|
||
|
Biedrības Latgales Kulinārā mantojuma centrs un Krāslavas Amatniecības centrs biedri, tajā skaitā arī Siera klubs aizvadīja trīs dienu saulainu un saturīgu ceļojumu Igaunijā (no 19.04. līdz 21.04.). Programma bija bagāta: baudījām kultūras objektu pievilcību, kulinārā mantojuma vērtības Tallinā, un Tartu, un šo pilsētu apkaimē. Iegūto vērtību skala plaša, par interesantākajiem momentiem - vērtas atmiņas. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Atmiņas no Tallinas Nakšņojām viesnīcā "Metropol Hotel". Pēc gardām brokastīm (sieri, biezpiens, marinētas siļķītes, ceptas reņģītes, dārzeņi un augļi u.c.) devāmies apskatīt Kadriorgas parku un pili, Dziesmu svētku estrādi, pēc tam - Tallinas ziemeļu daļu - Piritu. Brīnišķīgs rajons ar skaistu promenādi, Nāriņas pieminekli, neaizmirstamu skatu uz vecpilsētu, jahtu ostu. Kopā - fantastisks sākums dienai. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ieskats pagātnē Esot Igaunijā, noteikti jārod prieks, apskatot lielāko un krāšņāko ūdenskritumu. Tas ir Jegala (8 m augsts un 50 m plats),kas skaļi trokšņo uz Jegalas upes. Mums pietika laika, lai arī vairākas stundas pavadītu Igaunijas brīvdabas muzejā (tā teritorija 70 ha). Ļoti senas, mazāk senas ēkas, kas kādreiz bija katrā apdzīvotā vietā - baznīca, krogs, skola, veikals - savāktas un pārvestas uz muzeju zem klajas debess. Pusdienas ēdām kādreizējā krogā, un ēdieni bija kulinārā mantojuma izlase: sēņu zupa, kartupeļu un putraimu biezputra ar škvarkām (saceptu speķīti un sīpoliem), krējums, skābēti gurķi, mutē kūstoša biezpiena strūdele ar vaniļas mērci. Sātīgi un ļoti garšīgi! |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tartu smukumi Iekārtojušies viesnīcā "Tartu Hotel", devāmies ekskursijā pa Baltijas vecāko pilsētu - Taru. Emajegi upes promenāde veda uz Rātslaukumu, pasaules slaveno Tartu universitāti, vēsturiski bagāto Domkalnu. Antonija pagalmā iepazināmies ar Antonija ģildes darbību (pārsteigums bija somiņa no bebru ādas, krāsotas sudrablapsas, krāšņas kleitas u.c. igauņu amatnieku darbi). Dienu noslēdzām, vakariņojot restorānā. Viss bija garšīgs, jo īpaši siera kūka. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Mamess bagātība Tartu izstāžu centrā apmeklējām 28.starptautisko lauku gadatirgu Mamess". Kopā bija pulcējušies lauksaimniecības, mežsaimniecības, dārzkopības un pārtikas uzņēmumi, lai prezentētu savus sasniegumus. Mūs visvairāk piesaistīja pārtikas stendi, kuros bija viss, ko vien vēders |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Siera ražotne Andre Igaunijas brauciena noslēguma apskates objekts bija siera ražotne "Andre". Fermā ir 200 slaucamas govis un 200 teles. Ražo sešu veidu Gaudas veida sierus "Andre". Nogatavināšanas laiks dažāds. Saimnieki stāsta, ka tos pārdod gan pašu valstī, gan ārzemēs. Piena pārpalikumu pārdod uzpircējiem. Igaunijā vidējā cena esot 0.42 centi. Bija gan sieru bagātīga degustācija, gan vēl bagātāka - iepirkšanās. Trīs dienas tiešām aizripoja kā siera rituļi. Paldies Tatjanai Kozačukai par jauko braucienu. |
![]() |
![]() |
|