|
||
|
No 14.līdz 19. oktobrim Eiropas Reģionālā Kulinārā mantojuma tīkls (koordinators Niclas Fjelistroom) Turcijā Alanijas un Gaziantepas reģionos organizēja vērtīgu starptautisku pieredzes apmaiņas un mācību braucienu. Piedalījās šā tīkla biedri no 7 valstīm, tajā skaitā delegācija no Latvijas biedrības Latgales Kulinārā mantojuma centrs10 biedri. .Bija arī Siera klubs vadītāja Vanda Davidanova. Svinīga atklāšana - Alānijā "Green Beach Restaurant". Alanija atrodas pie Vidusjūras Tauras kalnu pakājē. Mūs lutināja gan turku viesmīlība, gan neparastie ēdieni, gan siltais laiks. Programma bija ļoti interesanta un pārdomāta. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Pārsteigumi Alanijā Interesanta bija ekskursija uz Alanijas vecpilsētu, kas piesaista ar šaurām ieliņām, vēstures pieminekļiem. Tur atrodas arī slavenais klinšainais zemes rags, kura virsotnē uzcelts pilsētas cietoksnis. Pavērās pārsteidzošs skats ar daudziem galdiem, klātiem ar vietējās produkcijas ēdieniem.Ar mums apsveicināties ieradās pilsētas mērs un pašvaldības amatpersonas. Baudījām, baudījām...Tuvojās vakars, kad vajadzēja doties uz labāko zivju restorānu Vidusjūras krastā. Uz galda "bira" ēdienu jūra no zivīm un dažādām jūras veltēm, kopā bija astoņpadsmit. Kad pasniedza zupu, tā bija zīme, ka svētku vakariņas noslēgušās. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Avokādo plantācijā |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Restorāns ne tikai vieta pusdienām Netālu no Alanija pusdienojām restorānā "Dimcayi Ada Piknik",kas atrodas uz kalnu ieskautas upes. Skaistumu un romantismu grūti izteikt vārdos. Mums - no Zviedrijas, Ukrainas, Polijas, Slovēnijas, Horvātijas un Latvijas tas bija jauks piedzīvojums, turku viesmīlība, garšīgi ēdieni. Pārliecinājāmies, ka restorāni Turcijā ir ne tikai vieta, kur paēst. Vispirms tā ir pievilcīga vieta atpūtai, kur smelties labsajūtu, enerģiju un iepazīties ar valsts dabas krāšņumu. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Banānu plantācijā |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vakariņas kalnos Uz vienas no Taura kalna virsotnēm - vairāk nekā 1000 metru augstumā atrodas "Park Orrman Restaurant". Tajā bija plānotas noslēguma vakariņas Alanijā. Autobuss rāpās augšā pa līkumotu ceļu, vienā pusē - klinšu siena, otrā - dziļi lejā mirdzēja pilsēta ... Vakariņās pasniedza ēdienus saskaņā ar turku kāzu tikumiem: zupa, aukstais galds, tad izcepts vesels jērs ar rīsu pildījumu, tad tika uzklāti galdi saldajiem ēdieniem. Dejojām ap ugunskuru. Viss bija skaisti un romantiski, tikai vēl vajadzēja nobraukt no augstā kalnā lejā. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gaziantepā |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Gatavojam semoline |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Baklavas ražotnē Mums bija iespēja apmeklēt baklavas ražotni, baklavas kafejnīcu, pistāciju muzeju un plantāciju. Baklava ir Tuvo austrumu slavens konditorejas izstrādājums - kārtainās fīlo mīklas zīdpapīra smalkumā gardums ar sasmalcinātiem riekstiem, cukuru un sviestu, cepts un mērcēts medū. Arī sīrupā, kas gatavots no rožūdens vai apelsīnu ziediem. Baklavā ir 40 kārtas mīklas. Apbrīnojami, kādā ātrumā tiek strādāts! Viss process roku darbs. Dienā saražojot 2 tonnas baklavu. Bet baklavu ražotņu ir ļoti daudz! Pēc tam apmeklējām pistāciju muzeju un plantāciju. Atgriezāmies ar atziņu: lai nenovecotu, katru dienu jāapēd 10 pistācijas. Atceroties filmu "Lieliskais gadsimts" par Suleimana valdīšanu, jau 15.gs. gatavoja baklavas ar pistācijām, un tieši Osmaņu impērijas laikā kāda gudra "galva" izdomāja recepti. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Par turku viesmīlību Lūk, esam apdāvināti ar krāšņām kaltēto dārzeņu virtenēm, katram arī grezns apgleznots šķīvis, kastīte ar vīnogu eļļu un granātu sulu. Vakarā gājām uz tirgu, lai nopirktu somas : tādu dāsnumu nebijām gaidījuši . Bet pirms tam apmeklējām sociālo māju: čaklas kundzes vārīja vīnogu sulu ar iebiezinātāju un cukuru. Tad gatavajā masā piesūcināja valriekstu virtenes , gatavoja želeju īpašām konfektēm, (gabaliņos sagrieztā želejā ietin riekstus). Iepazināmies ar granātu sulas spiestuvi, mūs cienāja gan ar granātiem, gan svaigi spiestu sulu. Visbeidzot vakariņas atkal pašvaldības restorānā (bet jau citā) kulinārā mantojuma ēdieni. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Paliec sveika, Turcija! Braucot pa Eifratu, atvadāmies no viesmīlīgās Turcijas. Eifrata -2800 km gara, plūst cauri Turcijas, Irānas un Sīrijas teritorijai. Interesanti- vienā krastā Turcija, otrā - Sīrija, taču viss ir klusi un skaisti. Kopā ar Tigru Eifratu sauc par Divupi. Bībelē tā saukta par Pratu, un ir viena no 4 upēm, kas iztek no Ēdenes dārza. "Pasveicinām" kalnos Runkeles pili, bet kalnu nogāzē - pusnogrimušo ciemu. Brīnišķīgie skati veldzē sirdi un dvēseli. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |