Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2019
PIKC „Valmieras tehnikums”

PIKC „Valmieras tehnikums” notika  biedrības „Siera klubs” organizētais seminārs "Meistara diena". To atklāja tehnikuma direktore Vineta Melngārša un vietnieks Vasilijs Kosjaņenko. Zāle bija  pārpildīta: gan audzēkņi, gan viesi. Uzrunājot klātesošos, „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova uzsvēra, ka šajā seminārā  ekskluzīvi, gardi, izcili produkti. Protams, 15 šķirņu sieri Arī aitas un kazas  piena sieri. Arī dažādu garšu  biezpieni ,kaņepju  sviests. Vīngliemeži, mājās gatavoti makaroni. kā varavīksne dažādās krāsās. Meistarklases "diriģents"  - šefpavārs Havjers Garsija. Semināru filmēja Vidzemes televīzija, bija ieradušās laikraksta „Liesma” žurnālistes.

Vērtīgas sarunas

Sarunas  jeb lekcijas, - tēmu bija daudz. Tās vērtīgas un interesantas, tika apskatīti jautājumi, kas nav mācību grāmatās. Seminārā piedalījās Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, Biznesa augstskolas "Turība" lektore Livija Brūvere, Trikātas pienotavas īpašnieks Rolands Putniņš, SIA „Siera ražotne” vadītājs Ilmārs  Ceriņš u.c.  Bija nobaudāmi 12 ražotāju sieri: „Smiltenes piens”, „Limbažu siers”, „PKS Straupe”, „Valmieras piens”, „Trikātas pienotava”, „Jaunpils pienotava”, „Rankas piens”, „Talsu piensaimnieks”, „ELPA” no Kazdangas, „Siera ražotne”.
Jauniešiem īpašs pārsteigums bija kazas piena siers no ZS "Birznieki" un aitas piena siers, Bauskas novada, Brunavas pagasta mājražotājas  Ilutas Straģes gatavots. Havjera Garsijas paraugēdienos arī bija sieri, bet, piemēram, gruboto pat 3 šķirņu - pārpilnība. Tika izmantots ekskluzīvs produkts – Preiļu novada „Ošu mājas” audzētie vīngliemeži. Bagātīgs un skaisti noformēts bija dažādu uzkodu galds.

Visa pamats – darbs

Jaunie pavāri uzmanīgi noklausījās SIA „Siera ražotne” īpašnieka  - uzņēmēja Ilmāra Ceriņa. no Raunas izaugsmes stāstu. Secinājums: ja ir griba un pacietība, Latvijā var dzīvot turīgi, taču ir daudz jāstrādā. Bija viss, ko Ilmārs ražo: zaļais siers, krāsainie makaroni un Zelta jeb gī sviests. Bija viss, lai Havjers Garsija pagatavotu garšīgu - krāsainu ēdienu no makaroniem, gaļas, siera, pievienojot meksikāņu garšvielas.