Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2019
PIKC „Ogres tehnikums

12. septembrī saulaina diena un saulains noskaņojums bija  visiem „Siera klubs” organizētā semināra "Meistara diena" , kas notika Ogres tehnikumā, dalībniekiem - apmēram 150 audzēkņiem. Uzrunājot klātesošos, direktore Ilze Brante pasākumu nodēvēja par svētkiem. Pārpilnība bija uz degustāciju galdiem (sieri no „Smiltenes piens”, PKS „Straupe”, „Jaunpils pienotava”, „Limbažu siers”, „Talsu piensaimnieks”, „Trikātas pienotava”). Arī visdažādākās uzkodas – dārzeņi, gaļa kopā ar sieru . Arī meistarklase mācību virtuvē ar „Kurzemes Kulinārā mantojuma” ēdieniem. Piedalījās  arī viesi un lektori: Zemkopības ministrijas nodaļas vadītājs Juris Zinārs, „Latvijas Maiznieku biedrības” izpilddirektore Gunta Duka, "Straupe" ražošanas vadītājs Rolands Jomerts, pavāri Aivars Varņeckis un  Haralds Saušs. Mazie siera svētki tehnikumā ripoja no rīta līdz vēlai pēcpusdienai. Visiem patika, pat negribējās sacīt "Uz redzēšanos - nākamreiz!" Neliela piezīme: bija saruna par sklandraušiem un salinātu rudzu maizi. Tie ir ēdieni, kas nāk no senatnes, un jaunajiem pavāriem tos vērts zināt. Arī uz degustācijas galda bija gan sklandrauši, gan salinātā maize.  Jauniešiem ne visai garšoja. Ja šos produktus nepatērēsim, tie ar laiku var izzust. Diemžēl.

Ēdieni katlos, uz pannām

Ja pavārs Haralds Saušs stāstīja un rādīja piena produktu garšu un izskata pārvērtības dažādu piedevu rezultātā, tad šefpavārs Aivars Varņeckis kopā ar topošajiem pavāriem gatavoja paraugēdienus. Receptes bija izceltas no vecmāmiņu „lādēm”. Visiem ļoti garšoja klimpu zupa ar dārzeņiem, rīvētu kartupeļu kukulīši ar krējuma mērci, zivju kotletes, palandrica, rudeņa salāti… Ēdienos vieta atradās arī dažādiem sieriem. Semināra noslēgumā – saldā kunkulīne.