10.septembrī daudzi ceļi satecēja pie Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma, kur notika Siera kluba organizētais seminārs Meistara diena.
Atbrauca lektori: no SIA ELPA valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis, biznesa augstskolas Turība pasniedzēja Livija Brūvere, Rucavas tradīciju kluba vadītāja Sandra Aigare, Siera kluba vadītāja Vanda Davidanova. Meistarklasi Kurzemes Kulinārā mantojuma ēdienu gatavošanā, galveno akcentu liekot uz Rucavas novada ēdieniem, vadīja goda saimniece Ruta Ķestere.
Lekcijas bija interesantas. Kā V.Davidanova jokoja: klausītāji ar lielu uzmanību un izturību bija nopelnījuši izgaršot bagātīgo degustācijas galdu, kurā bija AS Smiltenes piens, AS Jaunpils pienotava, AS Trikātas siers, AS Talsu piensaimnieks, SIA ELPA, SIA Trikātas pienotava, SIA Siera ražotne sieri un ar tiem gatavotās uzkodas. Siera salāti, dažādu krāsu un garšu pildījumi vēja kūkās, divu veidu kliņģeri ar sieriem, maizītes ar gaļām, dārzeņiem un sieru masām
Bimbalīne, palandrica, kunkulīne
Ēdienu nosaukumi vien miljonu vērti! Jautāti, vai jaunie pavāri zina Kurzemes Kulinārā mantojuma ēdienus, tika nosaukti tikai sklandrauši.
Vanda Davidanova: Tātad semināra meistarklases tēmas izvēlē nekļūdījāmies. Bez pagātnes nav nākotnes, un pavāriem jāpārzina, piemēram, ne tikai franču vai skandināvu modernās virtuves, bet jāorientējas arī savas zemes senču ēdienu vienkāršajās, bet garšīgajās un interesantajās receptēs. Jo ēdiens ir daļa no kultūras, galda klājuma un stāsta par produktiem pirms daudziem gadiem.
Meistarklasi vadīja Rucavas Tradīciju kluba slavenā godu saimniece Ruta Ķestere. Vispirms Ruta kopā ar audzēkņiem gatavoja Balto sviestu jeb Leiti. Sandra Aigare bija izcepusi divus lielus rudzu maizes kukuļus. Tad nu varat iedomāties, kāds kārums bija tikko sakults sviests ar maizīti. Pēc tam ēdieni bira kā no pārpilnības raga. Bimbalīne (gabaliņos sagriezti izvārīti kartupeļi, pārlieti ar bagātīgi saceptu cauraudzi, sīpoliem un krietnu devu skāba krējuma) bija liels katls. Tavu prieku iztukšoja! Klāt piekoda dažādu garšu biezpienus. Tad Ruta cepa penkokus (asins pankūkas). Tās jaunieši uzmanīgi garšoja, jo koši sarkanā mīkla un asiņu garša mazliet traucēja. Rudeņa (rudens) salāti ar palandricu (kūpināta cūkas muguras karbonāde) problēmas neradīja, visi baudīja un slavēja. Brīnums bija par saldo ēdienu kunkulīni (pienā vārīti skābi āboli, cukurs un kanēlis). Ļoti gardi! Vienīgi pazuda piens, tā vietā piena kunkulīši un sūkalas.
Semināru filmēja TV Skrunda. Piedalījās laikraksta Kurzemnieks žurnāliste Daina Tafelberga. Reklāma gan Siera klubam, gan tehnikumam.
Siera klubs pateicas Zemkopības ministrijai un saviem biedriem uzņēmumiem par atbalstu semināra organizēšanā jauno pavāru zināšanu bagātināšanā un papildināšanā.
|