Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2019
Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā

29. aprīlī Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā notika seminārs „Meistara diena”, ko organizēja „Siera klubs”. Biedrības vadīja V.Davidanova uzsvēra ka šie izglītojošie pasākumi, pateicoties Zemkopības ministrijas un piena pārstrādes uzņēmumu atbalstam, ir liela privilēģija jauno pavāru tālākā izglītībā, jo semināros izvēlētās tēmas ir svarīgs papildinājums obligātajai mācību vielai.
Bieži sakām - seminārs kā svētki, un tā ir patiesība: tikšanās ar interesantiem lektoriem, bagātīgi klāti degustācijas galdi, pārdomāta meistarklase, diskusijas un sarunas, - tāda ir „Meistara diena”.
Semināra ieskaņā 100 audzēkņi noskatījās „Siera kluba” dokumentālo filmu „Mūžīgais piens”, kas ir nenovērtējams ceļvedis sieru un citu piena produktu pasaulē, uzņēmumu ikdienā, siera ēdienu gatavošanā.
„Siera klubs” ir īpaši pateicīgs ZS „Kotiņi” pārstāvim Rolandam Keišam, kurš no Viļakas atbrauca tikties ar jaunajiem pavāra mākslas speciālistiem, lai pastāstītu par „Kotiņu” stabilo vietu Latvijas lauksaimniecībā, par daudzajiem produktiem, kas no šīs milzīgās saimniecības „ceļo” uz virtuvēm, pēc tam – pie ēdienu baudītājiem.
Nākamā tēma: divu senāko produktu – siera un maizes vēsture un to virzība cauri gadu simtiem. Par piensaimniecības vēsturi stāstīja V.Davidanova, bet par maizes izcelsmi un mūsdienu šķirnēm – Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka.
Teorija ir vērtīga, taču semināristu skati arvien biežāk vērās, kur uz degustāciju galdiem šķīvjos kārdināja AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, SIA ELPA, ZS „Vecsiljāņi”, AS „Lazdonas piensaimnieks” daudzveidīgie, gardie sieri, uzkodas ar sieriem, arī citi Latvijā ražotie produkti kā pierādījums, ka tie sader ar sieru.
Mācību virtuvē meistarklasi vadīja daudz cildinātais šefpavārs Haralds Saušs, kurš beidzis RTRIT, ir arī „Siera klubs” biedrs. Haralda palīgi sešu ēdienu gatavošanā bija 2. kursa audzēkņi un skolotāja Inese Bedeice.
„Šāds seminārs kārtējo reizi atgādina un liek apzināties, cik Latvija ir bagāta ar garšīgiem un daudzveidīgiem produktiem. Tie jaunajiem pavāriem jāiepazīst un jāprot izmantot, un tāpēc „Meistara diena” ir ļoti vērtīga,” sacīja RTRIT direktores vietniece Ilze Ločmele.