Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2019
PIKC Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā

10.septembrī daudzi ceļi satecēja pie Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma, kur notika „Siera kluba” organizētais seminārs „Meistara diena”.
Atbrauca lektori: no SIA „ELPA” valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis, biznesa augstskolas „Turība” pasniedzēja Livija Brūvere, „Rucavas tradīciju kluba” vadītāja Sandra Aigare, „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova. Meistarklasi Kurzemes Kulinārā mantojuma ēdienu gatavošanā, galveno akcentu liekot uz Rucavas novada ēdieniem, vadīja goda saimniece Ruta Ķestere.
Lekcijas bija interesantas. Kā V.Davidanova jokoja: klausītāji ar lielu uzmanību un izturību bija „nopelnījuši” izgaršot bagātīgo degustācijas galdu, kurā bija AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, AS „Trikātas siers”, AS „Talsu piensaimnieks”, SIA „ELPA”, SIA „Trikātas pienotava”, SIA „Siera ražotne” sieri un ar tiem gatavotās uzkodas. Siera salāti, dažādu krāsu un garšu pildījumi vēja kūkās, divu veidu kliņģeri ar sieriem, maizītes ar gaļām, dārzeņiem un sieru masām…

Bimbalīne, palandrica, kunkulīne
Ēdienu nosaukumi vien miljonu vērti! Jautāti, vai jaunie pavāri zina Kurzemes Kulinārā mantojuma ēdienus, tika nosaukti tikai sklandrauši.
Vanda Davidanova: „Tātad semināra meistarklases tēmas izvēlē nekļūdījāmies. Bez pagātnes nav nākotnes, un pavāriem jāpārzina, piemēram, ne tikai franču vai skandināvu modernās virtuves, bet jāorientējas arī savas zemes senču ēdienu vienkāršajās, bet garšīgajās un interesantajās receptēs. Jo ēdiens ir daļa no kultūras, galda klājuma un stāsta par produktiem pirms daudziem gadiem”.
Meistarklasi vadīja „Rucavas Tradīciju kluba” slavenā godu saimniece Ruta Ķestere. Vispirms Ruta kopā ar audzēkņiem gatavoja Balto sviestu jeb Leiti. Sandra Aigare bija izcepusi divus lielus rudzu maizes kukuļus. Tad nu varat iedomāties, kāds kārums bija tikko sakults sviests ar maizīti. Pēc tam ēdieni „bira” kā no pārpilnības raga. Bimbalīne (gabaliņos sagriezti izvārīti kartupeļi, pārlieti ar bagātīgi saceptu cauraudzi, sīpoliem un krietnu devu skāba krējuma)  bija liels katls. Tavu prieku – iztukšoja! Klāt „piekoda” dažādu garšu biezpienus. Tad Ruta cepa penkokus (asins pankūkas). Tās jaunieši uzmanīgi garšoja, jo koši sarkanā mīkla un asiņu garša mazliet „traucēja”. Rudeņa (rudens)  salāti ar palandricu (kūpināta cūkas muguras karbonāde) problēmas neradīja, visi baudīja un slavēja. Brīnums bija par saldo ēdienu – kunkulīni (pienā vārīti skābi āboli, cukurs un kanēlis). Ļoti gardi! Vienīgi – pazuda piens, tā vietā – piena kunkulīši un sūkalas.
Semināru filmēja „TV Skrunda”. Piedalījās laikraksta „Kurzemnieks” žurnāliste Daina Tafelberga. Reklāma gan „Siera klubam”,  gan tehnikumam.
„Siera klubs” pateicas Zemkopības ministrijai un saviem biedriem – uzņēmumiem par atbalstu semināra organizēšanā – jauno pavāru zināšanu bagātināšanā un  papildināšanā.