Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2023
PIKC „Smiltenes tehnikums”

“Siera kluba” seminārs  "Meistara diena" 31.maijā Smiltenes tehnikumā noslēdza mūsu izglītojošo pasākumu pavasara ciklu. Gandarījums par Smiltenes tehnikuma facebook  ievietoto sirsnīgo materiālu - par notikumu vērtējumu. Darba diena 60 topošajiem konditoriem un pavāriem,  meistarklases vadītājai konditorei Airitai Miezei, skolotājām bija gara, bet ļoti interesanta un saturā bagāta.  Jaunieši nobaudīja  “Smiltenes piens”, “Jaunpils pienotava”, PKS “Straupe”, “Lazdonas piensaimnieks”, “Rankas piens” sieru daudzveidību, konditorejas gardumu gatavošanā izmantoja šo uzņēmumu citus piena produktus, ZS “Kotiņi” miltus. Īpašs "viesis" degustācijas galdā bija Alūksnes ezera kūpinātais zutis, par to paldies aģentūras ALJA direktoram Mārim Lietuvietim. Seminārā piedalījās “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Ilze Bogdanova, kafejnīcas "Trīs pipari un kūkas" īpašniece Agija Sinka, kā arī laikraksts “Ziemeļlatvija”.
Paldies par atbalstu semināra organizēšanā Zemkopības ministrijai. “Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova: "Smiltenē mēs ieskandējām Jāņu tuvošanos ar PKS ”Straupe” ražoto Jāņu sieru un manu stāstījumu par šo lielisko produktu - Latvijas lepnumu."

 

Meistarklase konditorejā

“Siera klubs” un izcilā konditore Airita Mieze dāvina jums biezpienmaizes "Daile" recepti. Garšīgu, godīgi ceptu , izmantojot īsto biezpienu, jo gardu  biezpienmaizi reti kur var nopirkt. Tas, ko piedāvā, ir surogāti, kuros gandrīz nav biezpiena, toties ir nedabiskas, mums kaitīgas  vielas. Nosaukums un cena gan ir. 
Biskvītam: 120 g miltu, 160 g cukura, 5 olas, 20 g kukurūzas cietes. Smilšu mīklai: 400 g ZS “Kotiņi” miltu, 180 g cukura, 280 g sviesta, 1 ola,  mazliet vaniļas un cepamā pulvera. Biezpiena masai: 60 g ZS “Kotiņi” miltu, 10 olas, 1 kg PKS “Straupe” biezpiena, 1 kg dzērveņu, mazliet vaniļas. Riekstu kārtiņai: 320 g cukura, 100 g sviesta, 200 g mandeļu miltu, 200 g piena. Gatavo biskvītu, mazliet apcep. Biezpienu sablendē, pievieno cukuru, saputotas olas, izkausētu, sviestu, ko iemaisa mīklā. Gatavo riekstu kārtiņu : cukuru ar pienu un sviestu uzvāra, līdz iegūst gaiši brūnu masu. pieber riekstus, atkal uzvāra. Uz smilšu  mīklas lej biezpiena masu, dzērvenes, uzliek izcepto biskvītu, pārlej ar riekstu masu. Cep gatavu 175 grādos 40 minūtes. Kāda smarža! Kāds gardums! Esam atgriezušies bērnībā!
Airita topošajiem konditoriem mācīja cept triju veidu vegāniskās picas un saldos “gardumus”: vēja kūkas ar rabarberu krēmu, krēmsiera kūkas, tortīti ar sāļo karameli un piena šokolādes ganašu, upeņu “operas” kūku un jau slavēto biezpienmaizi “Daile”. Viss seminārs notika par tēmu  “Vai konditoreja var būt veselīga?” Airita pierādīja, ka var.