Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2020
Aizkraukles profesionālajā vidusskolā

13.oktobris - silta un saulaina rudens diena ieskāva Aizkraukles profesionālo vidusskolu. Arī telpās valdīja brīnišķīga atmosfēra - topošie pavāri un ēdināšanas nozares jaunie speciālisti pulcējās kuplā skaitā,  lai piedalītos biedrības „Siera klubs” seminārā "Meistara diena". Semināru atklāja skolas direktore Ruta Krūkle. Pēc tam tika nolasītas vairākas lekcijas, tad noskatījāmies dokumentālo filmu "EdienKarte" par sviesta ražošanu Lazdonā. Tad - bagātīga sieru, biezpiena, sviesta un visdažādāko uzkodu degustācija. Galda krāšņums pieteica rudens tuvumu. Bija ieradušies vairāki viesi: „Lazdonas piensaimnieks” valdes priekšsēdētāja Elvīra Utināne, SIA „Kalnabaloži” īpašnieks Haralds Ludbaržs, kā arī restorāna
„Klidziņa” direktore.

Degustācijas galdā bija 16 sieru šķirnes un veidi no „Limbažu siers”, „ELPA”, „Jaunpils pienotava”, „Smiltenes piens”, „Lazdonas piensaimnieks” un „Rankas piens”. Siera salāti, pīrādziņi ar sieru, piena ķīselis ar melleņu ievārījumu, „Kotiņi” zirņu miltu pankūkas, pildītas ar Krēmsieru, kā arī citi labumi uzkodās. Liela interese bija par „Lazdonas piensaimnieks”  sviestu, kas bija samaisīts ar dažādām piedevām - apelsīnu, kaltētiem ķirštomātiņiem, oregano, melno sāli, arī ar sāli un kadiķu ogām. Šķīvji un paplātes tukšojās visai ātri, - tātad garšoja. „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova atgādināja: lai mēs katrs sev nodrošinātu diennaktij nepieciešamo kalcija devu, ik dienu jāpatērē 100 g siera, jāizdzer 1 glāze piena un 1 glāze skābpiena dzēriena.

Meistarklasi paraugēdienu gatavošanā vadīja Kristīne Bratka, „Lazdonas piensaimnieks” restorāna „Efeja” (Madona) šefpavāre. Kristīne kopā ar topošajiem pavāriem gatavoja piecus paraugēdienus : grilētu Lazdonas Jāņu sieru. To pasniedza ar avokado un gurķu salsu. Pēc tam sekoja tomātu zupa ar rīvētu sieru "Smiltene", kraukšķīgs, medots cālis ar kuskusu un sieru, melleņu zupu ar biezpiena klimpām. Visi bijām sajūsmā par „Limbažu siers” siera "Grande Duro" groziņu, pildītu ar „ELPA” „Kazdangas sieru” un vītinātu gaļu, dekorētu ar avenēm un mellenēm.
Tie bija restorāna līmeņa smalki un gardi ēdieni.