|
||
|
No 28. oktobra līdz 31. oktobrim Siera kluba biedru un sadarbības partneru grupa devās mācību un pieredzes 4 dienu braucienā pa Lietuvu. Šis pasākums notika pēc Siera klubs iniciatīvas, pateicoties SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs" un Zemkopības ministrijai. Grupā bija 21 ražotājs - galvenokārt piena pārstrādātāji no Smiltenes piens, Jaunpils pienotava, Limbažu siers, ZS "Upenīte", "Juri", arī citu nozaru darbinieki, piemēram, no ZS Kotiņi , Rucavas tradīciju klubs " u.c. Pēc lekcijām un diskusijām mums tika piedāvātas ažoto produktu degustācijas, vērtīgi stāstījumi, arī ekskursijas. Esam pateicīgi par Rokišķu muižas apmeklējumu (bija ļoti interesants gids), tad kafejnīcā "Senas Grāfas" bija ne tikai lieliskas pusdienas, bet arī Rokišķos ražoto sieru un kūpinājumu degustācija, noskatījāmies arī mācību filmu. Iegriezāmies vīndaru sētā "Roksala".Vīni tiek gatavoti tikai no pašu audzētiem augļiem un ogām. Visbeidzot - Anīkšči, kur ir vienīgais Baltijā zirgu muzejs. Diena kā katliņš -visdažādāko gudrību un labumu piepildīta. Vēlā vakara melnumā ieripojām ugunīs mirdzošajā Viļņā.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Sarunas par ES pārtikas shēmu produktiem Lietuvā apmeklējām Zemkopības ministriju. Vairāku stundu garumā risinājās sarunas: vispirms prezentācijas, tad diskusijas, jautājumi un atbildes. Pēc tam gribējās pabaudīt "ko vieglāku", devāmies ekskursijā pa Viļņas vecpilsētu. Pēcpusdienā braucām uz Druskininkiem, skatīt šakoti - Lietuvas nacionālo gardumu, kas gaida rindā iekļaušanai ES īpašo produktu reģistrā. Pārliecinājāmies, ka kaimiņvalstī lielā cieņā kokgriešanas māksla. Apmeklējām vienu no Baltijā lielākajām tītaru audzētavām (gadā izaudzē 160 tūkst. putnu). Mēs pusdienās spējām apēst tikai vienu lielu un gardu tītaru. Paspējām ieskatīties Kauņā Velniņu muzejā. Bet nakšņojām Telšos. Lietuvieši saka - neliela pilsētiņa. Mums tā nelikās, tajā dzīvo 30 tūkst. cilvēku. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Džiugas, sķilandis, liliputas Lietuvā iepazināmies ar ES pārtikas shēmu reģistros iekļautajiem īpašiem, kvalitatīviem produktiem. Latvijā tādi ir seši, Lietuvā - astoņi: cūkas kuņģī vītināta gaļa - sķilandis, Žemaitijas baltais sviests (kastinys), vairāki sieri, grādīgs dzēriens "Staklišķes". Gandrīz visus produktus nogaršojām, bija veikalos, tāpēc varējām atvest ciemkukulim. Siera klubs vadītāja Vanda Davidanova: "Mani pārsteidza kaimiņu māka un centība šos produktus piedāvāt - pasniegt pircējam. Skaisti un gaumīgi iepakojumi! Roka stiepjas nopirkt.Un nelielie veikaliņi! Tie ir pievilcīga pasaulīte. Ir viss: Džiugas siera veidi pēc nogatavināšanas ilguma, konditoreja ar šo sieru, saldējumi, pat desa. Desmit gadus izturētais Džiugas gan bija brīnums. Cena 168 eiro. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Džiugas house Pēc Lietuva brauciena Telši paliks atmiņā ar "Džiugas House", kur dzīvo Žemaitijas pienā ražotais "Džiugas". Siers ierakstīts ES kvalitātes shēmas reģistrā. Siera māja ir tūrisma objekts, kurā apkopota gan siera vēsture, gan tiek rādīta filma un notiek degustācija, un tad apmeklētāji pērk...Vispirms - reklāma sieram, tad siera noieta palielināšana.Ko lai saka: lietuvieši malači! Šo labo ideju atvedām uz Latviju. Siera klubs pārliecināts, ka arī pie mums derētu "Sieru māja" ar Latvijas izcilākajiem sieriem.Bet idejai vajadzīgs īstenotājs. Pēcpusdienā ieripojām Šauļos, kur restorānā "Žveju užeiga" ieturējām sātīgu launagu. Visa mūsu grupa atzina, ka brauciens bija vērtīgs un interesants. |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |