JĀŅU SIERS – SAULES CEĻĀ

 

27. maijā biedrība „Siera klubs” organizēja PIKC „Ogres tehnikums” interesantas un skaistas radošās stundas „Jāņu siers – saules ceļā”. Sešas dalībnieces, katra izmantojot pa 3 kg Jāņu siera, kā arī krāšņus, piemērotus dekorus, gatavoja siera plates.
„Siera kluba” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova: „Šis bija pēc aizliegumiem un ierobežojumiem mūsu pirmais „dzīvais” pasākums. Kaut arī apmeklētāju skaits nebija liels, vienalga esam priecīgi par prasmēm, kādas rādīja Inese Bedeice un Irina Duvanova (PIKC „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”), Zinaida Bāra (PIKC „Ogres tehnikums”), Ilva Liepniece ( Auces bērnudārzs „Pīlādzītis”), Vanessa Rufino un Kristīne Bratka ( Madonas restorāns „Efeja”). Viņas – skolotājas, šefpavāres, godu saimnieces.
Jāņu siera plates bija bagātīgas un skaistas, tautiskas un mūsdienīgas, košas un baudītājus kārdinošas. To gatavotājas parādīja un pierādīja, ka arī Jāņu siers sader ar jebkuru citu produktu (rupjmaizi, sviestu, zemenēm, gurķiem, redīsiem, kūpinātu cauraudzi u.c.).
Tuvojas Vasaras saulgrieži, kad pakalnos gaiši liesmos ugunskuri, skanēs Līgo dziesmas un Jāņu bērni pilnām mutēm baudīs sieru un alu. Tāpēc ir laiks Jāņu sieram, kura forma un krāsa saistīta ar saules simboliku, doties ceļā pie patērētājiem.”  
Tieši jūnijs ir pieprasītākais Jāņu siera patēriņā, tomēr priecē fakts, ka mūsu uzņēmumi, pircēju ieteikumu mudināti, šo produktu piedāvā visu gadu. Pērn tie saražoja 200 tonnas Jāņu siera, kas ir par 28 t vairāk nekā 2019. gadā. Šā gada maija nogalē veikalu plauktus jau bija sasniegušas vairāki desmiti tonnas šī produkta.
Pasākumā Ogrē piedalījās 5 uzņēmumi, kuriem dota atļauja ražot Jāņu sieru:  AS „Jaunpils pienotava”, AS „Rankas piens”, PKS „Straupe”, AS „Lazdonas piensaimnieks” un LPKS „Dundaga”. Jāņu siers, tāds vienīgais pasaulē, ir iekļauts Eiropas produktu izlasē – ES pārtikas kvalitātes Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā. Tas ir marķēts ar atpazīstamu logotipu. 2003. gadā ieguvis augstāko novērtējumu: tam piešķirts tituls „Latvijas sieru karalis”.
Visčaklākais ražotājs ir AS „Rankas piens”, kurš gadu no gada Jāņu siera daudzumu kāpina, pērn sasniedzot 113,58 tonnas.
Jāņu siers ir produkts ar ļoti senu vēsturi, stingrām, nemainīgām gatavošanas tradīcijām un nemainīgu receptūru, kuras pamatā ir biezpiens, olas, piens, ķimenes un sāls.
Tiek uzskatīts, ka Jāņu siers iemieso saules radošo enerģiju, piena lopkopības produktu bagātīgo ieguvi un veiksmi. Baudot šo sieru, katrs paņemam daļu no saules spēka un ražotāju mīlestības.
Pasākumā piedalījās laikraksta „Latvijas Avīze”; žurnālisti un TV raidījuma „Izstāsti Latvijai” radošā grupa. Par iespēju popularizēt Jāņu sieru pateicamies Zemkopības ministrijai.

 
...............................................................................................................................................................................................................................................................