Siera svētkos cildināja ražotājus un sieru

8.jūnija  pēcpusdienā Ikšķilē izskanēja septiņpadsmitā „Latvijas novadu Siera diena”, kas bija sapulcinājusi 75 sieru šķirnes no SIA „Malevss”, AS „Jaunpils pienotava”, AS „Limbažu siers”,  PKS „Straupe”, SIA „ELPA”, SIA „Vecsiljāņi”, AS „Rankas piens”,  AS „Talsu piensaimnieks”, AS „Smiltenes piens”, SIA „Siera ražotne”, zemnieku saimniecībām „Juri”, „Līvi”, „Dālderi”, „Dzintari ”u.c. Bija ieradušies piena pārstrādes uzņēmumu vadītāji. Bija atbraukuši un atnākuši apmēram 8 tūkstoši siera baudītāju.
Dižtirgus, dziesmu un deju koncerti, stiprinieku konkursi, sieru skaistumkonkurss, garā siermaize, pustonnīgā siera torte, siera zupa, - viss vienuviet, saules apspīdētajos Siera svētkos.
„Siera kluba” vadītājas Vandas Davidanovas vērtējums: „Ļoti skaisti svētki! Saulaini un garšīgi! Siera ražotāji ir pelnījuši uzslavas un cildinājumus, jo gadu no gada pieaug gan saražotā produkta daudzums, gan patēriņš un eksports, kas spodrina Latvijas vārdu pasaulē.”

Skaitļi un fakti
* 2018. gadā saražotas 48,3 tūkst. t siera, t. i, par 10,2 % vairāk nekā 2017. gadā.
* 2018. gadā eksports salīdzinājumā ar 2017. gadu pieaudzis par 12 %, kopā uz 73 pasaules valstīm eksportētas 25,6 tūkst. t, kas ir 53 % no visa saražotā siera.
* Kopējais Latvijas piena produktu eksporta apjoms pret 2017. gadu samazinājies (ir 226 milj. EUR, bet 2017. gadā bija 243 milj. EUR). Toties siera eksporta ieņēmumi ir palielinājušies par 4 milj. EUR.
* Latvijā no Baltijas valstīm no 2017. gada līdz 2018. gadam ir visstraujākais siera patēriņa pieaugums uz 1 iedzīvotāju, t.i., 6,8 kg, bet Lietuvā – 5,1 kg, Igaunijā – 2 kg.
* Latvijā siera patēriņš ir uz 1 iedzīvotāju 2018. gadā bija 20,2 kg. ES valstīs vidējais siera patēriņš uz 1 iedzīvotāju ir 18,6 kg.

 

Siera ielas pirmais brīnums
Ikšķilē tika atklāta Siera brīnumu iela, uz kuras bija izvietojušies visi ražotāji ar savu produkciju. Bet ne tikai – pirmais lielākais brīnums bija ZS „Ēmužas” (Talsu novads) šefpavāra un īpašnieka Aivara Varņecka izceptā 150 metrus garā siermaize, izvietota labirinta formā. Siermaizē bija iecepti 20 kilogrami „Talsu piensaimnieks” un „ELPA” sieru. Smaržīga un garda bija maizīte. Kārdināja garāmgājējus: „Nogaršo!”
 

Siera ielas otrais brīnums
Siera ielas otrais brīnums bija biedrības „Latgolys golds” vārītā siera zupa ar „Jaunpils pienotavas” rīvēto sieru „Spēkavīrs” un „ELPA” pusspaini svaigā krējuma. Tiešām gardums! Trekna zupa, bet svētkos jau var atļauties vienu, otru, pat trešo bļodiņu.
„Latgolys golds” gatavoja arī svaigo sieru, klātesošos mācīja sieru cept.

 

Siera ielas trešais brīnums
Siera ielas trešais bija brīnumu brīnums – pustonnīgā siera torte, kuru cepa Ogres tehnikums, Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikuma, Smiltenes tehnikuma, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma jaunie pavāri un konditori. Šajā projektā ar 10 mazām tortītēm dekoram pievienojās Ikšķiles Ozoliņa konditoreja. Saldajā milzenī, kas kusa mutē, bija iestrādāti 60 kg „Smiltenes piens”, „Jaunpils pienotava”, „Limbažu siers”, „Straupe” un „ELPA” sieri, 20 kg biezpiena, 40 l saldā krējuma un 10 kg sviesta.
Ar tikpat lielu nepacietību – cik liela torte – visi gaidīja, kad svētku vadītājas atklās gardumu baudīšanas brīdi. Tad telts priekšā, kur gozējās torte, sāka vīties rindu rindas, pietika visiem. Un visi apgalvoja, ka tik gardu kārumu ēd pirmo reizi. Protams, jo tā taču siera torte!

Siera plašu skaistumkonkurss
Pirmo reizi Latvijā, iespējams, arī pirmo reizi pasaulē, notika „Siera plašu skaistumkonkurss”. Piedalījās 10 piena pārstrādes uzņēmumu sieri, kopā 50 kilogrami. Ideju īstenoja 10 pavāres, skolotājas, godu saimnieces. Skaisti, izcili, nepārspējami, eleganti, mākslinieciski, - šādi līdzjutēju epiteti „pārklāja” sieru plates.
Žūrijas komisijas priekšsēdētāja Inese Vīcupa:
„Sieru plašu skaistumkonkurss bija dalībnieču prasmju pierādījums, jo siera plate tiek uzskatīta par kulinārās mākslas kalngalu. Šis pasākums veicinās arī  sieru baudīšanas kultūru, netieši dos padomus un ieteikumus cilvēkiem, kuri konkursu vēroja.”
Žūrijā darbojās Marika Bērziņa-Frēdliha (SIA „Lanordija”) un konditore un godu saimniece no Dagdas Marija Aleksejeva.
„Cīņa” tiešām bija sīva. Žūrija piešķīra vienu 1. vietu, divas 2.vietas un divas 3.vietas.
Balvu kopējā summa 300 eiro.
1.vieta AS "Limbažu siers"  siera platei, kuru gatavoja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Irina Duvanova (saņēma dāvanu karti EUR 120,00).
2.vieta PKS "Straupe" sieru platei, kuru gatavoja  Indra Volgaste, saimniece no Dobeles (saņēma dāvanu karti EUR 50,00).
2.vieta AS "Talsu piensaimnieks" sieru platei, kuru gatavoja Ogres tehnikuma skolotāja Zinaida Bāra (saņēma dāvanu karti EUR 50,00).
3.vieta SIA ELPA sieru platei, kuru gatavoja Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Inese Bedeice (saņēma dāvanu karti EUR 40,00).
3.vieta AS "Rankas piens" sieru platei, kuru gatavoja Līvānu novada Rožupes pagasta ZS "Dālderi" saimniece  Svetlana Griga (saņēma dāvanu karti EUR 40,00).
1. – 3. vietu ieguvējām arī diplomi. Pārējām konkursantēm vērtīgas grāmatas un pateicības raksti.

Dažai dalībniecei noritēja asariņa, bet – neko darīt: jāprot gan uzvarēt, gan zaudēt.

Tautas balsojums par gardāko Jāņu sieru
Siera svētkos apmeklētāji izgaršoja 25 kg Jāņu sierus, ko ražo „Jaunpils pienotava”, „Straupe”, „Valmieras piens”, „Lanzdonas piensaimnieks” un „Rankas piens. Gan izgaršoja, gan nobalsoja par sieru, kurš likās vislabākais. Tam – arī Siera Karaļa kronis. To saņēma  AS "Jaunpils pienotava" Jāņu siers. Tautas balsojumā par šo  sieru kā par visgardāko nobalsoja 975 degustētāji,
2.vietā PKS "Straupe" Jāņu siers  - 899 balsis,
3.vietā AS "Lazdonas piensaimnieks" Jāņu siers 897 balsis.
Kopumā visi Jāņu sieri ļoti gardi.
Pērn saražotas 175 tonnas. Visbrašākais ražotājs AS "Rankas piens" (109 tonnas).
Prieks, ka Jāņu siers ir tirdzniecībā visu gadu ,ne tikai uz Līgo svētkiem. Jau šogad  esot pārdotas apmēram 70 tonnas šā siera. Uzņēmumu cena ļoti laba - vidēji 5 eiro ar PVN,  toties veikali liek pamatīgu uzcenojumu.

Sacentās stiprinieki
Gaidītas, kā visos siera svētkos, ir stiprinieku sacensības: vīrieši cēla „Limbažu siers” 22 kg smago „Grande Duro” rituli, sievietes cēla – 17 kg smago „Sole Grosso”, bet bērni  –  2 kg smago „Vecsiljāņu” Ievas sieru. Uzvarētājs Rolands sieru pacēla 50 reizes (6 minūtēs – 1100 kg), no sievietēm uzvarēja ārzemniece Krista, paceļot rituli 37 reizes ( 6 minūtēs 629 kg), bet par „Ikšķiles Stiprinieciņu” kļuva Valters, viņš ritulīti pacēla 200 reizes (kopā 400 kg). Uzvarētājiem balvās uzdāvināti 35 kg sieru. Tos pasniedza AS „Limbažu siers” pārstāve Signe Seile un ZS „Vecsiljāņi” siera meistare Ieva Midega.

Siera svētku labā pēcgarša
Vēl ilgi runāsim un pārrunāsim. Vēl ilgi atcerēsimies skaisto, saulaino Siera dienu Ikšķilē. Bet ražotāji turpinās ražot sieru.
„Siera klubam” jādomā, ko darīsim nākamgad svētkos, jo šādu jautājumu uzdeva žurnālisti.