Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2023
VSIA “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”

30.maijā “Siera klubs” organizēja semināru Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā. Piedalījās  60 topošie pavāri, konditori, kā arī skolotājas. Ar mums kopā bija “Jaunpils pienotava”, “Smiltenes piens”, “Lazdonas piensaimnieks”, “Rankas piens”, PKS “Straupe”, “Talsu piensaimnieks”, ZS “Kotiņi”, “Latvijas maiznieku biedrība”  produkti degustāciju galdā un meistarklasē, gatavojot kurzemnieku kulinārā mantojuma ēdienus. Semināra pirmajā daļā  daudz tika runāts par  Eiropas aizsargātajiem Latvijas īpašajiem produktiem: Vanda Davidanova  -  par Jāņu sieru un tā ražotājiem, Gunta Duka par maizi,  “Ēmužas” īpašnieks un šefpavārs Aivars Varņeckis - par Rucavas balto sviestu, lielajiem pelēkajiem zirņiem un sklandraušiem. Interesanta tēma, kurai pievērsās Aivars Varņeckis bija arī Latvijas Kulinārais mantojums un ēdieni.
Vanda Davidanova norādīja, ka šis seminārs ir ieskaņa Vasaras saulgriežiem, kuri strauji tuvojas - pilnām mutēm baudījām Jaunpils Jāņu sieru. Ļoti gards! Un jūnijs būs svarīgākais mēnesis Jāņu siera apritē.  Paldies par atbalstu semināra organizēšanā Zemkopības ministrijai. Ar mums kopā bija arī “Latvijas lauku izglītības un konsultāciju centrs”.

Aivara Varņecka meistarklase
“Ēmužas” īpašnieks un šefpavārs Aivars Varņeckis ir augstas raudzes kulinārijas meistars, un to viņš parādīja un pierādīja, vadot meistarklasi, Rīgas TRIT. Tēma: kurzemnieku kulinārā mantojuma ēdieni. Topošie pavāri atzina, ka bija ļoti vērtīgi un interesanti darboties Aivara vadībā un viņi pirmo reizi gatavoja tādus ēdienus. Pēc tam visi baudīja lielas porcijas,  tomēr nespēja iztukšot katlus un pannas. Tēva rausis, kurzemnieku skābputra, šmorklopša zupa ar cūkgaļas "irbītēm", dārzeņiem, pārbērta ar rīvētu sieru, vistas frikasējs ar jaunajiem kartupeļiem, krējuma un siera mērci, sīpollociņiem un redīsu salātiem, skābināts biskvīts ar krēmsiera pildījumu un ogām, - kas varēja būt labāks par to! Garšoja kā īsti mājas ēdieni. Protams, jo gatavoti no dabīgiem un svaigiem produktiem. Izmantojot  “Jaunpils pienotava”, “Smiltenes piens”,  PKS “Straupe”, “Lazdonas piensaimnieks”, “Kotiņi” labumus.