, augļi, želejas. Biskvīts jāaromatizē un jāmitrina ar sulām vai bezalkoholiskiem dzērieniem (var izvēlēties arī vīnu). Mini ēdiena sastāvu katrs drīkst  kārtot  pēc savas gaumes. Porcijas svars 60 - 160 grami. Ligita gatavoja burkānu, snikera un citronu traiflus. Ļoti garšoja! Un tad -  sekoja slavenā vīnziņa Ginta Sniedzes meistarklase (lekcija un degustācija) par stiprinātajiem vīniem. Ko lai saka: realitātē  pusotra stunda ir jāpiedzīvo un jāizdzīvo, jo Ģints auditorijas priekšā darbojās kā aktieris, un šī māka un māksla papildināta ar aizraujošu stāstījumu, vīnu smaržu un vīnu fantastisko garšu, ar “Smiltenes piens”  sieru “Smiltene” un “Talsu   piensaimnieks” "Deviņkalnu de LUX". “Siera kluba” vadītāja Vanda

   
...............................................................................................................................................................................................................................................................