Semināru cikls MEISTARA DIENA 2020 |
13.oktobris - silta un saulaina rudens diena ieskāva Aizkraukles profesionālo vidusskolu. Arī telpās valdīja brīnišķīga atmosfēra - topošie pavāri un ēdināšanas nozares jaunie speciālisti pulcējās kuplā skaitā, lai piedalītos biedrības Siera klubs seminārā "Meistara diena". Semināru atklāja skolas direktore Ruta Krūkle. Pēc tam tika nolasītas vairākas lekcijas, tad noskatījāmies dokumentālo filmu "EdienKarte" par sviesta ražošanu Lazdonā. Tad - bagātīga sieru, biezpiena, sviesta un visdažādāko uzkodu degustācija. Galda krāšņums pieteica rudens tuvumu. Bija ieradušies vairāki viesi: Lazdonas piensaimnieks valdes priekšsēdētāja Elvīra Utināne, SIA Kalnabaloži īpašnieks Haralds Ludbaržs, kā arī restorāna |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Degustācijas galdā bija 16 sieru šķirnes un veidi no Limbažu siers, ELPA, Jaunpils pienotava, Smiltenes piens, Lazdonas piensaimnieks un Rankas piens. Siera salāti, pīrādziņi ar sieru, piena ķīselis ar melleņu ievārījumu, Kotiņi zirņu miltu pankūkas, pildītas ar Krēmsieru, kā arī citi labumi uzkodās. Liela interese bija par Lazdonas piensaimnieks sviestu, kas bija samaisīts ar dažādām piedevām - apelsīnu, kaltētiem ķirštomātiņiem, oregano, melno sāli, arī ar sāli un kadiķu ogām. Šķīvji un paplātes tukšojās visai ātri, - tātad garšoja. Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova atgādināja: lai mēs katrs sev nodrošinātu diennaktij nepieciešamo kalcija devu, ik dienu jāpatērē 100 g siera, jāizdzer 1 glāze piena un 1 glāze skābpiena dzēriena. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Meistarklasi paraugēdienu gatavošanā vadīja Kristīne Bratka, Lazdonas piensaimnieks restorāna Efeja (Madona) šefpavāre. Kristīne kopā ar topošajiem pavāriem gatavoja piecus paraugēdienus : grilētu Lazdonas Jāņu sieru. To pasniedza ar avokado un gurķu salsu. Pēc tam sekoja tomātu zupa ar rīvētu sieru "Smiltene", kraukšķīgs, medots cālis ar kuskusu un sieru, melleņu zupu ar biezpiena klimpām. Visi bijām sajūsmā par Limbažu siers siera "Grande Duro" groziņu, pildītu ar ELPA Kazdangas sieru un vītinātu gaļu, dekorētu ar avenēm un mellenēm. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |