„Novadu Garša Latvijā”

 

2.oktobrī biedrības „Siera klubs” radošā  – darbīgā komanda piedalījās SIA „Latvijas Lauku konsultācijas un izglītības centrs” organizētajā pasākumā „Novadu Garša Latvijā, kas notika Rīgā atpūtas centrā „Hanzas perons”. „Siera klubs” dienas garumā organizēja „Piena pieturu”.
„Piena pietura” - kā jau no  rīta piedien, savu uznācienu sāka ar „Brokastīm”. „Smiltenes piens” gardie sieri rindojās uz dažādām sviestmaizītēm. Tās čakli gatavoja un skaisti izkārtoja PIKC „Kandavas Lauksaimniecības tehnikums”  audzēknes skolotājas Dzintras Znatnajas vadībā. Brokastu galdā bija vieta arī PKS „Straupe” biezpienam, kurš izstādē „Riga food” ieguva zelta medaļu. Biezpiens tika papildināts ar PKS „Straupe” krējumu un piedevām (zemenēm, gurķiem, zaļumiem). Pasākumu apmeklēja  uzņēmuma komercdirektors Andris Rieksts un tirdzniecības vadītājs Ivo Apenītis.

Turpinājumā „Siera klubs” „Piena pieturā” piedāvāja PKS „Straupe” piena zupu. To vārīja Ogres tehnikuma skolotāja Zinaida Bāra un audzēkņi. Zupā izmantotas ZS „Kotiņi” pērļu grūbas, burkāni, rozīnes,  labs papildinājums bija Straupes Jāņu siers. Mūsu piena zupa bija īstajā vietā un laikā. Skaists pārsteigums bija divas lielas sieru plates. Vienu no tām gatavoja Ilva Liepniece no Auces. Tā bija plate  „Ŗudens”- krāšņa  un krāsaina kā rudenim piestāv. Platē tikai „Jaunpils pienotava” sieri : „Zelta”, lielās un mazās „Mozzarellas”, „Mūka”, „Mednieku”, „Spēkavīrs”, „Naskās bumbas”. Ilva stāstīja, ka pārējie gardumi - rozītes, sēnītes, vāverītes ceptas ar  Jaunpils Zelta sviestu. Ilva kārtējo reizi pārspēja pati sevi! Jaunpils sieri tiešām tika pacelti spožā rudens saulītē!

Otro sieru plati no SIA „ELPA” sieriem gatavoja  Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Inese Bedeice. Plates tēma „Baltā ziema”, jo ziema tuvojas, un balti jo balti ir „Elpa” sieri, - tik piemēroti izvēlētai idejai. Tā bija īsta skaistumplate, tā sniedza baudu gan acīm, gan mūsu garšas kārpiņām.Pasākuma ”Novadu garša Latvijā” noslēguma daļā Irina Duvanova, Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja, rādīja sieru dekoratīvas griešanas māku - karvingu. Latvijā Irina ir vienīgā,  kura tik perfekti prot strādāt ar sieriem šajā senajā tehnikā. Izmantoti Limbažu sieri „Grande Duro”, „Sole Grosso”un Holandes siers. Vai vajadzīgi komentāri? Šķiet, ka ne, visi skatītāji bija sajūsmā .par Irinas māku un mākslu. Daudzas reizes skanēja vārdi - cik skaisti! „Siera klubs” tika cildināts par dalību pasākumā laikrakstā „Latvijas Avīze”, ka arī ir uzņemta filma par visām aktivitātēm

   
...............................................................................................................................................................................................................................................................