Jaunums – sieru „izdaiļošanas” māksla jeb karvings

 

 

31. janvārī notika mācību cikla „Veselība, labs izskats, harmonija – ar Latvijas produktiem” pirmais seminārs – trīs meistarklases. Piedalījās semināristi no Daugavpils, Liepājas, Valmieras, Smiltenes, Dobeles, Līvāniem, Rīgas u.c.

IEVADS

Brokastīs – Trikātas pienotavas lieliskais zilā pelējuma BIO BLUE  siers ar „Interbaltija AG” saldu vīnu un vīnogām. Šī kombinācija pilnībā atbilst teicienam: siers un vīns ir kā divi draugi, kuri viens otru papildina un bagātina.

Pirmā meistarklase
To vadīja šefpavāre Astrīda Čeppe. Tēma: „Miltu dažādība pankūkās”.  Ja ir pankūkas, vajadzīgi pildījumi, un to gatavošanai izmantoja „Smiltenes piens” Krievijas sieru, „Limbažu siers” „Grande Duro” un „Tukuma piens” klasisko krēmsieru. Pankūkas varēja baudīt arī ar medu, ievārījumu, ogām, krējumu u.c.

Šefpavāres Astrīdas Čeppes „Miltu dažādības pankūkas”

Ķeizara pankūkas
100 g mandeļu miltu, 60 g kviešu miltu, 4 olu dzeltenumi, 150 – 200 g piena, pūdercukurs + sāls, 100 g kausēta sviesta, 4 saputoti olu baltumi.
Olu dzeltenumus saputo ar pūdercukuru. Izkausē sviestu. Olu dzeltenumiem pievieno miltus, pienu, sviestu, ļauj uzbriest. Uzsilda cepeškrāsni. Saputotus olbaltumus iecilā mīklā. Cep cepeškrāsnī 190o temperatūrā apmēram 20 – 30 minūtes. Gatavas pankūkas pārkaisa ar pūdercukuru, ēd ar ābolu ievārījumu.

Griķu miltu pankūkas
200 g griķu miltu, 80 g rupjo kviešu miltu, 0,5 l piena, 20 g rauga, 2 olas, sāls + cukurs, eļļa vai kausēts sviests.
Uzsilda pienu, pievieno cukuru un raugu, izmaisa, ļauj uzrūgt. Tad pievieno sakultas olas, iesijā miltus, pievieno taukvielas, vēlreiz ļauj uzrūgt. Cep mazas pankūciņas. Ēd ar krējumu, kūpinātu gaļu vai kūpinātu lasi.

Turku zirņu miltu pankūkas ar sēnēm un sieru
100 g zirņu miltu, 200 g ūdens, 30 g olīveļļas, ½ tējkarote cepamā pulvera, sāls, cukurs, eļļa cepšanai.
Pildījumam: apmēram 800 g sēņu, krēmsiers, sīpols, sāls, pipari.
Pagatavo pankūku mīklu, ļauj uzbriest. Smalki sagriež sīpolu un sēnes, iemaisa krēmsieru,  liek uz sakarsētas pannas un apcep, pievieno sāli, piparus. Atdzesē.
Šīs pankūkas labi cept olu pannā. Pasniedz ar krējumu vai krēmsieru ar zaļumiem.

Cukini un bazilika pankūciņas ar mārrutku krēmu
2 vidēja lieluma cukini, 1 buntīte svaiga bazilika, 100 g griķu miltu, 2 – 3 olas, sāls, pipari, 50 ml piena, ½ svaiga čili pipara, 2 ēdamkarotes olīveļļas.
Sarīvē cukini. Bļodā iesijā miltus, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Pēc tam miltos iemaisa sakultas olas un pienu, lai veidojas viendabīga mīkla. Tad iemaisa sarīvētos cukini, baziliku un svaigo čili (bez sēkliņām). Sakarsētā eļļā cep 2 – 3 minūtes no katras puses. Ēd ar mārrutku krēmu (krēmsiers + mārrutki, 1:1).

Plānās siera un apelsīnu pankūkas
200 ml piena, 3 olas, 50 g siera „Grande Duro, 150 g pankūku miltu, 1 apelsīns, 2 ēdamkarotes cukura, 1 ēdamkarote eļļas, sāls.
Olas viegli sakuļ ar sāli, cukuru, pievieno miltus un kārtīgi izmaisa. Sieru sarīvē uz smalkās rīves, pievieno olu masai. Apelsīnam norīvē miziņu un izspiež 2 ēdamkarotes sulas, pievieno masai. Iemaisa eļļu, pielej pienu, ļauj 20 minūtes pastāvēt.
Plānās pankūkas cep uz sausas pannas. Ēd ar saldu krēmsiera krēmu (krēmsiers samaisīts ar apelsīna mīkstumu).

Amerikāņu pankūkas
250 g pašbriestošu kviešu miltu, 200 g piena, 40 g kausēta sviesta, 2 olas, sāls, cukurs.
Bļodā iesijā miltus, iedobītē ielej kausēto sviestu, iesit olas un maisot, lēnām pievieno pienu, beigās pieber sāli, cukuru un visu labi izmaisa.
Cep apaļas pankūkas bez taukvielām, pasniedz ar kļavu sīrupu un svaigām ogām.

Kokosriekstu miltu pankūkas
100 g kokosriekstu miltu, 50 g kokosriekstu skaidiņu, 100 g pilngraudu auzu miltu, 200 g kokospiena, 2 olas, cukurs pēc  garšas, eļļa cepšanai.
Bļodā sakuļ olas ar pienu un pievieno sausās sastāvdaļas, rūpīgi izmaisa un atstāj 20 minūtes atpūsties. Cep apaļas, zeltainas pankūciņas. Pasniedz ar ķiršu ievārījuma un krēmsiera krēmu.

Amaranta miltu pankūkas
150 g amaranta miltu, 100 g pilngraudu auzu miltu, 4 olas, 1 glāze ūdens, kanēlis, šķipsniņa sāls, eļļa cepšanai.
Samaisa sausās sastāvdaļas, pievieno sakultas olas, pakāpeniski pielej ūdeni. Mīklai ļauj uzbriest. Cep gatavas nelielas pankūciņas. Pasniedz ar medu vai šokolādes, vai vaniļas mērci.

„Komm Morgen Wieder”
600 g miltu, 800 g piena, 6 olas, sāls, cukurs, 2 ēdamkarotes kausēta sviesta.
Gatavo plāno pankūku mīklu, apcep no abām pusēm.
Gatavo pankūku pildījumu (vārītas, samaltas plaušas, sirds, gaļa, cepti sīpoli, pipari). Pilda pankūkās, saloka. Ēd ar krēmsieru un skābo krējumu (1:1).

Franču pankūciņas Crep Suzete
250 g saldā krējuma,150 g piena, 120 kviešu miltu, 2 olas, 1 ēdamkarotes pūdercukura + sāls, smalki rīvēta apelsīna miziņa.
Miltus sajauc ar cukuru un sāli. Pakāpeniski iemaisa pienu un krējumu. Pievieno olas un apelsīna miziņu, ļauj uzbriest vismaz stundu. Cep plānās pankūkas – tik plānas kā papīra lapa.
Mērce: 4 apelsīnu sula + 1 citrona sula, 120 g cukura, 100 g nesālīta sviesta, 3 ēdamkarotes apelsīnu liķiera, 1,5 ēdamkarotes konjaka.
Pannā izkausē cukuru, līdz tas sāk karamelizēties. Pakāpeniski pievieno augļu sulu un pārējās mērces sastāvdaļas. Vāra, līdz sāk biezēt.
Pankūkas mērcē sīrupā, kārto šķīvī, tad aplej ar konjaku, aizdedzina.

Bliņas
150 g rudzu pilngraudu miltu, 50 g kviešu miltu, 100 g vārītu samīcītu kartupeļu, 1 tējkarote sausā rauga, 150 ml tumšā alus, 200 ml ūdens, 2 lielas olas, 60 g kausēta sviesta, 1 tējkarote jūras sāls.
Bļodā samaisa kartupeļus, raugu un ūdeni, sakuļ viendabīgā masā, tad iesijā miltus un uzraudzē apmēram 40 minūtes.
Maisījumā iejauc kausēto sviestu, olu dzeltenumus un saputotus olu baltumus. Cep apaļas pankūciņas, ēd ar skābo krējumu.

Otrā meistarklase
Karvings – sieru, dārzeņu un augļu dekoratīvā griešana. Jauna tēma „Siera kluba” darbībā, vērtīga un interesanta.
Siers ir produkts, kurš Latvijā katru gadu nokļūst īpašā redzeslokā: siera vainagi, siera tērpi, gleznu retroskopijas no siera, ar otu gleznotas gleznas ar sieru… Šogad – karvings jeb dekoratīvā sieru griešanas māka un māksla. Pirmo reizi Latvijā. Pazīstam augļu un dārzeņu izdaiļošanu. Bet vai tā piestāv sieriem?
Biedrības „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova, uzrunājot semināristus, sacīja: „Noteikti piestāv!” Savā pieredzē un zināšanās dalījās Vita Bruzgiene no Kauņas, Pasaules Karvinga čempionāta sudraba medaļas ieguvēja. Siera ritulīši un klucīši pārvērtās rozēs, margrietiņās, ornamentu joslās… Karvingu raksturot vārdos ir grūti. Process un rezultāts jāredz. Šīs zināšanas mums noderēs: „Siera kluba” pasākumos varēsim lepoties ar dekoratīviem sieriem. Par tiem būs prieks gan ražotājiem, gan patērētājiem.”
Vita Bruzgiene trīs stundas ar īpašiem skalpelīšiem un nazīšiem grieza „Jaunpils pienotavas”, „Talsu piensaimnieka”, „Smiltenes piena” sierus, arī augļus un ogas (zemenes). Telpā valdīja klusums, - ar lielu interesi semināristi sekoja speciālistes roku kustībām, un tieši roku veiklība esot veiksmes un laba rezultāta pamats.

Trešā meistarklase
Meistarklasi „Ēdieni ar ikriem” vadīja šefpavārs Tomass Godiņš. Gatavošanai izmantoja līdaku, zandartu, siļķu un foreļu ikrus. Ar tiem lieliski saderēja sieri „Grande Duro” un klasiskais krēmsiers „Baltais”. Lūk, Tomasa piedāvājums:
* garneļu krēmzupa ar zandartu ikru un foreļu knēdeļiem un garšaugu eļļu;
* sālīti ikri (siļķu) uz rudzu miltu pankūkām ar maurloku krēmu;
* kartupeļu-puravu biezenis ar līdaku ikriem un skābo krējumu;
* kartupeļu-zaļumu rullītis ar foreļu ikriem un laima-vasabi krēmu;
* paipalu olu benedikts ar grauzdiņu, Holandes mērci un ikriem.

Punktiņš uz „i”- jaunpiens
Semināra noslēgumā šefpavāre Astrīda Čeppe izcepa jaunpienu. Viņa to pasniedza ar cukuru, kanēli, ogām un krēmsiera saldo mērci. Ēdiens tiešām bija kā punktiņš uz ”i” bagātajai mācību dienai. Paldies SIA „Lestene” govju kompleksa īpašniekam Egilam Seņkānam. Semināristi baudīja jaunpiena sacepumu un atcerējās reiz bērnībā gatavoto, gandrīz aizmirsto gardumu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GALERIJA