Igaunijā – pieredzes apmaiņā

 

Biedrības Latgales Kulinārā mantojuma centrs un Krāslavas Amatniecības centrs biedri, tajā skaitā arī „Siera klubs” aizvadīja trīs dienu saulainu un saturīgu ceļojumu  Igaunijā (no 19.04. līdz 21.04.). Programma bija bagāta: baudījām kultūras objektu pievilcību, kulinārā mantojuma vērtības Tallinā, un Tartu, un šo pilsētu apkaimē. Iegūto vērtību skala plaša,  par interesantākajiem momentiem - vērtas atmiņas.
 

Atmiņas no Tallinas

Nakšņojām viesnīcā  "Metropol Hotel". Pēc gardām brokastīm (sieri, biezpiens, marinētas siļķītes, ceptas reņģītes, dārzeņi un augļi u.c.) devāmies apskatīt  Kadriorgas parku un pili, Dziesmu svētku estrādi,  pēc tam - Tallinas ziemeļu daļu - Piritu. Brīnišķīgs rajons ar skaistu promenādi, Nāriņas pieminekli, neaizmirstamu skatu uz  vecpilsētu, jahtu ostu. Kopā - fantastisks sākums dienai.

Ieskats pagātnē

Esot Igaunijā, noteikti  jārod prieks, apskatot lielāko un krāšņāko ūdenskritumu. Tas ir Jegala (8 m augsts un 50 m plats),kas  skaļi trokšņo uz Jegalas upes. Mums pietika laika, lai arī vairākas stundas pavadītu Igaunijas brīvdabas muzejā (tā teritorija 70 ha). Ļoti senas, mazāk senas ēkas, kas kādreiz bija katrā apdzīvotā vietā - baznīca, krogs, skola, veikals - savāktas un pārvestas uz muzeju zem klajas debess. Pusdienas ēdām kādreizējā krogā, un ēdieni bija kulinārā mantojuma  izlase: sēņu zupa, kartupeļu un putraimu biezputra ar škvarkām (saceptu speķīti un sīpoliem), krējums, skābēti gurķi, mutē kūstoša  biezpiena strūdele ar vaniļas mērci. Sātīgi un ļoti garšīgi!

Tartu smukumi

Iekārtojušies viesnīcā "Tartu Hotel", devāmies ekskursijā pa Baltijas vecāko pilsētu - Taru. Emajegi upes promenāde veda uz Rātslaukumu, pasaules slaveno Tartu universitāti, vēsturiski bagāto Domkalnu. Antonija pagalmā iepazināmies ar  Antonija  ģildes darbību (pārsteigums bija somiņa no bebru ādas, krāsotas  sudrablapsas, krāšņas kleitas u.c. igauņu amatnieku darbi). Dienu noslēdzām,  vakariņojot restorānā. Viss bija garšīgs, jo īpaši siera kūka.

Mamess bagātība

Tartu izstāžu centrā apmeklējām 28.starptautisko lauku gadatirgu „Mamess". Kopā bija pulcējušies lauksaimniecības, mežsaimniecības,  dārzkopības un pārtikas uzņēmumi, lai prezentētu savus sasniegumus. Mūs visvairāk piesaistīja pārtikas stendi, kuros bija viss, ko vien vēders
var vēlēties.

Siera ražotne „Andre”

Igaunijas brauciena noslēguma apskates objekts bija  siera ražotne "Andre". Fermā ir 200 slaucamas govis un 200 teles. Ražo sešu veidu Gaudas veida sierus "Andre". Nogatavināšanas laiks dažāds. Saimnieki stāsta, ka tos pārdod gan pašu valstī, gan ārzemēs. Piena pārpalikumu  pārdod uzpircējiem. Igaunijā vidējā cena esot 0.42 centi. Bija gan sieru bagātīga degustācija, gan vēl bagātāka - iepirkšanās. Trīs dienas tiešām aizripoja kā siera rituļi. Paldies Tatjanai Kozačukai par jauko braucienu.

 

 

...............................................................................................................................................................................................................................................................