Noslēzies janvāra seminārs

 

Semināri sešpadsmito gadu, šogad - pirmais

30.janvāra pēcpusdienā noslēdzās „Siera kluba” organizētais seminārs "Veselība, labs izskats, harmonija  ar Latvijas produktiem". Piedalījās 33 semināristi no Daugavpils, Preiļiem, Līvāniem, Kuldīgas, Valmieras,Talsiem, Smiltenes, Alsviķiem, Madonas, Auces, Tukuma, Aizkraukles, Dobeles, Jaunpils, Ogres, Jūrmalas un Rīgas. Tātad - pārklāta visa Latvija. „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova gandarīta, ka tik brīnišķīgas atsauksmes par skaisto, interesanto un saturīgo dienu. Par to jāpateicas  Ilutai Straģei, aitas piena sieru ražotājai no Bauksas novada, Brunavas pagasta, Aivaram Varņeckim, šefpavāram no Talsu novada "Ēmužām", Uldim Grigalim, AS "Interbaltija AG" vīnzinim , Vanessai Rufino, pavārei no Brazīlijas. Viņi katrs ar savu lekciju, degustāciju un meistarklasi bija nepārspējami.

Aitas piena sieri – vienīgie Latvijā

Semināru sākām ar Ilutas Straģes stāstu par piena aitām, dažādiem sieriem. Iluta atcerējās, ka pirms daudziem gadiem bijusi „Siera kluba” semināriste un mācījusies sieru gatavošanu. Rezultāts ir labs: sieri top no aitas piena, no aitas un kazas piena, no govs piena. Atšķirīgi garšas un konsistences ziņā, bet garšīgi. Nekādā ziņā nav vienveidīgi. Iluta bija atvedusi aitas piena jogurtu, un šefpavārs Aivars Varņeckis pasniedza jogurtu kopā ar avokado, greipfrūta sulu un ingveru. Lieliska kombinācija! Lielu atsaucību iemantoja grilsieri. Viens veids - no aitas piena, otrs veids - no govs piena. Izskatā vienādi, bet garšā - dažādi. Vanda Davidanova uzsvēra, ka Ilutai Latvijā vienīgajai piena aitu ferma, un būt vienīgajai aitu piena siera ražotājai ir liels izaicinājums un liela atbildība.

Avokado salātu labās garšas

Šefpavārs Aivars Varņeckis gatavoja salātus, kuru galvenā sastāvdaļa bija avokado. Mazliet atslodzei! Brīnišķīgi bija avokado un garneļu salāti (arī tomāti, gurķi, saldā kukurūza, salātlapas, kinza, olīveļļa). Interesants salikums - avokado ar kvinoju, tomātiem, spinātiem, ķiplokiem. Lielākais gardums bija mango un paprikas mērcīte ar saldo krējumu (mango un paprikas filejas apcep sviestā). Pievieno citrona sulu, piparus, sāli. Visu šefpavāre Ilva Liepniece dekorēja ar Jaunpils pienotavas svaigā siera bumbiņām, arī ar tomātu un paprikas sirsniņām. Lai tiek prieks arī acīm!

Vanessas Rufino brīnišķīgā meistarklase

Šefpavāre no Brazīlijas Vanessa Rufino gatavoja, perfekti izskaidroja un smaidīja. Pateicoties viņai, meistarklase bija lieliska! Apguvām, izgaršojām  jaunus produktus: melnās pupiņas, melnos spageti, kopā gatavojām no kokosrieksta kokospienu. Visos viņas ēdienos: uzkodā (vistas smaks), jūras velšu zupā ar kokospienu, fedžuada (melno pupiņu sautējums rīsi, dažādas gaļas un desas) ar dārzeņu mērci  (tomāti, paprika, sīpoli, sojas mērce, sīpolloki, kinza, citronu sula, garšvielas no Brazīlijas  un cukurs) , eksotiskajā augļu muslī ar Grieķu jogurtu un svaigajā sulu kokteilī bija mums nedaudz nepazīstamas garšas. Bet ļoti labas garšas!  Ēdienos iederējās kūpinājumi, mūsu dārzeņi, Smiltenes  kausētais siers "Azaids", „Jaunpils pienotavas” Zelta krējums un Zelta sviests. 

...............................................................................................................................................................................................................................................................