Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2023 Ogres tehnikums

17.oktobris - saturīga diena Ogres tehnikuma vairāk nekā 100 topošajiem pavāriem, konditoriem un viesmīļiem. „Siera klubs” organizēja semināru "Meistara diena". Šajā pasākumā svarīgākie mūsu sadarbības partneri  Zemkopības ministrija, piena pārstrādes uzņēmumi un ZS „Kotiņi”,  jo bez finansiāla atbalsta un produktu dāsnuma semināri nevarētu notikt. Trīs degustācijas galdus piepildījām ar „Smiltenes piens”, „Rankas piens”, „Lazdonas piensaimnieks”, „Jaunpils pienotava”, ”Talsu piensaimnieks”, SIA „Malevss” (SierŠtelle), „Lapsu mājas sieri” un PKS „Straupe” lieliskajiem sieriem. Bija arī ES Aizsargātie Latvijas īpašie produkti : Jāņu sieri, sklandrauši un Carnikavas nēģi. Semināra galvenais uzdevums - iepazīstināt jauniešus ar Latvijas produktiem, to izmantošanu uzkodās un meistarklasē ēdienu gatavošanā, kurā galveno "vijoli"  šoreiz spēlēja ZS „Kotiņi”  izaudzētie un pārstrādātie labumi.

Sarunas un diskusijas
Lūk, Ogres tehnikuma  seminārā "Meistara diena"  runātāji, stāstītāji, pārliecinātāji : semināru atklāja direktores vietniece  Armanda Auziņa, klātesošos uzrunāja direktore Ilze Brante, pēc tam garākas un īsākas lekcijas jeb stāstījumus piedāvāja „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova, Kotiņu saimniece Vija Kuļša, Kotiņu projektu vadītājs Rolands Keišs, „Lapsu mājas sieri” īpašnieki Sabīne Vaska un Jānis Lapsa. „Kotiņi” - milzīga saimniecība, „Lapsu mājas sieri” - neliela ražotne, bet abas strādā un "cīnās", abām sava vieta zem saules. Divi ļoti pozitīvi pretstati saimniekošanai. Pēc sarunām jaunieši noskatījās filmu par Jāņu siera gatavošanu. 

Degustācija
„Siera kluba”  seminārā "Meistara diena” Ogres tehnikumā pēc lekcijām sekoja garšīgā daļa - Latvijā ražoto sieru, biezpiena krēmu, dažādu šķirņu sviestu, kā arī uzkodu un konditorejas izstrādājumu degustācija. Audzēkņiem, pedagogiem, viesiem bija iespēja klātienē izgaršot plašu sortimentu. Paldies skolotājām „Zinaidai Bārai, Mārai Strazdiņai, Lilitai Melderei un jaunajiem pavāriem par šķīvju un paplāšu piepildīšanu  un dekorēšanu. Trīs bagātīgi klātie galdi  "lūza" no labumiem. 

Meistarklase
Ogres tehnikuma semināra praktiskajā daļā „Kotiņu” saimniece un šefpavāre, arī  TV šova „Īstās latvju saimnieces” dalībniece Vija Kuļša  topošos pavārus iepazīstināja ar „Kotiņi” izaudzēto, uzsverot, ka saimniecības moto ir "No lauka līdz galdam". Un tad sākās rosīga darbība - paraugēdienu gatavošana. Tomātu zupa ar miežu grūbām, zirņu un pupu kotletes (ar gaļu un bez gaļas), pērļu grūbu putra ar sviestu un cauraudzi, putraimdesas ar marinētu ķirbi, biešu un citu dārzeņu salāti, ābolu sulā mērcētas pērļu grūbas ar rozīnēm, apelsīniem un putukrējumu, - vienkārši, taču ļoti gardi un sātīgi ēdieni. Tajā pašā laikā - moderni ēdieni .Protams, neiztika bez „Talsu piensaimnieks” un „Smiltenes piens” sieriem, „Lazdonas piensaimnieks” sviesta un PKS „Straupe” krējuma. Seminārs bija lielisks. Mēs visi  visu baudījām un slavējām gatavotājus.