Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2019
PIKC Kandavas Lauksaimniecības tehnikums

Kandavas tehnikumā pulcējās pašu audzēkņi un viesi no struktūrvienības - Cīravas profesionālās vidusskolas . Sākoties „Siera klubs” organizētajam semināram "Meistara diena" kņada pieklusa, audzēkņi ar interesi noklausījās vairākas lekcijas. Pēc tam nobaudīja degustācijas galda labumus - 12 šķirņu sierus, arī
dažādas uzkodas, krāšņi un gardi dekorētas. Semināram bija īpašs un aizraujošs turpinājums: divas meistarklases. Pirmo vadīja  meksikāņu šefpavārs Havjers Garsija (meksikāņu ēdieni), bet otro, latvisko - Anda Ozoliņa un Daiga Strēlniece. Viņas jauniešus mācīja cept sklandraušus. Galdā bija „Smiltenes piens”, „Jaunpils pienotava”, „Limbažu siers”, SIA „ELPA” no Kazdangas, „Talsu piensaimnieks”, SIA "Siera ražotne", PKS ”Straupe”, ZS "Birznieki" sieri.  Tātad – gatavoti gan no govs piena, gan no kazas piena. Topošie pavāri tos izgaršoja, novērtēja, atrada sev vislabākos. Bija arī uzkodu liela dažādība, kas pierāda, ka siers draugos ar katru produktu. „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova novēlēja audzēkņiem eksperimentēt, veidot jaunus ēdienus, meklēt saskanīgas garšu buķetes. Siers gan garšīgs, gan ļoti veselīgs produkts. V.Davidanova ieteica atcerēties katru dienu īstenot veselības jeb kalcija formulu: patērēt 100 g siera, izdzerot 1 glāzi piena un 1 glāzi skābpiena dzēriena.

Trīs pārsteigumi
Kandavas lauksaimniecības tehnikumā seminārā "Meistara diena" viss bija svarīgs, tomēr izdalījās trīs līnijas: Vānes pagasta ZS "Birznieki" īpašnieka Jāņa  Tiltiņa (viņš ir tehnikuma absolvents) stāstījums par kazu audzēšanu, siera gatavošanu, šefpavāra Havjera Garsijas  ļoti iespaidīgā un atraktīvā meistarklase meksikāņu ēdienu gatavošanā (tomātu zupa, piena zupa ar kukurūzu un krējumu, pikantais dārzeņu sautējums, palenta ar gaļu, vistas šķiņķīšu sautējums, cepti banāni ar vaniļas mērci un saldo biezpiena masu). Un trešais – SIA "Pīnītes" no Kuldīgas konditoru Andas un Daigas meistarklase sklandraušu gatavošanā.  Paldies visiem, kas piedalījās. Paldies Zemkopības ministrijai par atbalstu, ka varam  jaunajiem pavāriem sagādāt gudrību un gardumu dienu, ka varam īstenot teorētiskas lekcijas un praktiskas nodarbes, kas nav mācību programmā..