Konkurss par Eiropas aizsargātajiem Latvijas īpašajiem produktiem

 

10. maijā –  biedrības „Siera klubs” organizētais profesionālās meistarības konkurss „Eiropas aizsargātie Latvijas īpašie produkti ārzemju viesu galdā”. Piedalījās astoņas komandas, kopā 16 topošie pavāri un viesmīļi. Lai konkurss varētu tik skaisti un raiti notikt, paldies par atbalstu Zemkopības ministrijai, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomei, Latvijas Piensaimnieku centrālajai savienībai, Latvijas Lauku izglītības un konsultāciju centram, Jaunpils pienotavai, Latvijas Maiznieku biedrībai, Ogres tehnikumam, Rucavas Tradīciju klubam, Latvijas Medijiem.

Konkursa uzvarētāji
„Siera kluba” organizētajā konkursā "Eiropas aizsargātie Latvijas īpašie produkti ārzemju viesu galdā " 1.vietu pārliecinoši ieguva Daugavpils tirdzniecības profesionālās vidusskolas komanda - Anna Lurina un Artjoms Apekunovs ( skolotājs Aleksandrs Kļimovs). Skaisti noformētā latviskā galdā skaistos traukos pārdomāti izkārtoti  šādi ēdieni : divu veidu sviestmaizes - ar pelēkiem zirņiem un šprotēm, kā arī ar Jāņu siera krēmu un kūpinātu desu, salāti ar Jāņu sieru, pērļu grūbām, spinātiem, paipalu olām, karstā uzkoda ar skābētiem kāpostiem, grūbām, mājas desu un apceptu Jāņu sieru, sklandrauši ar Rucavas baltā sviesta
krēmu. Daudzos ēdienos bija izmantota Salinātā rudzu rupjmaize, siera  platē – Jaunpils pienotavas ražotais Jānu siers. Balvas dāsnas - dāvanu karte  EUR 150.00 vērtībā, grāmatas, sieri un citi labumi. Dāvanu karte arī no Rucavas Tradīciju kluba (pasniedza Sandra Aigare), lai daugavpilieši apmeklētu Rucavu. Daugavpilī šī skola ir "spēcīga", tajā mācījušies tagadējās pavārmākslas izcilības Māris Astičs, Haralds Saušs, Arturs Linkevičs. 

Negaidīts panākums
Konkursā  2.vietu ieguva Aizkraukles profesionālās vidusskolas komanda - audzēknes Paula Veronika Šīre un Elīna Suhotina, skolotāja Dzintra Ciša. Ēdieni - garšīgi un "pareizi"- mūsu īpašie produkti izmantoti, galda klājums - pievilcīgs. Vienīgi - ēdienu nosaukumi varēja būt ne tik poētiski. Ēdienu prezentāciju meitenes papildināja ar ģitāras spēli , kā arī jauku dziesmu. . Pašas bija  sasējušas Ķimeņu sieru. Žūrija viņas uzteica ar bonusu - papildus punktiem. Prieka asaras acīs liecināja par saviļņojumu un pārsteigumu - par 2.vietu.

Godpilnā 3. vieta
Konkursā "Eiropas aizsargātie Latvijas īpašie  produkti ārzemju viesu cienastā"

3. vietu ieguva Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma komanda - Elīna Olendere un Aiva Līvija Gūtmane, skolotājs Aivars Varņeckis. Salinātās rudzu maizes sviestmaizes pārzieda  ar Rucavas balto sviestu un papildināja ar „Jaunpils pienotava” Jāņu siera krēmu, reņģu filejām, sinepju mērci un paipalu olām. Garda un 
interesanta bija baklažānu pica ar Jāņu sieru un dažādām piedevām. Lielākais pārsteigums un gardums - panēti pieneņu ziedi, fritēti eļļā.  Sklandrausi pasniedzot, bija mūsdienīgs akcents - to savienoja  ar „Smiltenes piens” "moderno" sieru Burrata. Pelēko zirņu un piparkūku deserts ar kefīra želeju, arī pašu siets Līgo siers, - galds izskatījās  bagātīgi pievilcīgs. Konkursantes - zinošas, prata pamatot savu viedokli, arī zināšanas par Latvijas īpašajiem produktiem - labas.

Kopumā labi un skaisti
Konkursā labi startēja Kandavas lauksaimniecības tehnikuma komanda – Aija Sprūde un Kristaps Liepa. Jauniešus konkursam gatavoja skolotājas Indra Vizule un Dzintra Znatnaja. Receptūras uzrakstītas ideāli, ēdieni - gardi, katrā - Latvijas īpašie produkti, prezentācija - gandrīz bez  aizķeršanās. Taču konkursi dažkārt "izspēlē" neparedzētas spēles. Steiga, uztraukums,-  tā arī šoreiz… Konkursanti aizmirsa sagatavot sieru plati. Bet kopumā bija skaisti!

Interesanti un inovatīvi
Lūk, Ogres tehnikuma konkursantes  Kristīne Barzinska un Katrīna Marija Poča. Audzēknes konkursam sagatavoja skolotāja Māra Strazdiņa. Galda klāšanā un apkalpošanā padomus neliedza skolotāja Lilita Meldere. Latvijas lielo pelēko zirņu pastēte, karamelizēts Jāņu siers, rupjmaize musa kūkā, biezpiena krāms ar zirņiem... Interesanti un inovatīvi. Lielu paldies „Siera klubs” teica Ogres tehnikuma direktorei Ilzei Brantei un skolotājām par palīdzēšanu konkursa organizēšanā. 

Visiem – paldies!
Attēlā Rīgas TRIT komanda Elīna Kovaļonoka un Mārtiņš Jānis Zīle, skolotāja  Sandra Degaine.  Pārdomāts  Eiropas aizsargāto Latvijas īpašo produktu salikums ēdienos. Saderīgas garšas,  dekorējums, simpātisks galda klājums. Taču žūrija bija acīga un prasīga, - kā jau konkursā. Ne velti saka : galvenais piedalīties, parādīt sevi un paskatīties uz citiem. No „Siera kluba” puses - paldies!
Rīgas TRIT otrā komanda: Jeļizaveta Akļimoviča un Krišjānis Šķēls, skolotāja Inese Bedeice. Konkursanti centās. Vairākos ēdienos izmantoja Salināto rudzu rupjmaizi, Jāņu sieru, Rucavas balto sviestu.  Interesants bija  omletes veltnis ar zirņu pildījumu, dūmotas grūbas, pasniegtas ar Jāņu sieru un ceptām mandelēm. Uzmanību piesaistīja Jaunpils pienotavas Jāņu siers , kas marinēts upeņu sulā un balzamā. Visas labās idejas „Siera klubs” centīsies saglabāt un izmantot turpmākā darbā. Konkursa piedalījās Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi  Ralfs Ostrovskis un Vjačeslavs Kostjukovs. Puiši tiešām centās un izdarīja visu, kas bija viņu spēkos. „Siera klubs” saka paldies! Jaunajiem pavāriem priekšā vēl daudzi konkursi, un noteikti būs arī uzvaras.

 

 

...............................................................................................................................................................................................................................................................